Crosslinx 2016: Exec komt tijd te kort om te ontroeren met mooie piano-songs

Een race tegen klok voor Exec in de catacomben van het Muziekgebouw

Tekst: Rens Peters / Fotografie: Hans Anneveldt ,

Het optreden van Exec maakt deel uit van het randprogramma ‘Music Mining’. Het zijn intieme optredens die plaatsvinden in de catacomben van het Muziekgebouw. Abrahamsen wacht ons op in een klein rommelhok, ver verwijderd van de andere podia. Het publiek bestaat uit slechts vijftien mensen, maar voor meer is er ook geen plek in deze kleine ruimte. De Deense singer-songwriter begeleidt zichzelf met piano en in deze intieme setting geeft dat het optreden al snel een extra lading.

HET CONCERT
Exec, in het Muziekgebouw tijdens Cross-Linx, op 25 februari 2016.

DE ACT
De naam Troels Abrahamsen zal in Nederland bij weinigen een lichtje doen branden, maar in thuisland Denemarken geniet Abrahamsen met zijn electrorock-band VETO grote populariteit. Abrahamsen gooit het met zijn nieuwe soloproject Exec over een heel andere boeg. Namelijk melancholische piano-songs die barsten van de emotie.

HET NUMMER
‘The Explanatory Gap’, tevens single van zijn nieuwe album ‘The Limber Real’, is de uitschieter van deze korte set. Het nummer vat de stijl van Exec perfect samen: emotionele zang, die doet denken aan Antony and the Johnsons en Patrick Watson, met melancholische pianocomposities.

HET MOMENT
Het optreden vindt plaats in een opberghok, dat vol staat met apparatuur en lampen. Er is net voldoende plek voor Abrahamsen’s piano en de vijftien toeschouwers. De aanwezigen besluiten spontaan te gaan zitten in de ruimte. Het zorgt voor een ontspannen sfeer en de korte praatjes van Abrahamsen tussen de nummers door geven het optreden de nodige luchtigheid.

OOK OPMERKELIJK
Abrahamsen speelt een race tegen de klok. In razend tempo vliegt hij door de toch al korte set. Na twee nummers zegt hij gehaast: “Okay, three songs to go”. Nergens voor nodig blijkt na het laatste nummer, want er is genoeg tijd om nog een nummer te spelen. Deze toegift is meer dan welkom; want hoe meer nummers Exec speelt, hoe meer het publiek gegrepen wordt.

HET OORDEEL
Om het publiek écht te kunnen raken heeft Exec meer tijd nodig dan de vijftien minuten die hem nu gegeven zijn. Desondanks is het bijzonder om in deze ongewone setting zo dicht op de huid van de artiest te zitten. Deze korte set doet vooral verlangen naar een volwaardig optreden van deze getalenteerde singer-songwriter.