Paaspop 2014: Kaiser Chiefs sluiten Paaspop op energieke wijze waardig af

Engelse rockers bewijzen nog steeds rasentertainers te zijn

Inge Gruijters ,

Ze gaan al ruim tien jaar mee en vooral in hun beginjaren gooiden ze hoge ogen in de hitlijsten. De laatste jaren is het wat rustiger rondom Kaiser Chiefs, maar op deze Eerste Paasdag bewijzen ze aan een slechts voor de helft gevulde Apollo nog steeds een relevante live-act te zijn.

HET CONCERT

Kaiser Chiefs, Apollo, zondag 20 april 2014.

DE ACT

In de tien jaar dat Britse indierockers Kaiser Chiefs bezig zijn, scoorden ze, vooral in de eerste jaren, hit na hit. In maart van dit jaar kwamen ze met het nieuwe album ‘Education, Education, Education & War’. Paaspop is hier de officieuze opening van het festivalseizoen, en ook voor ‘the new Kaiser Chiefs’ – sinds het opstappen van drummer Nick Hodgson – is dit het eerste festival. De naar een Zuid-Afrikaanse voetbalclub genaamde band staat bekend om de energieke liveshows en Paaspop mag hier dit jaar voor het eerst kennis mee maken.

HET NUMMER

Na een paar voor het publiek nog onbekende nieuwe songs, leeft het publiek weer helemaal op wanneer halverwege het optreden opeens ‘I Predict A Riot’ wordt ingezet. Iedereen springt en danst bij deze monsterhit en het feest kan meteen voortgezet worden bij het direct volgende ‘Ruby’.

HET MOMENT

Kiezen is moeilijk, want het optreden hangt aan elkaar van 'momenten'. Frontman Ricky Wilson is all over the place; hij gooit met zijn microfoonstandaard, slingert met zijn microfoon en klimt in masten. Wilson speelt met de camera die beelden opneemt voor de schermen in de zaal, tot hij erachter komt dat er een lovely lady achter de camera staat; de cameramevrouw heeft waarschijnlijk de dag van haar leven als Wilson op het podium een dansje met haar waagt. Later in de show, tijdens ‘The Angry Mob’, stuift de energieke zanger ook nog het podium af, om halverwege de zaal op een bar te klimmen en ergens in een paal het glas te heffen op Paaspop.

HET PUBLIEK

Bij dagafsluiters Guus Meeuwis (vrijdag) en The Prodigy (zaterdag) was de Apollo overvol, maar een aardig deel van het Paaspop-publiek heeft het al voortijdig voor gezien gehouden. Dat is jammer voor de Leedse rockers, maar gelukkig is de overgebleven massa nog te porren voor een party. Het publiek absorbeert hit na hit en verlaat Apollo met hernieuwde energie.

HET OORDEEL

Vanaf het allereerste moment gooit frontman Ricky Wilson alles in de strijd om het publiek voor zich te winnen. En het lukt. Wát een energieke show. Wilson rent, springt, danst, klimt, trekt gekke bekken en blijft daarbij altijd erg goed zingen. Alle hits komen voorbij, maar er worden ook enkele nummers van het recent uitgekomen album gespeeld en ook hier reageert het publiek positief op. Het is een dik uur feest met de Kaiser Chiefs. Kortom: een zéér waardige afsluiter.

DE FOTO