Paaspop 2013: Daily Bread blijft sympathiek in moeilijke Restolounge

Desondanks mist de band nog meer goede songs

Robin van Essel ,

Daily Bread werd een paar jaar terug binnengehaald als de redding van de Nederlandse alternative. De band uit Emmeloord werd getekend door Excelsior en bracht een EP en twee langspelers uit, met het vorig jaar verschenen 'Iterum' als laatste wapenfeit. Ook tourde Daily Bread door Europa. Desondanks moeten we misschien concluderen dat de hype nooit helemaal is waargemaakt: ook de Restolounge op Paaspop is slechts half gevuld. Maar eerst zien, dan conclusies trekken, natuurlijk.

CONCERT
Daily Bread, Restolounge, zaterdag 30 maart.

MUZIEK
Daily Bread zelf noemt het 'sexy garage dance', wat de lading redelijk dekt. Daar willen we wel graag nog aan toevoegen dat de band zich ook bedient van beukende elektropunk, dreamy ambient en een Depeche Mode-achtige jaren '80-sound. Een ventilator blaast wind door het blonde haar van zangeres Kimberly van der Velden, terwijl ze bezwerend danst en zingt.

PLUS
Daily Bread is absoluut een goede band. Drummer Stefan Stoer speelt retestrak en ook de hoge basnoten van Chris Mulder zorgen voor een pompende maar aangename sound. Dit is duidelijk een ervaren festivalband. Men laat zich dan ook niet van de wijs brengen door de moeilijke, halfvolle Restolounge, wat natuurlijk gewoon een veredelde kantine is. De band blijft dan ook charmant en sympathiek in een steeds legere tent.

MIN
Naast een handvol sterke nummers – zoals single 'The Conflict', met een goede hook – heeft Daily Bread ook een hoop inwisselbare muziek. Zangeres Kimberly heeft een kenmerkende, maar wat monotone stem. Daardoor klinkt de band vaak vlak, niet opwindend. En in een tent waar het publiek alleen wat meezingers kent, krijg je het dan moeilijk.

CONCLUSIE
Daily Bread is op zijn best op vol volume, zoals in afsluiter 'Silica'. Dan klinkt de band als een soort Crystal Castles, maar dan zonder riotgirl als zangeres. In die vlakke vocalen ligt een inwisselbaar geluid op de loer, ware het niet dat het instrumentarium op zich al overtuigend genoeg is. Maar voor een échte ruim voldoende zou Daily Bread nog wat meer écht goede songs moeten schrijven.

CIJFER
6,5