17 januari is Club 3voor12/Eindhoven weer terug in de Effenaar. In de kleine zaal worden vier talentvolle acts gepresenteerd die in 2019 belangrijk gaan zijn in de Eindhovense muziekscene. De laatste artiest die we bekend maken is Braz. De jonge rapper heeft na een lange zoektocht zijn eigen stijl gevonden en komt in 2019 met nieuw werk. Hij heeft vrijheid gevonden in het muziek maken en wil zelfstandig het gat opvullen wat in de Nederlandse hiphop mist.

Braz is bij de meeste bekend om zijn imitatie-sessies en zijn hits ‘Testosteronbommen’ en ‘Plezier’. Na veel te hebben geëxperimenteerd is hij nu klaar voor een volgende stap; een serieuzere aanpak en vooral met iets komen wat in Nederland nog mist. Door Braz zijn energieke shows en vele opjagende nummers verwacht je een drukke jongen. Braz is echter bedachtzaam, rustig en bescheiden.

Je omschrijft Braz altijd als entertainer en niet als muzikant. Hoe zie je jezelf?

“Ik ben altijd met verschillende dingen bezig geweest en heb ook een artiestenopleiding gedaan. Naast muzikant ben ik bijvoorbeeld ook acteur en ben ik bezig met het ontwikkelen en verzinnen van nieuwe concepten,” vertelt Braz. “Nu focus ik mij wel op mijn muziek. Donald Glover is muzikant, acteur, comedian, maar focust zich met zijn alias Childish Gambino op de muziek. Dat doe ik met Braz ook. Braz staat voor een edgy muzikant die graag tegen schenen schopt.”

Merkte je dat je een focus nodig had?

“Ik heb altijd wel ideeën waar ik aan wil werken. Zo zou ik later graag een animatieserie willen maken met een illustrator,” zegt Braz. “Maar ik heb inderdaad de focus nodig. Ik merkte dat ook in mijn muziek.”

In 2017 bracht Braz de plaat ‘BRAZPARK’ uit, die hij zelf steevast mixtape noemt. “Ik luisterde de mixtape terug en merkte dat het van alles wat was; er was geen samenhang. Ik heb toen besloten om anderhalf jaar de tijd te nemen om te ontdekken wat echt mijn eigen stijl is.”

Heb je jouw eigen stijl nu gevonden?

“Het is vooral de vrijheid die ik heb gevonden in muziek maken. Ik luisterde vroeger veel naar Nirvana en Blink 182 en nu naast de moderne trap ook naar bands als Tame Impala. Door de vrijheid die ik heb gevonden, neem ik al die stijlen mee in mijn eigen muziek,” legt Braz uit. “Ik heb nu een frisse sound met veel verrassende elementen zoals “artifarty” gitaartjes enzo.”

“Ik denk dat ik in Nederland een muzikaal gat kan invullen,” vertelt Braz. ”Ik haal veel inspiratie uit Kid Cudi, Tyler, The Creator, Frank Ocean en A$AP Rocky. Dat soort artiesten zijn groot in Amerika, maar missen nog in Nederland.”

Wat ga je dan anders doen om die artiest te worden?

“Ik ga meer zelf doen. Ik was vroeger meer een onderdeel van en dat laat ik nu een beetje los. Tuurlijk, ik chill nog steeds met Fresku en Teemong om ideetjes uit te wisselen, maar iedereen heeft toch zijn eigen werk,” vertelt Braz. “De eigenzinnige mensen worden helaas toch nog minder belicht in Eindhoven, omdat de stad een ‘doe maar normaal dan doen we al gek genoeg’ karakter heeft.”

Braz gaat verder over zijn zelfstandigheid in de muziek: “Als je alles zelf doet en niet helemaal past binnen de mainstream rap worden er zoveel deuren gesloten in de hiphop industrie. Het is jammer, maar misschien is het wel voorbestemd. Het geeft ook wel rust dat je zelf de controle hebt.”

Stoort die controle niet erg met het creatieve proces van het muziek maken?

