Het Evoluon was vroeger een plek waar de bezoekers zelf mochten experimenteren. Nu experimenteren Ange Projects, Tasty Folk en Connect the Odds met hun concept om kunst, muziek, mode en performance bij elkaar te brengen. De basis vormt funk, soul, house en hiphop. Daar zijn ze immers mee opgegroeid, maar draaien hun hand er niet voor om te mixen met disco, feelgood classics en afrobeat. Alles wat mensen aan het dansen zet. En dat gedompeld in een overweldigende show waar het in grote getalen opgekomen publiek nog lang over na zal praten.

Door een zwarte, paars verlichte sluis gevuld met rook wordt men naar de zaal geleid. Het “vroege publiek” maakt dankbaar gebruik van de mogelijkheid om de expo Retrofuture te bekijken. Velen van hen hebben het Evoluon nog nooit van binnen gezien en ogen verrast.

Er hangt een opgetogen sfeer in een mix van alle kleuren mensen, groepjes vrienden begroeten elkaar enthousiast. Om half 9 is het tijd voor de eerste act: de EP-release van Jessy Kemper. Hij draagt zijn EP op aan zijn net geboren zoon Jaeya en zingt: “Jaeya die me golven brengt om te surfen en zonneschijn naar mijn dag”. De EP komt uit, hoe kan het ook anders, op vaderdag, 20 juni aanstaande.

Daarna staat ShinShan Salazar aan de decks. Jean Salazar Tavera, alias ‘Shinshan’ is een betoverende verschijning en heeft al vele awards binnengesleept als danser. Nu dan als DJ, het is een multi talent. Al snel weet hij dan ook het publiek tot haar eerste dansmoves te verleiden met afrobeats, house en hip-hop.

Als Connect the Odds, de muzikale aftakking van The Ruggeds, het podium betreedt gaat de grote volgspot aan. Het publiek wordt gevraagd om voor de decks een grote cirkel te maken. En ja hoor, één voor éen tonen de jongens van Connect the Odds hun dans moves. Het publiek joelt, fluit en schreeuwt, daagt hen uit om tot het uiterste te gaan, wat ze ook doen.

Plots valt alle licht weg, het publiek is even in verwarring, maar dan gaat de lift, paars verlicht, omhoog. De dansers van “Suits in Space” verschijnen voor een korte act. De naam is waarschijnlijk afgeleid van Space Suits, een kledingstuk dat wordt gedragen om een mens in leven te houden in de barre omgeving van de ruimte. Zeer passend in het decor van het Evoluon.

De grote volgspot schiet vervolgens naar de andere kant van de zaal, op de trappen verschijnen de dansers van “Ghetto Funk en The Ruggeds”.

Ook nu weer vormt het publiek een cirkel om de dansers. Niks afstand, de dansers willen de energie van het publiek voelen. Opnieuw gaat het publiek uit haar dak. Plots rennen de dansers, dwars door het publiek heen, naar de andere kant van de zaal. Wat we daar te zien krijgen, dat is echt fenomenaal. Zonder dat het enige moeite lijkt te kosten maken de dansers achter elkaar salto’s en bewegen zij hun lichamen als of ze van elastiek zijn.

En dan zit het performance deel van de avond erop. Akeel van Ange Projects, dankt het publiek, de optredende acts en vooral ook zijn samenwerkende partners. 

Aan Tasty Folk de taak om tot 2 uur het publiek aan het dansen te houden. En dat doen ze! Omringt door de andere dj’s, dansers en het publiek brengen ze het Evoluon tot een kookpunt.