Cross-Linx 2016: Drum-fetisjisten kunnen hun hart ophalen bij Glenn Kotche en Third Coast Percussion

Wilco drummer en percussiecollectief preken vooral voor eigen parochie

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Hans Anneveldt ,

Glenn Kotche mag dan vooral bekend zijn als de man achter de drums bij Wilco, buiten het spelen met Jeff Tweedy en consorten zit hij zeker niet stil. Kotche brengt geregeld solomateriaal uit, en is zeer regelmatig als gastmuzikant te horen bij zeer uiteenlopende muzikale projecten. Zo speelt hij vanavond samen met Third Coast Percussion, een collectief dat wordt gezien als een van de beste percussiegroepen ter wereld. Ze brengen stukken gebaseerd op de composities van Steve Reich en stukken van Kotche zelf.

HET CONCERT
Glenn Kotche & Third Coast Percussion, in het Muziekgebouw tijdens Cross-Linx, op 25 februari 2016.

DE ACT
Voor een groot gedeelte van de avond is de act op te delen in twee afzonderlijke delen. Het viertal van Third Coast Percussion trapt af, om na één nummer het roer over te geven aan Kotche. Nadat de meesterdrummer binnen twee korte solo-nummers heeft laten zien dat hij terecht bij de veertig beste drummers aller tijde hoort, mag de percussiegroep weer aantreden. Het optreden wordt uiteindelijk besloten met een 'drumstelduet' door Kotche en een van de leden van Third Coast. Eindelijk een zichtbare samenwerking, om de aankondiging van het concert op de valreep nog enigszins goed te maken.

HET NUMMER
Kotche mag de grote naam zijn, Third Coast Percussion maakt het meeste indruk met hun openingsnummer. Hun interpretatie van een compositie van minimalist Steve Reich op vibraphone en marimba is hypnotiserend en verbluffend tegelijkertijd. Repeterende patronen verschuiven langzaam en subtiel binnen een nummer dat uren door had kunnen gaan.

HET PUBLIEK
Dit is niet het standaard publiek voor een colectief als Third Coast Percussion. Deze muziek is duidelijk niet voor iedereen weggelegd vanavond, en al zeker niet voor langere tijd. Het is een komen en gaan van bezoekers. Interesse genoeg, maar het blijkt voor velen moeilijk om genoeg focus en aandacht op te brengen om een heel optreden uit te zitten. 

HET OORDEEL
Steengoed, strak en foutloos. Deze performance moet voor drummers en slagwerkers een muzikaal walhalla zijn geweest. De perfectie van Third Coast Percussion en het virtuoze drumwerk van Kotche mochten er zeker zijn, echt tot de verbeelding spreken deed deze passage op Cross-Linx echter niet. Een zeer interessant tussendoortje was het wel.