Dynamo is al sinds de jaren 80 een broedplaats voor jongeren om hun eigen talenten te ontwikkelen en te onderzoeken. Met UrbanLab040 richt de organisatie zich op de urban subcultuur. Het nog steeds in populariteit groeiende hiphopgenre drukt steeds meer zijn stempel op de Eindhovense cultuur. Een van de projecten van UrbanLab040 is dan ook hiphopmasterclass Mixing Off. In deze masterclass legt een groep jonge producers en rappers een traject af waar ze alle facetten van het muzikant zijn geleerd krijgen.

UrbanLab040 projectleider Kareem Gazuani en stagiair Sverre Blanken nodigden 3voor12/Eindhoven uit om langs te komen bij de showcase van Mixing Off. De negen deelnemers van het project hebben een negen weken durende masterclass gevolgd, waarbij ze de verschillende aspecten van een muziekproces krijgen geleerd. De deelnemers zijn rappers en producers van tussen de 15 en 27 jaar. De showcase was de afsluiting van het traject waar elke jonge muzikant in setjes zijn eigen nummer uitvoerde in de kelderzaal van de Dynamo.

Showcase

Voor veel rappers was het een eerste podiumervaring. Tijdens de showcaseavond lieten de jonge muzikanten horen wat ze gemaakt hadden tijdens een roulerende show met duo’s gepresenteerd door rapper Skinny. Er kwamen verrassende en energieke optredens langs en vooral het plezier en de onderlinge trots gaf de showcase glans.

Hoewel er redelijk wat publiek was, was de groep vooral bezig met samen een feestje maken. Teksten werden onderling keihard meegeschreeuwd en elke mogelijkheid werd gegrepen om te springen of te moshen. De avond liet zien hoe sterk muziek de verbinding kan leggen tussen verschillende jongeren. Ook al kwamen sommige even niet uit hun tekst of speelden de zenuwen teveel op, het maakte niemand uit. Iedereen straalde uit dat ze toch mooi op dat podium stonden met alle aandacht op zich gericht en alle (nieuwe) vrienden om zich heen.

Hiphopmasterclass

De jonge rappers en producers hebben bij de Dynamo een negen weken durende masterclass gevolgd. Elke woensdagavond kwamen de jongeren bij elkaar om te werken aan de basistechnieken, studiotechnieken, stageperformance, imago, maar ook het samenwerken met andere artiesten. In de eerste helft werden er workshops gegeven door onder andere Shaun Figaroa van 040 records en kwam ook Kilian Timmermans (Kreatim) langs voor een workshop producing.

Na de workshops volgde vier weken studiosessies. Hier hebben de muzikanten in afwisselende groepjes gewerkt om ervaring op te doen in studiowerk en om rappers en producers zoveel mogelijk met elkaar te laten samenwerken. Tijdens de sessies zijn er een aantal nummers gemaakt en ook opgenomen. De organisatie geeft aan dat ze hier al kon zien dat er een bijzondere band ontstond tussen de muzikanten. Hoewel de groep steeds werd uitgedaagd met nieuwe formaties groeide de jongeren steeds meer na elkaar toe.

In de laatste twee weken gingen de deelnemers aan de slag met hun stageperformance. Zo werd er gewerkt aan de live versie van de opgenomen studioliedjes en werd er kritisch gekeken naar de uitstraling en het optreden door Kareem Gazuani.

Het project Mixing Off wordt door stagiaires van Dynamo georganiseerd. Stagiair Sverre Blanken, zelf ook rapper, was een van hen. “We werden door een aantal vrijwilligers ondersteund die eigenlijk zijn blijven hangen bij het project na vorige edities,” vertelt Sverre. “Daarnaast hebben we samen gewerkt met Projects 040 die vooral de promotie hebben gedaan en onderdeel zijn geweest van het denkproces." Iedereen die betrokken is bij het project geeft aan trots te zijn op de deelnemers. "De jongens hebben zich goed ontwikkeld en het is vooral mooi om te zien dat het onderlinge contact zo sterk is. Iedereen wil dat we doorgaan en hopelijk is Mixing Off volgend jaar weer terug." 

Naast dat er verscheidene UrbanLab040 projecten worden georganiseerd in de urban (sub)cultuur, richt Dynamo zich ook op de culturen binnen sport, dance en rock. Bezoek de site van Dynamo voor meer informatie hierover.