De jonge Eindhovense band Sheverine, bestaande uit voormalig RCI-studenten, werkt aan hun eerste longplayer. Daarbij experimenteren zij met verhaal en virtual reality, in samenwerking met Effenaar Smart Venue. Op 24 oktober geven zij in TAC, samen met Hypergoods en Someone een presentatie van hun innovatieve werk tijdens DDW Music Festival. 3voor12/Eindhoven sprak met bandleden James van Balkom, Quint Vullings, Sophie Engels en Steven Valk over het verleden, het nu en de toekomst.

Sheverine is een Eindhovense rockband, welke op hun eerste EP ‘Wolf Like Me’ een door de hammond gedreven rock sound neerzette. De band bestaat volledig uit voormalige studenten aan het Rock City Institute. De band is echter niet ontstaan vanuit de opleiding. Vanuit de oerbezetting van de band is gitarist James begonnen met een doorstart, waar Sophie zich al snel als drummer bij aansloot. Net voor 'Wolf Like Me' sloot Quint al aan op het Hammond-orgel. Na deze release werd er nog van bassist gewisseld en met Steven is dan ook de huidige line-up compleet.

Waar komt jullie naam vandaan?

James: “De naam komt eigenlijk van Wolverine. Ik vroeg mij af hoe een vrouwelijke Wolverine zou heten. Daarbij kwam ik tot Sheverine. Wel grappig ook, ons eerste logo was een gevonden illustratie van een hele dikke vrouwelijke wolf.”

Welke artiesten vormen jullie grootste inspiratiebronnen?

James: “Mijn inspiratiebronnen zijn sinds de oprichting nogal verandert, al hoor je nog steeds veel Josh Homme en Queens Of The Stone Age terug. De desert scene en stoner inspireert me. Zo haal ik veel uit Kyuss en die band met de naam van die ene Black Sabbath-plaat, ‘Masters Of Reality’. Daarnaast luister ik naar oude Britse bands zoals The Who en The Beatles, maar ook naar Black Rebel Motorcycle Club en het Nederlandse Moss.”

Quint: “Ik speel dan wel hammond en synthesizer, maar ik luister niet eens heel veel muziek met toetsen. Uiteraard wel Pink Floyd en Deep Purple, maar dat hoor ik niet terug in mijn eigen invulling op toetsen. Ik laat mij wellicht meer inspireren door Jack White en Birth Of Joy.”

Sophie: “Ik vind het erg moeilijk om de inspiratiebronnen voor mijn drumpartijen te benoemen. Ik vind die drummer van Royal Blood, Ben Thatcher, wel erg goed. Oh, en Michael Miley van Rival Sons!”

Steven: “Eigenlijk ben ik bas gaan spelen doordat mijn broertje een bandje had en een bassist zocht. Ik luister wel erg veel naar Muse. Verder stam ik echt uit de punk met Sum 41 en Green Day. Ik vind Rage Against The Machine ook heel vet!”

Jullie hebben allemaal het RCI gevolgd, maar wat doen jullie nu naast Sheverine?

Quint: “Ik ben naar Rotterdam vertrokken om daar aan Codarts hammond te studeren.”

Sophie: “Ik studeer drums aan het conservatorium in Enschede.”

Steven: “Ik ben in Nijmegen muziektherapie gaan studeren.”

James: “Oh, ik ben gaan werken… in de supermarkt van mijn ouders.”

Jullie werken aan een eerste langspeler. Wat kunnen we verwachten?

Volgens James gaat de nieuwe plaat een geheel nieuwe sound krijgen, waarbij er meer synthesizer en minder hammond te horen valt. “Op de EP  ‘Wolf Like Me’ gebruikte Quint een hammond, en alleen voor een paar kleine stukjes een mellotron en synthesizer.” “De nieuwe plaat zal doordrenkt worden met reverb en klinkt wel futuristisch, maar nog steeds vintage”, aldus Quint. James voegt hieraan toe: “Retrofuturisme in alle vormen.”

EP 'Wolf Like Me'

Wat kunnen we 24 oktober in TAC verwachten?

James: “24 oktober zullen we een teaser geven van de nieuwe sound, alsmede van wat wij samen met Effenaar Smart Venue op het gebied van Virtual Reality aan het ontwikkelen zijn.”

Effenaar Smart Venue?

Sheverine werkt nauw samen met Effenaar Smart Venue ter ontwikkeling van virtual reality toevoegingen aan de muziek van hun eerste langspeler. Hiermee wil Sheverine een nieuwe dimensie toevoegen aan het model conceptalbum. Het album moet een echte experience gaan worden. Effenaar Smart Venue werkt samen met artiesten en publiek om extra beleving te creëren bij concertbezoeken, met behulp van bijvoorbeeld Augmented en Virtual Reality.

Nieuwsgierig naar het ruimtelijke concept van Sheverine’s aankomende album? 24 oktober tijdens de Dutch Design Week is de show te ervaren in TAC. Hier zal ook de Effenaar Smart Venue samenwerking met Hypergoods te beleven zijn en dezelfde avond speelt Chagall met eenzelfde project in de Effenaar.

Meer weten over DDW Music Festival? Bezoek DDW Music Festival voor tickets, de volledige line-up en meer informatie.