Paaspop 2013: Anne Soldaat doet zomerzon lonken

Maar Jack Daniel's Stage weet zich geen raad met Nederlandse gitaarheld

Freek Verhulst ,

Met het tweede - selftitled - solo-album, vestigde Anne Soldaat zich afgelopen jaar definitief in de Nederlandse popgeschiedenis. De retro-rock, die van bluesrock en funk, via een enkel samba-momentje naar soulvolle pop meandert, kon overal rekenen op positieve kritieken: de ideale omstandigheden dus, om vol zelfvertrouwen het festivalseizoen in te stappen, te beginnen op Paaspop.

CONCERT
Anne Soldaat, Jack Daniel's Stage, Paaspop 2013.

MUZIEK
Mellow gitaarpop die teruggrijpt op gitaargrootheden als Carlos Santana, maar ook uitstapjes maakt richting The Doors en, wat recenter, The Black Keys.

PLUS
De liedjes zitten slim in elkaar en beklijven al binnen enige ogenblikken, de band is in uitstekende vorm en Anne zelf heeft er ook overduidelijk zin in vanavond. Anne is waarschijnlijk een van de beste Nederlandse gitaristen van het moment, zo niet de beste, en laat dat blijken. De pure instrumentliefde neemt echter nooit de overhand, waardoor de uitgebreide, technisch hoogstaande solo's nooit hun functionaliteit verliezen. Daardoor voelen de solo's ook nergens plichtmatig aan, een valkuil waar veel anderen in dit genre wél intrappen.

MIN
Waar de Jack Daniel's Stage voorafgaand nog barstensvol stond, loopt die tegen het einde van de set langzaam leeg, waardoor de sfeer inkakt, terwijl Soldaat juist alleen maar beter gaat spelen. Waarschijnlijk was dat niet gebeurd als Anne Soldaat tegen het einde van de middag, in de zwoele, zomerse schemering was geprogrammeerd, want daar gedijt zijn muziek ongetwijfeld het beste. Maar goed, dat valt zowel Soldaat als de Paaspop-organisatie natuurlijk niet of nauwelijks aan te rekenen.

CONCLUSIE
De zomerse klanken van Anne Soldaat contrasteren op Paaspop voor sommigen wellicht teveel met de omgeving, maar zijn veelbelovend voor het resterende festivalseizoen.

CIJFER
8