Paaspop 2013: Logge stoomwals van Steak Number Eight komt moeizaam op gang

Koukleumend Paaspop laat zich met gemak overrompelen

Roy Verhaegh ,

Nog niet zo heel lang geleden moest de metalformatie Shadows Fall nog afzeggen en daar is het Belgische Steak Number Eight voor in de plaats gekomen. Het is een wereld van verschil. De energieke, agressieve metalcore tegenover het logge lompe walsgeweld van Steak Number Eight. Deze stoomwals heeft ook last van de kou, want het komt maar moeizaam op gang.

CONCERT:
Steak Number Eight, Phoenix, Zaterdag 30 maart 2013.

MUZIEK:
Steak Number Eight komt uit België en is het beste te omschrijven als een mengelmoes van zware sludge met post-hardcore elementen, met lichte Tool-invloeden. Wat betekent dat? Zware, logge gitaarriffs met nummers die al minimaal vijf minuten duren.

PLUS:
Als eerste act van de Phoenix is het aan Steak Number Eight om het publiek eens flink op te warmen na een koude nacht. Daarvoor moet veel geduld voor opgebracht worden, maar als ze eenmaal los komen, ontploffen ze ook echt. Ze houden zich sterk aan hun nummers en wijken geen milimeter af. Het is een strakke show, waarbij de geduldigen tegen het einde beloond worden.

MIN:
Geduld wat weinig mensen op lijken te kunnen brengen en wat ook wel begrijpelijk is. Er gaat geen enkele spanning van uit, hoewel er wel een dreigend toontje door de muziek heen zweeft. Het is erg log en sloom. Op een enkel woordje na, is er geen enkele interactie met het publiek. Het is fijne achtergrondmuziek, maar voor een festival iets minder geschikt.

CONCLUSIE:
Als vervanger van Shadows Fall heeft Steak Number Eight er een flinke kluif aan om de teleurgestelde fans tevreden te stellen. Dit is moeilijk, want de bands zijn niet met elkaar te vergelijken. De nummers zijn erg langdradig en worden snel eentonig. Mensen komen mondjesmaat binnendruppelen, maar gaan weer net zo gemakkelijk weer weg. Het is ideale achtergrondmuziek, maar om naar te kijken is het verre van spannend. Het komt maar moeizaam op gang, wat ook komt door de manier waarop ze opbouwen. Als ze hun climax bereiken, ontploffen ze echt, maar daar moet je dan ook wel geduld voor hebben. 

CIJFER:
6