Paaspop 2014: DJ Fresh zo vers als melk van twee maanden oud

Aan knallers geen gebrek, maar telt het nog wel?

Michael Janiec ,

Je hebt twee soorten dj's: het soort dat voor zichzelf staat te draaien en het publiek meeneemt op een reis en de crowdpleasers. Die laatste categorie moet het vooral hebben van de herkenning. Feestje bouwen. Daar kan goed geld mee worden verdiend, maar de integriteit is dan soms ver te zoeken. Zo ook bij DJ Fresh op Paaspop die een wel enorm clichématige set neerzet.

HET CONCERT

DJ Fresh, Stardust, zondag 20 april 2014.

DE ACT

DJ Fresh, onderdeel van de toch redelijk legendarische drum 'n bass-act Bad Company timmert de laatste paar jaren solo aan de weg met radiovriendelijke hits. Met ruim twintig jaar ervaring op de teller waren een hoop mensen in de Stardust nog niet eens geboren toen Daniel Stein (zijn echte naam) begon met muziek maken. Hier op Paaspop neemt hij Messy MC met zich mee en is het een platte bedoeling. Weg zijn de tijden van samenwerkingen met DJ Shadow, Adam F en nummers van Bad Company. De voorspelbaarheid heerst.

HET NUMMER

Voor het publiek is het hit-na-hit-na-hit-festijn geen enkel probleem, maar als je voor de zoveelste keer een 'Next Episode', Fatman Scoops 'Be Faithful', 'We Are Your Friends' of zelfs een 'Work It' voorbij hoort komen, dan vraag je jezelf toch af waarom juist deze man deze plaatjes moet draaien. Zet er dan gelijk een Xenox-computer neer. Het obligate 'Hot Right Now' wordt bewaard tot het laatst. Die zagen we echt niet aankomen.

HET MOMENT

"Who's ready to go fucking stupid?" En hoppa: 'Jump Around' van House of Pain dondert door het geluidssysteem en opeens valt alles uit. De mc weet het publiek enigszins af te leiden door zijn aansteker in de lucht te houden en te vragen om hem na te doen.

HET PUBLIEK

Ook bij DJ Fresh taferelen die we al heel Paaspop gewend zijn: volle bak, feest, handen in de lucht en gaan.

HET OORDEEL

DJ Fresh doet zijn naam geen eer aan. De set is volledig inwisselbaar en dat hier een man staat te draaien die er waarschijnlijk nog een flinke duit aan overhoudt ook, is een schande. De toch al redelijk gezichtloze Fresh had iedereen kunnen zijn en het publiek had het geloofd. De Engelsman heeft duidelijk voor het grote geld gekozen en met zijn 37 jaar, kun je het hem wellicht niet kwalijk nemen, maar deze man gaat over een paar jaar verdwijnen in zijn eigen gecreëerde vortex en geen haan die daar dan naar zal kraaien.