De Belgische band Black Box Revelation zet de Effenaar op stelten ter ere van hun nieuwe vijfde plaat. Hun muziek was al te horen in grote tv shows als ‘Sons of Anarchy en ‘Entourage’ en heeft eerder al samengewerkt met leden van Queens of The Stone Age. Naast een nieuwe rhythm-gitarist/toetsenist nemen ze ook het avant-garde duo Ratmosphere vanavond met zich mee. Ondanks de halfvolle zaal is de stage presence bij beide bands zeer sterk en gaan ze op het podium flink tekeer.

Het is de taak aan de Belgische broeders Ratmosphere om voor een goede aftrap te zorgen. De aangename drumpads, zweverige gitaarsound met kneiterharde rock riffjes en melancholische zang doet denken aan een combinatie van MGMT en King Gizzard and the Lizard Wizard met veel jazz vibes. Ondanks dat de jongens bescheiden het podium op komen is van verlegenheid niks meer terug te zien na het eerste nummer. Met wilde Jagger-achtige bewegingen, heftige blikken en een mysterieuze podium belichting met veel rook is het duo een bijzondere waarneming. De gebroeders Serruys van Ratmospere weten ondanks hun prille bestaan het concert vakkundig om te toveren naar een feestje. De set bouwt mooi op gedurende de set en eindigt in een ware climax met verblindende stroboscopen en de nieuwe single ‘Snowy Nostril’.

Na even wachten en enthousiast gemaakt worden door het voorprogramma is het tijd voor de hoofdact The Black Box Revelation. De drie jongens staan nog koud op het podium en er wordt al flink geapplaudisseerd en gejuichd. Ze gaan meteen met een “no introductions needed” attitude van start. De aanwezigheid van de klassieke mellotron en andere synthesizers is iets wat direct opvalt. Black Box Revelation staat vooral bekend om hun garagerock met drums en gitaar, maar de strakke en soms swingende bastonen zijn een goede additie aan het garage duo. Ondanks deze opvallende toevoeging blijft het een ongeremde ruige show van gitarist en zanger Jan Paternoster en drummer Dries van Dijck.

Het nummer ‘War Horse’ wordt keihard meegezongen door de fans, die enthousiast zijn en nog net niet moshen. De band weet het publiek goed op te zwepen en speelt met de dynamiek door onregelmatig pauzes in hun nummers te houden. De drummer weet door zijn strakke en harde spel de aandacht op zich te vestigen en de energie op het podium knalt ervan af. Af en toe zijn de vocale partijen van Jan Paternoster minder, maar dit weet hij op te lossen door over het hele podium los te gaan en contact op te zoeken met het publiek.

Aan alle energie van Black Box Revelation komt ook een einde, maar aan het applaus en gejuich van het publiek niet. De band laat de zaal nog harder uit zijn dak gaan en nog luider meezingen bij ‘I Think I Like You’ en ‘High On A Wire’ als toegift.

Gezien: The Black Box Revelation en Ratmosphere in de Effenaar op zondag 31 maart 2019