Paaspop 2014: Drenge lijkt er weinig zin in te hebben

Introverte broertjes zetten matige show neer

Clemens Lambermont ,

Slakkegang en Blood Red Shoes gingen ze deze Paaspop al voor als bands met slechts een drummer en gitarist. Ook Drenge kan zich bij dat rijtje voegen. Met zo’n minimalistische bezetting kan het lastig zijn om het publiek te boeien. Drenge lukt het vandaag in ieder geval niet. Ze hebben een paar ijzersterke songs, maar aandacht van het publiek krijgen ze nauwelijks. Ze lijken er ook absoluut geen moeite voor te doen.

HET CONCERT

Drenge, Jack Daniel’s Stage, zondag 20 april 2014.

DE ACT

De Britse broers uit Bristol maken geen makkelijke muziek. Het laat zich nog het meest omschrijven als garagerock met duidelijke shoegaze- en grunge-invloeden. De teksten zijn mistroostig, de gitaren zwaar en alles klinkt rauw en dreigend. Ze staan dus maar met zijn tweeën op het podium en doen echt geen enkele poging om contact te maken met het publiek.

HET NUMMER

'Fuckabout'. Vlak voordat ze het nummer inzetten gooit de drummer een leeg flesje naar zijn broer. Echt een typische actie die je uithaalt om je broer te pesten en eindelijk zien we wat chemie op het podium, tijdens de rest van de set is die namelijk nogal schaars. Daarnaast is 'Fuckabout' voor het eerst in de set een nummer dat wat ingetogen begint en vervolgens uitmondt in totale krankzinnigheid.

HET MOMENT

Het einde van de set. De twee doen heel erg hard een poging om nog duisterder en harder te klinken. En ook daar is weer een klein beetje van die chemie te spotten: de hele tijd kijken ze elkaar indringend, haast uitdagend aan. Maar dan is het alweer voorbij; het nummer is haastig aangekondigd als de laatste, ze smijten met gitaren en verlaten het podium zo snel als het kan. Oké doei.

HET PUBLIEK

Echt massaal is de opkomst niet. Ergens ook best logisch, want Drenge is ook in het alternatieve circuit nog een vrij onbekende naam. Opvallend is dat er hier en daar wel een dansje wordt gewaagd, maar echt enthousiast lijkt het publiek verder niet. Zodra Drenge de stage verlaat krijgen ze dan ook maar een lauw applaus.

HET OORDEEL

Drenge had waarschijnlijk zoveel beter kunnen zijn. Pas aan het eind van de set weten ze qua geluid en uitstraling wat variatie te creëren waardoor het echt een optreden wordt, in plaats van een haastige repetitie op het terrein van Paaspop. Hadden ze het naar hun zin? Geen idee. Het publiek in ieder geval bij vlagen. Jammer, want Drenge heeft best een paar sterke songs en is op dit moment een van de interessantere acts in het garagerock-circuit. Alleen jammer dat ze die belofte vandaag absoluut niet waarmaken. 
 

DE FOTO