Paaspop 2014: lekker ouderwets hardrocken met Vandenberg's Moonkings

Ouwe rot in het vak nog lang niet verroest

Tamara Scholten ,

Soms heb je levende legendes die je gewoon ooit in het leven moet zien spelen. Adje van den Berg is zo'n muzikant. Gelukkig heeft hij besloten weer nieuw leven in zijn muzikale carrière te blazen door middel van Vandenberg's Moonkings. Met een nieuwe cd op zak is het spelen geblazen tijdens het komende festivalseizoen, de touragenda is nu al afgeladen vol met optredens. Vandaag is de aftrap, in de Phoenix.

HET CONCERT

Vandenbergs Moonkings, Phoenix Stage, zondag 20 april 2014.

DE ACT

Als je Adje van den Berg zegt, zeg je Vandenberg en Whitesnake. We hebben hier te maken met een levende legende, die al heel wat jaren meegaat in de muziekwereld. Inmiddels reist hij met zijn formatie The Moonkings stad en land af om zijn gitaarkunsten weer aan het publiek te laten zien. De band bestaat uit zanger Jan Hoving, drummer Mart Nijen-Es en bassist Sem Christoffel. Hiermee speelt Van den Berg met heel wat jong bloed en dat is te merken aan de muziek. De band maakt nog steeds onvervalste ouderwetse hardrock maar is wel jong en levendig te noemen, dat heeft zijn effect op het publiek.

HET NUMMER

Op het moment dat Van den Berg de intro van Vandenbergs ‘Burning Heart’ inzet, valt het publiek in katzwijm en zingt luidkeels mee. De gitarist is zijn wilde haren nog lang niet verloren en geniet duidelijk van de aandacht die hij met het nummer en met het hele optreden krijgt. Prachtig om te zien dat hij echt trots is op zijn nieuwe project maar het ook heerlijk vindt om de oude nummers, waarmee hij ooit furore heeft weten te maken, na al die jaren nog te spelen.

HET MOMENT

De band verlaat het podium tien minuten te vroeg, waarna het publiek verbaasd de tent uitdruppelt. Gelukkig schreeuwt de zanger snel daarna dat ze er nog eentje komen spelen waarna het publiek rechtsomkeert maakt en luid juichend toch weer een plekje dicht bij het podium opzoekt. Want van de hardrock van Adje en zijn compagnons krijgt men niet snel genoeg.

HET PUBLIEK

Veel oude muziekliefhebbers die luidkeels kunnen meezingen bij ‘Burning Heart’ en ‘Here I Go Again’, maar ook de iets recentere nummers van de band goed lijken te kunnen waarderen.
 

HET OORDEEL

Adje van den Berg is nog lang niet verroest, hij zal blijven spelen tot hij er bij neervalt. Hij heeft met The Moonkings een sterke, goed geschoolde band om zich heen verzameld waarmee hij nog jaren het Nederlandse publiek kan vermaken. Mooi om te zien dat de gitarist na al die jaren nog steeds zo kan genieten van optreden; hij maakt er met zijn band een waar feest van, niet alleen voor het publiek, maar vooral voor zichzelf.
 

DE FOTO