Paaspop 2014: The Boxer Rebellion vergeet te overdonderen

Londense indieband speelt een sterke set, maar de hoogtepunten ontbreken

Connor Clerx ,

In het buitenland doen ze het beduidend beter, in Nederland heeft the Boxer Rebellion met 'Diamonds' nog maar één hit op zak. Maar wat voor een: een die werd verkozen tot op een na song van het jaar, in de song van het jaar-verkiezing van 3voor12 en een die maanden high rotation genoot op zo'n beetje alle landelijke zenders. Een waarmee de band dus een aardige fanschare heeft opgebouwd, getuige ook de programmering in de Apollo.

HET CONCERT

The Boxer Rebellion, Apollo, 20 april 2014.

DE ACT

Subtiele indierock uit Londen met invloeden van britpop-acts als The Verve. In Nederland vooral bekend van de single 'Diamonds', die afgelopen jaar op nummer 2 eindigde in de 3voor12 Song van het Jaar-verkiezing.   

HET NUMMER

Over hét nummer is bij het optreden van The Boxer Rebellion geen twijfel mogelijk. Al is de prachtige intro van 'New York' een heerlijk kippenvelmoment, 'Diamonds' is de absolute knaller. Het is het enige meezingmoment in de set, maar bovenal gewoon een ijzersterk liedje.

HET MOMENT

The Boxer Rebellion speelt een aardige set, met twee kanten. Bij een deel van de nummers gebeurt er muzikaal simpelweg te weinig. Ondanks de Coldplayeske, theatrale bombarie die de band bij vlagen op het podium poogt uit te stralen weten ze niet altijd te boeien. 'New York', van het meest recente album 'Promises', opent wonderschoon met enkel piano en zang maar een euforische climax ontbreekt. Het optreden mist voor een groot deel ook een moment van herkenning. De aha-erlebnis komt pas tegen het eind, met hit 'Diamonds' en een matige cover van Depeche Mode's 'Enjoy The Silence'. Het publiek heeft eindelijk iets om mee te zingen. 

HET PUBLIEK

Ondanks het gebrek aan meezingers en dansbare platen is de Apollo gedurende het optreden continu behoorlijk vol. Het publiek weerspiegelt de band. Ingetogen, wachtend op de spaarzame momenten waarbij de handjes in de lucht kunnen.

Muzikaal is The Boxer Rebellion dik in orde, maar een scherp randje ontbreekt. De show kabbelt rustig voort, met uitzondering van enkele parels. Matte indie voor een rustige zondagochtend, niet voor de zondagavond in de Apollo.

DE FOTO