Paaspop 2014: prima garagerock-show Afterpartees verdient groter publiek

Limburgers treffen lege tent aan op vroege zondagmiddag

Inge Gruijters ,

Door de critici wordt de band Afterpartees al jubelend ontvangen, maar de boodschap heeft het publiek nog niet bereikt. Afterpartees trappen deze Eerste Paasdag af in een schaars gevulde Jack Daniel's Stage.

HET CONCERT

Afterpartees, Jack Daniel’s Stage, zondag 20 april 2014.

DE ACT

Vijf Limburgse jongens die een voorliefde hebben voor jaren 70-punk en garagerock. Er is nog geen album van ze uit (wel 7" 'First/Last', dat ook de Record Store Day-single 2014 in Nederland is), maar op basis van een singletje en een hoop liveoptredens werden ze al voorgedragen in de 12van3voor12-lijst voor 2014. Ze kregen lovende recensies voor hun optredens op onder andere Eurosonic Noorderslag en dit festivalseizoen bestormen ze menig festivalweide, waaronder ook die van Pinkpop. Maar vandaag dus eerst Paaspop.

HET NUMMER

Het publiek geeft weinig respons op Afterpartees, behalve wat tamme applausjes tussen de nummers door. Een favoriet nummer is dus niet echt aan te wijzen. ‘Red Bull’ is een lekker stevig garagepunk-nummer waaraan de band zelf veel plezier lijkt te beleven. De bandleden leven zich uit in lange solo’s en de zanger probeert allerlei coole punker-moves. En die lukken hem vrij aardig getuigen ook de foto's.

HET MOMENT

Afterpartees hadden hun moment niet tijdens deze show, maar gelukkig wel later op de dag. De band gaf nog een instore session bij Paaspops platenzaak Vinyl Mania. Daar kregen ze de tent wel vol en trakteerden ze het publiek onder andere op een indrukwekkende cover van The Black Lips.

HET PUBLIEK

… Ligt nog te stinken in hun tent op de camping. Jack Daniel’s Stage is op deze vroege zondagmiddag voor nog geen kwart gevuld. Er hangt een aantal meisjes over het hek bij het podium, maar de overige bezoekers staan een paar meter verder naar achteren, waardoor er een redelijk groot 'gat' valt tussen de band en het publiek. De meeste mensen zijn duidelijk ook nog niet wakker en gebruiken het optreden van Afterpartees vooral als achtergrondmuziek tijdens het socializen en het roken van een sigaretje.

HET OORDEEL

Hoezeer deze jonge gasten hun best ook doen, ze lijken erg uit het veld geslagen vanwege het feit dat er nauwelijks publiek in de zaal is. De zanger is zeer actief op het podium en slingert de microfoonhouder alle kanten op; hij kijkt echter zeer timide over het publiek heen en er is bijzonder weinig interactie met het aanwezige publiek. Wat er gezegd wordt tussen de nummers door is helaas ook slecht verstaanbaar. Muzikaal gezien is er op de rammelende garagerock-show die ze weggeven verder weinig aan te merken. Wellicht ligt het aan het tijdstip, maar helaas komen Afterpartees in Jack Daniel’s Stage niet zo goed uit de verf.