Paaspop 2013: Zinderende Fresku in een overvolle Roxy

“Woensel West? In je kont!”

Connor Clerx ,

Fresku op Paaspop? Ja natuurlijk! Zelfspot, lompe humor, Brabantse tongval, alles wat bij de Eindhovense rapper hoort, past uitstekend bij het Skèndelse festival. De Roxy is dan ook bommetje vol voor de man uit Woensel West.

CONCERT
Fresku, Roxy, zaterdag 30 maart 2013

MUZIEK

De corpulente Woenselse rapper Fresku werd in eerste instantie vooral bekend met zijn alter ego Gino Pietermaai. Hiphopminnend Nederland wist echter snel genoeg dat deze man zoveel meer is dan een typetje. IJzersterke, eerlijke teksten vol zelfspot en taalkundige hoogstandjes. Verfrissende, creatieve beats. Een oprecht tegengeluid voor de Nederlandse gangsterrap. Zijn tweede album 'Maskerade' zette Fresku definitief op de kaart.

PLUS
Fresku is de koning van de publieksinteractie. Een opmerkelijke versie van call and response: “Als ik zeg 'Woensel West', zeggen jullie 'in je kont!'” “Woensel West” “IN JE KONT” “Woensel West” “IN JE KONT”. Het maakt niet uit wat Fresku doet of roept. Met zijn shirt omhoog over zijn omvangrijke buik getrokken kwijlt hij over zichzelf heen. Hij pulkt wat pluis uit zijn navel en stopt het in zijn mond. Zijn publiek houdt toch wel van hem. Het is allemaal een tikkeltje vreemd, maar muzikaal staat de show van de Eindhovenaar als een huis. Met 'Twijfel' heeft hij volgens velen het beste Nederlandstalige hiphopnummer aller tijden. De energie die Fresku opbrengt voor nummers als 'Kutkop' en 'Lintworm' doen je afvragen hoe hij überhaupt zo’n pens heeft overgehouden. Hij springt als een malle over het podium. Als hij eindigt met een stagedive en het briljante 'Maskerade' vanuit het publiek brengt, is er geen twijfel mogelijk. Fresku is een absolute eindbaas.

MIN

Het is hard zoeken naar een min. Die vind je dan ook niet bij Fresku zelf, maar bij de planning. Hoe haal je het in je hoofd om deze man maar een half uur de tijd te geven? Zonde.

CIJFER
9