Geslaagde eerste dag Kempenerpop 2011 heeft knallende afsluiter Geslaagde eerste dag Kempenerpop 2011 heeft knallende afsluiter

Kempenerpop is voor iedereen

, Tekst: Jerome Crutsen / Fotografie: Leon Versmissen

Geslaagde eerste dag Kempenerpop 2011 heeft knallende afsluiter

Kempenerpop is voor iedereen

Tekst: Jerome Crutsen / Fotografie: Leon Versmissen ,

Kempenerpop is een kleinschalig, gratis festival dat jaarlijks plaatsvindt op het evenemententerrein in Aalst-Waalre. Het festival bestaat uit twee tenten die een gevarieerd programma bieden, van rock tot dance en van ska tot coverbands. Verder wordt het programma aangevuld met de finale van de Kempenerpopprijs, theater- en surprise-acts.

Kempenerpop is voor iedereen

Mensen die nog nooit op Kempenerpop zijn geweest, zullen zich verbazen over de grootte van het kleine festivalterrein. De twee podia liggen bijna tegen elkaar aan in een L-vorm met alleen het overdekt terras met de Jamaican Jukebox en een bonnenverkoopwagen ertussenin. Eromheen zijn dan de catering- en merchandisestands te vinden. Intiem en gezellig lijken de juiste ingrediënten voor dit festival te zijn. Uiteraard draait het uiteindelijk allemaal om de muziek. Het programma biedt een keur aan bands, van stonerrock tot electro en streetpunk tot covers. Met name op zaterdag ligt de nadruk op het stevigere werk.

SQY Rocking Team
Bij aankomst is SQY Rocking Team net begonnen. De band staat blijkbaar al voor de vijfde keer op Kempenerpop. SQY Rocking Team staat bekend om zijn energieke liveshows en weet dat ook op Kempenerpop waar te maken. De muziek kan het beste omschreven worden als hardrock’n’roll met invloeden van bands uit de jaren ’70 en ’80. Om dit extra nadruk te geven, wordt er een tweetal covers gespeeld namelijk Black Sabbaths ‘Never Say Die’ en ‘Unbroken (hotel baby)’ van Monster Magnet. De zanger is een ware entertainer die zich niet uit het veld laat slaan wanneer hij wil stagediven maar het publiek uiteenwijkt naar de zijkanten van de tent en maar een handvol enthousiastelingen hem opvangt. Ook uit hij zijn irritatie over het feit dat de aanwezigen zover van het podium afstaan. Hij sommeert iedereen vijf stappen naar voren te zetten en men geeft hier zonder moeite gehoor aan. ‘Als ik nu spuug, is iedereen nat’ zegt hij met een grijns op zijn gelaat. Een solide rockshow op  dat ene moment na waar de zanger vergeet zijn gitaar in te pluggen.

Black-Bone
Black-Bone is een band met het keurmerk van Eindhoven Rockcity. Denvis kondigt ze aan als een stelletje frikandellen die men nu nog gratis kan bewonderen. Over een paar maanden staan ze namelijk als support van Deep Purple in het Gelredome te Arnhem en dan kost een kaartje de hoofdprijs. Je kan ook zeggen dat de band een goedkope variant is van Peter Pan Speedrock want dat is het eigenlijk. Op veel momenten klinkt de zanger exact hetzelfde als PPS. Ook de muziek neigt erg naar de vuige speedrock van hun stadsgenoten maar dan net iets minder smerig. Energiek en lekker nonchalant is het zeker, maar verre van origineel.

Denvis & The Real Deal
Tijd voor een rustmoment; Denvis & The Real Deal treedt aan. Leadzanger Denvis, ook bekend van rockband The Spades, doet het in deze band iets rustiger aan. Normaal spelen ze akoestisch maar op Kempenerpop hebben de bandleden de elektrische gitaren omgehangen en komt de solide mix van country, rock, soul en Amerikaanse blues net iets steviger uit de verf. Aangevuld met trompet en saxofoon is dit fijne achtergrondmuziek.

Daybroke
In de kleine tent moet, volgens het tijdschema, om kwart over acht de band Daybroke aanvangen, maar door een technisch mankement en de uitslag van de Kempenerpopprijs loopt het programma uit. De winnaar van deze prijs is overigens de band Dusty Rum uit Eersel geworden.

Een half uur later dan gepland kan dan eindelijk Daybroke beginnen. In een eerdere review van 3VOOR12 werd geschreven dat deze vier kerels weten hoe ze een zaal plat moeten krijgen. In dit geval weten ze hoe ze de tent leeg moeten spelen want de aanstekelijke pop/rock met invloeden van Foo Fighters en Muse werkt niet goed genoeg. Gevolg: veel mensen lopen weg. Het is natuurlijk ook niet slim van de organisatie om ze te laten spelen terwijl in de grote tent tegelijkertijd DeWolff speelt. Deze drie knapen zetten zoals gewoonlijk weer een strakke show neer vol met gitaarjams en serveren een flinke pot rauwe, psychedelische sixtiesbluesrock.

Drive Like Maria
Drive Like Maria speelt op Kempenerpop zijn eerste festivalshow na een hele tijd te hebben gewerkt aan een nieuw album in een studio in Italië. Daar worden vanavond al, of eindelijk, een paar nummers van gespeeld en die klinken heerlijk rauw en aanstekelijk. Bij opkomst begroet gitariste Nitzan het publiek met een bedeesde goedenavond waarna oud en nieuw werk met een verfrissende slag wordt gespeeld. Gewoon lekker!

Karma To Burn
De afsluiter van de eerste dag is het uit Amerika afkomstige Karma To Burn. Ze kunnen wellicht de meest tourende band van 2011 genoemd worden want ze hebben afgelopen jaar iedere hoek van Europa gezien. Frappant is het uitbrengen van twee albums, ‘Appalachian Incantation’ en ‘V’ in een jaar tijd. Ook op Kempenerpop weet de band de tent naar zich toe te trekken en weer een vlammende show neer te zetten. Op visueel gebied gebeurt er niet veel maar het is de combinatie van de fuzzy baslijnen van Rich, de pompende drums van Rob en de knallende gitaarpartijen van William die het zo spetterend maken. De instrumentale compromisloze stonerrock slaat aan en er ontstaat een aardige moshpit vooraan. De band geniet overduidelijk en geeft aan het einde nog een aantal toegiften. Rauw, meedogenloos, strak en meesterlijk. Een fantastische en geslaagde afsluiter van Kempenerpop 2011.

Gezien: SQY Rocking Team, Black-Bone, Denvis & The Real Deal, Daybroke, DeWolff, Drive Like Maria & Karma To Burn op Kempenerpop 2011 in Aalst-Waalre op 17 september 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven