17 januari is Club 3voor12/Eindhoven weer terug in de Effenaar. In de kleine zaal worden vier talentvolle acts gepresenteerd die in 2019 belangrijk gaan zijn in de Eindhovense muziekscene. Eerder maakten we de komst van Sheverine en Dada al bekend, vandaag voegen we Tjalling toe aan de line-up.

Voor de derde act van onze clubavond besloten we het experimentele pad te bewandelen en stuitten we al snel op de post-rockformatie Tjalling. Dit viertal, volledig samengesteld uit Rock City Institute-alumni, heeft wortels in Eindhovense bands als Tsar Bompa, lost/ctrl en Zoo Children. De line-up is als volgt: Dany van Dorst (zang, toetsen), Jeroen van Vugt (gitaar), Lars Anthonissen (bas) en Tjalling de Leeuw (drums).

Het is overigens niet zomaar dat de band de naam van de drummer draagt. "We wilden oprechte muziek maken en Tjalling is de meest oprechte man op aarde. Daarom wilde ik zijn naam eren," zegt Lars. Ook gunstig was het feit dat Lars tijdens zijn Rock City-jaren de naam Tjalling met een dikke viltstift op talloze deuren, treinen en toiletten schreef. De promotie was als het ware al geregeld.

Zo kon het nieuws over de verschijning van debuutplaat ‘Two People Holding Hands’ zich snel verspreiden. Het album, dat begin 2017 verscheen, bestaat uit één ononderbroken nummer van maar liefst dertig minuten en is opgenomen met Wouter Molle in Studio Bosrand te Bladel. "Voor de opnames sloten we onszelf twee dagen en nachten op in zijn studio," vertelt Jeroen. "Het fijne aan samenwerken met Wouter is dat hij ook een ontzettende muziekliefhebber is en hij het niet erg vindt om tot 4 uur ‘s nachts door te gaan." Een hele reeks shows volgde na de release echter niet. Jeroen legt uit: "Toen de plaat uit was, wilde we onze shows exclusief houden. Omdat we zuinig waren met live spelen, waren de keren dat we wel speelden zeer intens. We raken in trans door het spelen van een ononderbroken stuk. Hierdoor begon live ons muziekstuk een eigen leven te krijgen."

Voor de releaseshow, die in het Stroomhuis plaatsvond, ging de band een samenwerking aan met kunstenaar Levi van Huygevoort, die tegenwoordig onder de naam Flux Wildly opereert. Tijdens de show reageerde Levi door middel van houtskool op een groot canvas op de muziek die werd gespeeld. Hij maakte een aantal werken waarvan er uiteindelijk een als albumhoes werd gebruikt. De rest is te zien in de inlay van de CD.

Het thema van de plaat is innerlijk conflict. "Het concept is om een bepaalde tegenstrijd neer te zetten," vertelt Jeroen. "Een tegenstrijd tussen positief en negatief. Een soort cocktail waarin deze elkaar versterken. Tjalling kan teder klinken maar ook stevig. Dit alles op een fundament van melancholie. Een soort Mogwai in psychose."

De band voelt een sterke verbintenis met de muziekscène in hun thuisstad. In de kelder van het Stroomhuis hebben ze hun eigen repetitiehok kunnen inrichten, die delen ze met de punkers van Raylin. "Het stroomhuis is zeer geschikt om in te experimenteren," legt Jeroen uit. "Als er shows zijn, zijn we ook bereid om te helpen met koken, barren en sjouwen. Er heerst hier een DIY-cultuur waar wij ons goed in kunnen vinden. Ook is het een goede plek om nieuwe connecties te leggen. Bagdaddy is ook gevestigd in het Stroomhuis en helpt ons met allerlei dingen. Nanda maakt toffe dingen in haar keramiekfabriek, Metalchemist doet toffe dingen met cymbalen. We kunnen altijd wel wat voor elkaar doen."

Bovendien zijn Lars en Dany dus ook nog onderdeel van de Eindhovense noiserockformatie Tsar Bompa. Die groep gaat al wat langer mee, maar beide bands hebben evenveel prioriteit. "Tjalling is exclusiever qua shows dan Tsar Bompa," vertelt Lars. "Tjalling is een diepe zucht en Tsar Bompa is meer een hyperventilatie. Het zijn twee totaal verschillende processen. Met Tjalling schrijven we alles samen in een repetitiehok, bij Tsar Bompa dragen Koen en Dany losse liedjes aan. De spanningsboog is anders. 30 minuten achter elkaar vlammen vergt een andere focus."

Bij Tjalling ligt de focus momenteel op het uitbrengen van een tweede plaat. Het schrijfproces is inmiddels achter de rug en eind december begint de band met opnemen, wederom met Wouter Molle achter de knoppen. "De nieuwe plaat gaat volwassener klinken dan de voorganger," zegt Jeroen. "Minder fragmentarisch, meer één geheel. Bij ‘’Two People’’ hebben we achteraf nog geschoven met de verschillende hoofdstukken binnen het nummer, nu doen we dat niet. Alles voor de nieuwe plaat is chronologisch geschreven en komt ook zo op het album." Of ze voor de release weer de handen ineenslaan met een kunstenaar is nog onzeker. "Dat moet dan echt vanzelf op ons pad komen. De tweede van Tjalling wordt echt een ‘’bandalbum’’."

De nieuwe plaat staat gepland voor 2019. Tijdens hun show met Gruppo Di Pawlowski in Tilburg hebben ze de plaat voor het eerst uitgevoerd en tijdens Club 3voor12/Eindhoven doen ze dat voor de tweede keer.

17 januari speelt Tjalling op Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar. Volgende week maken we de vierde act bekend. Houd onze website in de gaten voor meer informatie!