Dit jaar zit PopEi tien jaar in het Klokgebouw. Een mooie mijlpaal, dus hoog tijd om te kijken hoe het popcentrum zich het afgelopen decennium heeft ontwikkeld, waar het nu staat en te vragen naar het aankomende jubileumfeest op 29 september. 3voor12/Eindhoven sprak met Mirjam Sieben.

In 2008 verhuisde PopEi van de Zoutstraat naar het Klokgebouw. Daar maakte het een rommelige aftrap, want een jaar later werd de organisatie failliet verklaard. Gelukkig maakte PopEi een doorstart. Sindsdien is de rust wedergekeerd en inmiddels lijkt PopEi gezonder dan ooit. “We zijn heel hard gegroeid. De repetitieruimtes zitten steeds voller”, vertelt communicatiedame Mirjam Sieben. Volgens Sieben heeft dat niet enkel te maken met het feit dat de nieuwe locatie meer en betere ruimtes heeft. “We zijn beter gaan begrijpen waar we voor staan omdat we een paar jaar geleden een missie hebben opgesteld: met muziek en een sociaal maatschappelijk hart mensen hun talenten laten ontdekken en ontwikkelen.” PopEi begon als een plek waar muzikanten kunnen samenkomen en repeteren, maar inmiddels is het een Eindhovense kweekvijver geworden waar beginnende artiesten hun talenten kunnen ontplooien.

Alles onder één dak

Met een evenementenzaal, professionele apparatuur, eigen workshops en evenementen, een scoutingprogramma en samenwerking met diverse culturele instellingen kunnen anno 2018 artiesten zich op tal van manieren ontwikkelen. “We hebben hier alles onder één dak en dat zie je niet zoveel. Hierdoor is er veel kruisbestuiving. Muzikanten ontmoeten elkaar in het café en beginnen soms spontaan wat te spelen.”

Is het niet jammer dat die underground-sfeer van de oude locatie is ingeruild voor een meer professionele en volwassen uitstraling? “Dat is iets wat je wel eens hoort, ook onder medewerkers”, geeft Sieben toe. “Je ziet het bijvoorbeeld ook bij de Effenaar. Iedereen kende elkaar, dat is nu minder. Maar we kunnen nu veel meer mensen helpen. Het oude pand ging ook gewoon niet meer. Het stonk en je hoorde elkaar repeteren. We zijn van een hut naar een paleis gegaan”, concludeert ze lachend.

PopEi in Eindhoven

PopEi heeft ondertussen een eigen plek in de Eindhovense muziekwereld weten te veroveren. “De Altstadt en de Effenaar doen ook veel aan talentontwikkeling, maar toch is er geen overlap; we sluiten juist mooi op elkaar aan. Een paar jaar geleden programmeerden wij soms nog wel dezelfde soort artiesten, maar we zijn inmiddels geen poppodium meer. Als een band in de Effenaar staat zit onze taak er al op. In plaats daarvan bieden we onze “eigen” talenten de kans om te spelen en zich te ontwikkelen.” Dat talent stroomt onder andere uit het Rock City Institute (RCI), een muziekopleiding die een thuis gevonden heeft bij PopEi. “We zijn het RCI steeds meer als collega’s gaan zien”, vertelt Sieben. “De leerlingen zijn ook vaak in het café te vinden.”

Sieben is positief over de staat van de muziek in Eindhoven. Er zijn momenteel maar liefst 50 bands die regelmatig bij PopEi repeteren en worden er 1000 losse repetities per jaar geboekt. “Volgens mij is er een kleine dip geweest en is er nu weer meer livemuziek te vinden in de stad. Er zijn veel verschillende kleine scenes. Die werken ook steeds meer samen, zoals de Effenaar en het Stroomhuis, al zou dat nog wat meer mogen.” Door het doorontwikkelen van PopEi hoopt ze dat het een positieve bijdrage kan leveren aan het muziekaanbod in Eindhoven. “We weten nu beter waar we voor staan en wie we zijn. De komende tijd is is het doel om de kwaliteit van de talentontwikkeling te verbeteren, door het ‘meer inhoud te geven”, aldus Sieben.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jubilieumfeest

Op 29 september zal PopEi terug- en vooruitkijken tijdens jubileumfeest TIEN. O.a. DOWN SOUTH, MotorBongo en The Mariños zullen eind september te zien zijn in de grote zaal. De geplande surprise-act blijft nog even geheim. Voor de concerten worden in de repetitieruimtes verschillende minishows gegeven. “Een soort Popronde in het klein”, legt Sieben enthousiast uit. “We wilden dit al heel lang doen. Het zijn stuk voor stuk bands die hier repeteren of hier zijn begonnen. Voor de muzikanten is het een soort reünie en voor bezoekers een mooie kans om bands te ontdekken.”

Zaterdag 29 september vanaf 18:00 viert PopEi haar tienjarige bestaan in het Klokgebouw. De entree is gratis. Meer info is te vinden op de PopEi-site.