17 en 18 mei is de derde editie van het festival Bands in a Barn in Moergestel met onder andere The Brahms, Mamihlapinatapai en het Eindhovense Hypergoods. Vorige jaren konden de festivalgangers in een intieme setting genieten van acts als J. Bernardt, I Am Oak en Equal Idiots. We spraken met oprichters Vita Naessens en Teun van Knegsel over het ontstaan van het festival en wat we deze derde editie kunnen verwachten van Bands in a Barn.

De eerste editie van Bands in a Barn was pas in 2017. Hoe is het festival eigenlijk ontstaan?

“De eerste keer dat ik iets organiseerde was na aanleiding van een optreden van Rachael Yamagata in Duitsland”, begint Teun van Knegsel. “Ik sprak haar toen na de show en had haar, heel naïef, gevraagd of ze bij ons in “The Barn” wilde komen spelen. Ze vond het een keileuk idee en besloot om te komen.  Samen met Vita (Naessens) hebben we de avond opgezet en daarna besloten we om hier mee verder te gaan.”

“Het plan was ontstaan om band die volgens ons een podium verdienen een podium te geven in een intieme setting. Ik zat toendertijd al in de organisatie van twee festivals, dus het concept groeide al snel uit naar wat nu Bands in a Barn is.” vertelt Vita Naessens.

Dit jaar hebben jullie The Brahms en Mamihlapinatapai als headliners. Welk genre voert de boventoon op Bands in a Barn?

“Wij zijn met z’n tweeën verantwoordelijk voor de line-up. Teun neigt meer naar de rustige alternatieve muziek, terwijl ik meer van de rock ben. Een combinatie hiervan zorgt eigenlijk al voor een divers programma”, zegt Naessens. “In het algemeen moeten we het zelf goed vinden en moet een act iet speciaals hebben. Iets als een coverband of een standaard popbandje zul je dus niet snel zien op Bands in a Barn.”

“Dit jaar stappen we wel iets meer uit onze comfortzone met een band als La Jungle en het hiphop duo Gil & Megas”, vervolgt Naessens. “Zij gaan ook iets geweldigs neerzetten.”

Wat gaat ons het meeste verrassen dit jaar?

“De band die het meest gaat verrassen is denk ik Mooneye”, aldus van Knegsel. “Met het nummer ‘Thinking About Leaving’ won deze groep uit het niets ‘De Nieuwe Lichting’ in België.” “Gil & Megas en La Jungle gaat het publiek zeker verrassen,” vult Naessens aan. “Dit is toch iets anders dan men gewend is van ons. Daarnaast zal een grotere naam als The Brahms iets unieks neerzetten in de kleinere setting van ons festival.”

Dit jaar komen jullie dus met een heel afwisselend programma. Kunnen we dit jaar nog meer nieuws verwachten op het festival?

“Voor de harde kern zal de locatie een verrassing zijn. We zijn verhuisd naar Beukenhaeghe in Moergestel; een meer intieme locatie en gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Een ding verandert zeker niet: ook de nieuwe locatie is uiteraard in a Barn.

Naast de nieuwe locatie organiseert het festival dit jaar voor het eerst Arts in a Barn. Hier geeft het festival een podium voor andere kunstdisciplines met een expositie. Mensen kunnen zich hiervoor nog aanmelden met hun werk via social media (@bandsinabarn) of via de mail (bandinabarn@gmail.com)

Wat gaan jullie op deze expo doen?

“De kunstexpositie wordt een mooie verrassing. Ook voor ons nog allemaal nieuw en dus erg spannend. Kunstenaar Marc Mulders zal met andere kunstenaars de expositie verzorgen. Het idee is eigenlijk identiek aan het podium wat we muzikanten bieden en willen we nu in alle vormen terug laten komen op het festival.”

Bands in a Barn is 17 en 18 mei in Moergestel met The Brahms, Mamihlapinatapai, Mooneye, The Ten Bells, Gil & Megas, Small Fires, La Jungle, La Nique, Hypergoods, Johnny Jester, The Fiscus, Boskat en Anemone.

Een kaartje kost 19 euro en een campingticket 12 euro. Bezoekers kunnen ook overnachten in slaapkamers, studio’s of de pipowagen! Meer informatie is te vinden op de website van Bands in a Barn