Recensie Nouveau Vélo - Moestuin (EP)

Helmondse band verruilt Engelse indie voor rauwere Amerikaanse sound

Tekst: Jochen de Vos ,

Onder de potsierlijke naam ‘Moestuin’ brengt het Helmondse Nouveau Vélo zijn eerste echte release uit. Een kwartet songs dat zich de opvolger van ‘Courgette’, door de band als demo betiteld, mag noemen. Het is de voorloper van wat wellicht de eerste langspeler zal worden. ‘Moestuin’ kan echter ook al prima op zichzelf staan doordat het gemakkelijk omschreven kan worden als een in kwantiteit afgeslankt album.

Dat is dan ook meteen iets wat ons bij de kwaliteit van de nummers brengt. Waar ze op ‘Courgette’ nog meer een Brits hoorspel opvoerden, evolueren ze op ‘Moestuin’ naar een Amerikaans luisterspel. Van aanstekelijke en vooral tekstloze vocalen naar minder klinkklare nonsens. Of van horen naar intensief luisteren. Luisteren naar wat ze écht te zeggen hebben. Wat betreft de sound kan een soortgelijk verhaal afgestoken worden: Waar ze op nummers als ‘Beach Bum’ en ‘Everything Is Blue’ nog kozen voor een geluid dat meer aansloot bij de Engelse indie uit Sheffield, kiezen ze nu meer voor een door Cloud Nothings heroplevende – en dus Amerikaanse – sound uit Cleveland. Rauwer, grauwer, maar met herkenbare en opzwepende melodieën.

Dat uit de melodieën die ‘Moestuin’ rijk is ook nog goede nummers komen, kan alleen maar aanschouwd worden als een godsgeschenk. Een positieve noot die ze al met openingsnummer ‘The Beginning Of It All’ inzetten. Het is een nummer dat uit een eentonige introductie bestaat, maar toch een nevelige spanning weet te behouden. Iets wat vooral verlossend werkt wanneer vervolgens ‘What To Do’ ingezet wordt. Een nummer waar ze opzichtig de verleidingskunsten van Marvin Gaye en de megafoonkunsten van Michael Stipe (zanger van R.E.M. red.) eren. Dat ze daarna kunnen uitpakken met ‘Summer Hit (Winter Version)’, bewijst dan weer de veelzijdigheid van de groep. Met het tempo van een Best Coast-nummer, het opgewekte van Vampire Weekend en het zweverige van Youth Lagoon, hebben ze ook meteen een hit in wording beet. En of dat nog niet genoeg is, keren ze met ‘Open Sea’ terug naar de eerste – minder officiële – release, de 'Courgette demo'. Of met andere woorden: veel oeh’s, ah’s en Britse klanken.

Het eindresultaat is een kleurenpalet aan mogelijkheden en tierlantijntjes. Maar het is vooral een EP dat doet verlangen naar meer. Laat het duidelijk zijn: Nouveau Vélo is een band uit Helmond met hét Eindhovense talent. En daarmee is de kous af.

‘Moestuin’ is nu uit en gratis te downloaden via de Bandcamp van Nouveau Vélo, waar ook de ‘Courgette demo’ nog steeds te vinden is.