Cross-Linx 2016: Neil Finn & Glenn Kotche's Orchestra brengen de nineties back to life

Finn en crew zorgen voor zonnig hoogtepunt

Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Lotte Schrander ,

Neil Finn en Glenn Kotche die samen een optreden gaan verzorgen, dat klinkt goed. Ervaringsdeskundigen uit Wilco en Crowded House, dat kan bijna niet verkeerd aflopen. Zeker niet wanneer het duo, met aanzienlijk gevolg, het hoofdpodium van Cross-Linx af mag sluiten. Dat doet het vanavond dan ook met verve.

HET CONCERT
Neil Finn & Glenn Kotche's Unlimited Orchestra, in het Muziekgebouw tijdens Cross-Linx, op 25 februari 2016.

DE ACT
Treedt in vol ornaat aan. Maar liefst elf muzikanten betreden het podium. Achtergrondkoor, blazers: op niets wordt bespaard. Het geheel is dan ook een schouwspel dat zijn weerga niet kent. Nooit te weinig, nooit te veel: alles is perfect in balans.

HET NUMMER
Het is vrij lastig één nummer te kiezen; de gehele show is een masterclass songwriting. Er komen verschillende klassiekers van Split Enz. en Crowded House voorbij, maar het echte hoogtepunt vormen de nummers die samen met Son Lux worden gespeeld. Hij verleent wat hand- en spandiensten en maakt dat 'Lost It To Trying' en 'Easy' met kop en schouders boven de rest van de set uitspringen.

HET MOMENT
Afsluiter 'Major Tom'. Een geweldig eerbetoon aan David Bowie, waarbij Son Lux andermaal een hoofdrol vertolkt. Wat heeft deze man toch een geweldige stem en, eerlijk is eerlijk, wat kan hij Bowie goed imiteren.

OOK OPMERKELIJK
Het aantal muzikanten op het podium; minimaal elf.

HET OORDEEL
Finn en zijn ensemble leveren een prima prestatie, muzikaal is er geen speld tussen te krijgen. Prima optreden van een all-star ensemble dat zeker niet teleurstelt. Alles klinkt als een klokje, alsof je Sky Radio op hebt staan. Niet spannend, maar vertrouwd en lekker.