17 januari is Club 3voor12/Eindhoven weer terug in de Effenaar. In de kleine zaal worden vier talentvolle acts gepresenteerd die in 2019 belangrijk gaan zijn in de Eindhovense muziekscene. De tweede naam die we eindelijk bekend mogen maken is Dada. We spraken met rapper Daan Rijkers over het ontstaan van Dada, de boodschap van zijn teksten en de toekomst van de artiest.

In De Hoogste Tijd bestelt Daan Rijkers een muntthee. “Ik ben drie weken geleden gestopt met alcohol drinken,” vertelt Daan. “Bevalt eigenlijk wel goed die rust. Alleen de muntthee komt je na een tijd wel je neus uit.” Het is grappig dat hij er over begint. Wie zijn teksten goed beluisterd, hoort vaak buitensporig drankgebruik terugkomen. Zijn gedrag, waar de muzikant heel open over is, lijkt een uitweg om van de realiteit te vluchten. Voordat er in de teksten gedoken wordt: een introductie van Dada.

Wie of wat is Dada eigenlijk?

“We maken nu een jaar muziek als Dada. Ik ben het begonnen met producer Nick Hanegraaf. We kennen elkaar uit mijn geboortedorp Uden,” begint Daan. “Het is eigenlijk ook begonnen met de link naar het dadaïsme, een stroming dat op zichzelf geen functie heeft. Zo voelde ik mij in de hiphop; ik voelde mij verplicht om iets anders te maken.” Daan gaat verder over zijn idolen van vroeger: “Ik luisterde naar Fresku en Opgezwolle, dat ging ergens over. Tegenwoordig is dat minder en luisteren we naar hoe lit iets is enzo...”

De muzikant kwam al jong in de problemen, waardoor hij uit huis werd gezet. Daarna kreeg hij als kind begeleiding van de jeugdzorg. “In die tijd had ik geen persoon en zelfs weinig muziek om mij aan vast te houden. Muzikanten staan zo ver van je weg, terwijl je als muzikant juist mensen kan helpen door een boodschap te delen. Dan voel je je begrepen.”

Die boodschap vind je in je muziek dus heel belangrijk.

“Ik ben voor Dada ook al veel bezig geweest met muziek. Ik heb op de Herman Brood Academie gezeten, waar je toch meer als hitmachine wordt opgeleid. De boodschap leek helemaal niet belangrijk,” vertelt Daan. “Na een tijdje dacht ik: waar ben ik mee bezig?”

“Er zijn veel mensen die zich onbegrepen voelen en dat onbegrip wil ik delen.” In het nummer ‘Jij Zei Mij’ heeft Daan het over het vluchten voor wat er is, omdat je er achter komt dat je niet alles kan wat je wil. “Ik wil die mensen laten weten dat ze niet de enige zijn.”

“Je leert eigenlijk pas lessen als je je gruwelijk hard stoot”

Op de eerste EP ‘Wassum’ gaat het over de lessen die je hebt geleerd in het verleden. Wat zijn die lessen die je wil meegeven?

“Ik wil op een toegankelijke manier laten horen wat ik leer van mijn verleden. Het is een periode die ik achter mij heb gelaten, maar ik wil de mensen waarschuwen. Je leert eigenlijk pas lessen als je je gruwelijk hard stoot,” zegt Daan. “Ik ben gelukkig niet meer dat teringjoch. Ja, alhoewel, dat wel, maar met andere uitingen.”

Is het niet vroeg om op je 27ste al terug te blikken op je leven?

“Nou, met Dada is het voor mij nu of nooit. Ik voel dat dit mijn ding is en wil voor mijn dertigste er iets mee bereikt hebben. De muziek, in de vorm van Dada, moet mijn leven worden. Eigenlijk ben ik dan vrij laat met het terugkijken naar wat ik heb gedaan om daar mijn lessen uit te halen,” volgens Daan.

“Met Dada moest ik weer helemaal opnieuw beginnen en dat is lastig. Waar je onder een andere naam al eens bent geweest, kom je nu niet meer binnen. Ik ben ook wel iemand die vaak terugkijkt naar wat niet is. Wat als ik die artiest van de Herman Brood Academie was gebleven?”

En wat als het niet lukt voor je dertigste?

“Geen optie,” stelt Daan. “Ik heb die druk nodig, dan presteer ik het beste. Ik heb vier van de tien keer voor een optreden moeten kotsen van de zenuwen bijvoorbeeld. Die keren waren mijn beste shows. Die druk houd mij scherp.”

Even terug naar de muziek. Je gaf aan dat ‘Wassum’ het eerste deel is van een tweeluik. Wanneer komt de tweede EP uit?

“Klopt, het tweeluikidee kwam van Dada - Issum (dadaïsme). Met de tweede EP ‘Issum’ wil ik een inkijk geven in de lessen die ik geleerd heb, maar ook in wat er nu nog bij mij speelt,” vertelt Daan. “Ik denk ook dat ik veel nog niet geleerd heb, dat zal ook te horen zijn. Het is vrij naïef om te denken dat alles waar je vroeger tegenaan liep, nu hebt opgelost. Ik heb geleerd dat de rust houden belangrijk is en je je mankementen soms ook moet leren accepteren.”

“De EP is nog niet klaar. Ik wil er puurdere invloeden in, dus er zullen, in tegenstelling tot ‘Wassum’, live instrumenten op komen. Ik werk ideetjes uit met Egbert Derix (klassiek pianist) en er kan nog altijd iets bij komen. Begin februari komt het uit.”

Je kijkt terug, kijkt naar het nu, wat zie je als je naar de toekomst kijkt? Komt er een ‘Wordum’ EP?

“Haha ja ‘Wordum’ is misschien wel een goeie. Ik wil misschien wel nog een dichtbundel uitbrengen. Ben nog aan het twijfelen tussen ‘Tussum’ of ‘D’r Neffen’,” zegt Daan. “In 2019 wil ik misschien als support mee met een artiest. Ik vind Tourist Lemc, een Vlaamse artiest, heel goed en zou graag met hem shows gaan doen. Voor festivals lijken mij dingen als Grasnapolsky heel cool.”

“Als ik over een lange tijd nadenk, zou ik graag in België willen touren. De tekst in de muziek lijkt daar veel belangrijker en ik voel mij er ook wel thuis. Antwerpen bijvoorbeeld, die stad straalt zoveel rust en liefde uit. Ik voel me natuurlijk het meeste in Eindhoven thuis, maar het is toch een erg kille stad hier,” legt Daan uit. “Mijn ultieme doel is een eigen tour, in de X-Ray op Lowlands optreden en misschien wel een 3fm prijs voor beste song of tekst.”

17 januari speel je op Club 3voor12/Eindhoven. Wat kunnen we verwachten?

“Rond 12 januari breng ik een single uit die ik samen met Diggy Dex heb opgenomen. Waarschijnlijk zal die ‘Iemand Me Hoort’ gaan heten. Ik laat nieuw werk horen, maar ben ook wel van een goede show geven. Ik denk dat ik een van de betere live artiesten van Nederland ben. Optreden is voor mij een uitlaatklep; er zit heel veel expressie en emotie in en ik meen dat dan ook.”

Dada brengt 12 januari zijn eerste single uit van de aankomende EP ‘Issum’ die in februari uitkomt.

17 januari speelt Dada op Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar. De komende weken zullen we ook de andere acts die op Club 3voor12/Eindhoven staan aankondigen. Houd de website en het evenement in de gaten voor meer informatie!