Cross-Linx 2016: The Notwist primeurt rave op Cross-Linx tijdens uitvoering van ‘Neon Golden’

Energieke performance verdient een dansende massa, geen theaterpubliek

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

De Duitsers van The Notwist, al actief sinds de late jaren 80, braken in 2002 pas door met het album ‘Neon Golden’. Wie het album beluistert zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat de band ooit als grunge act begon. Op deze plaat werd indierock gecombineerd met electronica, destijds vrij revolutionair. Van een kleine hype was sprake, al bleef de band toch vooral voorbehouden voor liefhebbers. Toch wordt ‘Neon Golden’ tegenwoordig gezien als een van de indie-pareltjes uit de noughties. De komende dagen speelt The Notwist hun meest succesvolle album tot op heden volledig op Cross-Linx. Een zeldzaamheid, ze deden dit pas 1 keer eerder, tijdens een optreden in Londen.

HET CONCERT
The Notwist, in het Muziekgebouw tijdens Cross-Linx, op 25 februari 2016.

DE ACT
Met zes bandleden is het podium van het Muziekgebouw goed bezet. Aan instrumentarium ook zeker geen gebrek. Bandleden wisselen regelmatig van plek en speeltuig. De Notwist begint vrij statisch en ingetogen, zowel in presentatie als muzikaal. Al snel transformeert het geluid en daarmee ook de beweging op het podium in een boeiend, soms overrompelend schouwspel. De nummers van ‘Neon Golden’ komen voorbij, maar, eigenzinnig als de band is, niet altijd in vertrouwde versie.

HET NUMMER
Het is vanavond moeilijk kiezen uit tal van fraaie uitvoeringen. ‘Pilot’ is de meest opvallende, met een heus techno middenstuk. Het nummer transformeert naar een rave die sterk aan het werk Underworld doet denken, om minuten later pas terug te keren naar het vertrouwde slot van toch al een van de hoogtepunten op ‘Neon Golden’.

HET MOMENT
‘This Room’ ontspoort in een orkaan van gitaargeweld. De ene helft van het publiek knikt heftig mee terwijl de andere vingers in de oren steekt, naarstig op zoek is naar oordoppen, of de zaal snel verlaat.  

HET PUBLIEK
Het publiek zit vanavond iets te comfortabel genesteld op een stoel, iets dat naar gelang de show van Duitsers vordert steeds minder logisch lijkt. De band rockt bij tijden flink en zorgt voor tal van dansbare momenten. De energie knalt van het podium af, maar uit de zaal komt weinig terug op wat braaf applaus na. Nu geeft de band ook weinig ruimte voor die beleefde vorm van waardering, vrijwel alle nummers lopen kunstig in elkaar over. In een zaaltje of op een festival was The Notwist beter tot zijn recht gekomen. 

HET OORDEEL
Hier staat geen band die op gezapige wijze en onder lichte drang voor de zoveelste keer hun grootste successen speelt om hun pensioen garant te stellen. Vol energie en met geestdrift worden de nummers van ‘Neon Golden’ ten gehore gebracht. Een vroeg hoogtepunt op deze editie van Cross-Linx.