Paaspop 2014: Bavaria Playground warmt op

Michael Janiec ,

Bavaria Playground is een tent die duidelijk is samengesteld met de jeugd in gedachten: de recente dance-muziek staat centraal. De lichtshow is imposant, maar het kost wel even voordat alles op rolletjes loopt. En als het dan eindelijk een succes wordt, is er altijd de beveiliging nog die zich laat gelden.

Bij onze binnenkomt is een uit Denemarken afkomstige Mike Hawkings bezig. Hij wil volgens zijn social media niet graag in één genre geplaatst worden. Van alles wat dansbaar is en datgene wat EDM betreft dus. Symphonische en melodieuze klanken sieren dit grote podium. Stevige electro pompt door de woofers en tweeters, terwijl de lage en hoge tonen klappen en krijsen. Een remix van Chemical Brothers: "Hey Boy Hey Girl" met energiek electrosausje komt er onder andere voorbij. 

De dj-set bestaat uit veel vocale tracks, met nadruk op opbouw en breakdowns. De led-muur wordt gesierd door kleine en bewegende spots. Ze veranderen constant van kleur en tempo terwijl ze de muur berekend afwisselen, samen een gouden combo. Met name de extra stroken van licht aan beide kanten, geven veel diepte in de visuele show. Inmiddels heeft hij wel een flinke aanhang in Nederland verworven, hij wordt gesteund door onze eigen grote dj's. Met tours door heel de wereld is hij in 2014 een veelgevraagd figuur. 
 

De opkomst is eerst nog wat matig, voornamelijk bestaande uit wat jonger publiek. De tamelijk centrale ligging van de zaal zorgt voor veel doorstroom van bezoekers. Het is redelijk druk, maar nog niet echt beregezellig. Het imposante legertje aan spotlampen lijkt soms de overhand te hebben en leidt ietwat af. Aan de muziek ligt het maar deels, al is die wel regelmatig in gevecht met de sfeer. 

De uit Amsterdam afkomstige Jaziah heeft vele routines achter de hand. Hij is een vaste gast op Nederlandse festivals, maar hij heeft ook kaas gegeten van wereldsteden zoals Barcelona en Istanbul. Aangeprezen als hét Nederlandse talent door niemand minder dan Tiësto. Dit heeft hem een residency in Tiësto's eigen club opgeleverd in 2007. Inmiddels is hij al tien jaar actief. 

Het publiek blijft gehypnotiseerd staan bij de opbouw van het eerste nummer. Al snel mist het echter pit, mogelijk mede omdat de vorige dj weinig ademruimte spaarde. Een selectie in het scala van meeklappers. Uiteraard doet elke zichzelf respecterende dance-fanaat niet aan klappen, maar vooruit, even voor het idee dan. Het is braafheid en herkenbaarheid met een rauw randje. Calvin Harris ft. Kelis met 'Bounce' vormt het boegbeeld.

Een mooie vondst is de bikinidame uitgebeeld op het led-scherm. Ze wordt weergegeven als danseres die danst achter tralies. Dit valt goed samen met de grid waaruit de twee bij twee led-schermen uit bestaan. Bigroom house blijkt tussendoor effectief, maar het is amper voor te stellen als een genre voor een hele avond. De mc spuwt met energieke termen, de mensen willen echter vooral nog praten met elkaar. 

De tent zit inmiddels vol: Bavaria mag dus van een succes spreken. Zo vol dat mensen de in- en uitgang door elkaar halen. Daar moet de bewaking niks van hebben echter. Iedereen wordt vriendelijk en ietswat autoritair de andere kant op gestuurd. Ach, het hoort erbij. Gezellig is het echter zeker.