“Dat is wel waar, maar je leert ook heel veel. Je begint bij nul en bent constant op zoek naar je relevantie” zegt Braz. “Ik weet dan wel dat ik alles heb ingezet wat ik kan. Ik kan dan nooit teleurgesteld terug kijken. Er komen altijd mooie en interessante dingen uit het proces om een betere artiest te worden. En het komt ook helemaal goed als de gods met mij zijn. Het is míjn muziek; this is the truth.”

Hoe je het omschrijft heeft veel weg van punk. Is hiphop denk je de punk van nu?

“Het is vooral de attitude en de vrijheid in hoe je jezelf neerzet. Je gaat tegen de stroming in en laat zien wie je bent. Die invloeden komen veel terug in hiphop,” vertelt Braz. “Het is ook wel een ander publiek dat je dan aanspreekt. Ray Fuego wint de 3voor12 Award voor beste album van 2018, omdat zijn luisteraars hem steunen. Het gaat niet om het grote publiek, maar om het juiste publiek vinden.”

Hoe vind jij je publiek?

“Ik voel wel een pressure om contact te maken met mijn publiek. Bij shows moet je jezelf ook verkopen, maar ik doe dat op een oprechte manier,” legt Braz uit. “Je bent toch samen op een plek om er iets moois van te maken, als artiest kan je dat feest afdwingen. Je moet die energy raisen.”

Dit jaar stond Braz onder andere op Best Kept Secret, waar hij midden op de dag een feestje bouwde. “Alles leek er vooraf op dat het een moeilijke show ging worden. Er spelen allemaal experimentele gitaarbands om je heen en daar sta je dan in je eentje als rapper. Interactie met het publiek is dan heel belangrijk. Er was een klik en er gebeurde iets magisch.”

Je bent dus druk bezig geweest met je eigen stijl en publiek te vinden. Is je laatste single ‘Santiago’ een product van de “nieuwe” Braz?

“Jazeker!,” zegt Braz. “Een indie mix van trap en punk dat oprecht en puur is.”

Komt er binnenkort meer van je uit?

“Ja, de EP ‘KWESI’ ligt klaar en als alles goed gaat komt eind december de single ‘RULER’. Ik heb de EP opgenomen met Yung Noodle, een jonge producer van de Herman Brood Academie, en gitarist Ramon de Wilde. Samen hebben we een hele nieuwe en frisse sound gemaakt. Ook met veel live instrumenten, zodat er een extra dimensie ontstaat,” zegt Braz. “Een van de nummers is samen met Jasper (Grave van het Eindhovense Gramma, red.) en drummer Jeroen (Cremers van Observatory en ex-drummer van Gramma, red.), echt heel hard. Ik hoop komend jaar ermee te gaan knallen.”

2019 wordt dus het jaar van de echte Braz. Wat zie je als je naar de toekomst kijkt?

“Met de EP wil ik mijn publiek zien en samen met hen iets moois opbouwen,” vertelt Braz. “Ik hoop dat mensen mijn alternatieve en rebelse kant waarderen en dat mijn kwaliteiten in het schrijven van teksten en melodieën de aandacht trekken.”

“Als ik zou gaan dromen zou ik willen dat Braz tot zijn recht komt, iets wat ik nu wel gedeeltelijk zelf in de hand heb. Hoe moeilijk het proces ook af en toe was, ik ben sowieso een betere artiest geworden. Met het succes wil ik laten zien dat ik het geflikt heb ondanks alle tegenslagen,” vertelt Braz. “Festivals als Lowlands en Paaspop lijken mij heel vet om te doen, omdat ik dan echt een grote, nieuwe mijlpaal in mijn carrière bereik.”

17 januari speel je op Club 3voor12/Eindhoven. Wat kunnen we verwachten?

“Ik hoop weer nieuwe mensen te ontmoeten en daar een feestje mee te bouwen. Het zou toch hard zijn als die mensen die bijvoorbeeld een band komen kijken ook mij ontdekken. Zoals ik al zei, we gaan samen die energie omhoog gooien.”

17 januari speelt Braz op Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar. Met Sheverine, Dada en Tjalling al op het affiche is Braz de laatste aankondiging van de clubavond. Tickets zijn € 6,50 (incl. servicekosten) en online te bestellen via de Effenaar. Houd de website en het evenement in de gaten voor meer nieuws over Club 3voor12/Eindhoven!