Paaspop 2013: Palio Superspeed Donkey verliest doel uit het oog

Slecht opgebouwde set en vreemde attitude doen het 'em niet in Schijndel

Robin van Essel ,

Effe serieus. In ondergetekende's tijd speelden veertienjarigen ms-dos computerspelletjes, jatten bier uit schuren en masturbeerden op het vrouwelijk schoon op de kleine schermpjes van het etalagekanaal van tv-net 99. Zo niet de Amsterdammers van Palio Superspeed Donkey. Deze jongens, gemiddeld nog geen vijftien jaar, rocken gewoon de Jack Daniël's op Paaspop. Kan ook.

CONCERT
Palio Superspeed Donkey, Jack Daniël's, zaterdag 30 maart.

MUZIEK
Palio Superspeed Donkey was koud een half jaar bezig toen Willem, Sam, Ruben en Camiel al mochten aantreden bij Matthijs van Nieuwkerk. De band speelde op legio festivals en tekende bij Top Notch. Eerste muzikale referentiepunt is Arctic Monkeys.

PLUS
Nogmaals: hoe kun je over deze band schrijven zonder over het leeftijdsaspect te beginnen? Het is ongelofelijk hoe overtuigend en volwassen Palio Superspeed Donkey klinkt, zowel qua professionaliteit als muzikaliteit. Het scheurt en rockt. De leeftijd van de bandleden hoor je eigenlijk alleen in de thematiek van de songs terug.

MIN
Dit is natuurlijk al eerder gedaan. Sterker nog, je zou denken dat je naar de Miniplaybackshow-versie van Arctic Monkeys staat te kijken. Zanger Sam Vermeulen heeft hetzelfde leren jasje en vetkuif van ongetwijfeld zijn grote voorbeeld Alex Turner, maar helaas ook zijn onuitstaanbare arrogantie op het podium. Misschien is het onderdeel van de act, maar het past zo'n jonge gast niet. Gelukkig is de aandoenlijke gitarist en zanger Willem Smit een positief tegengewicht, maar de rest van de band lijkt weinig lol op het podium te hebben. Helaas is het niet het grootste probleem. De singles lijken willekeurig in de set geplaatst en die mist daarom opbouw. Overigens kan dat ook liggen aan de songs op zich, die allemaal dezelfde dynamiek hebben.

CONCLUSIE
Zo jong, zo veel talent. Helaas slaat het een beetje door allemaal en verliest de band uit het oog wat écht belangrijk is: een goede set spelen. Het is te hopen dat Palio Superspeed Donkey een off-day had, want kindster-taferelen á la Drew Barrymore lijken ons niet wenselijk. Als deze band blijft spelen, groeit en gewoon ook wat ouder wordt, vinden ze zichzelf ongetwijfeld. Vandaag voelden we 'et niet.

CIJFER
5