Albumrecensie: Mindpark – We will Adapt Albumrecensie: Mindpark – We will Adapt

Indrukwekkende debuutplaat van Eindhovens trio

, Tekst: Koen van Hees

Albumrecensie: Mindpark – We will Adapt

Indrukwekkende debuutplaat van Eindhovens trio

Tekst: Koen van Hees ,

3 juni 2011 was Mindpark headliner op onze clubavond in de Effenaar. Het was een optreden met veel theater en sterke liedjes. De klankdichter op de pooltafel, de naakte vrouw en de trillende dansers zorgden voor een optreden dat bezoekers nog lang zal heugen. We zijn nu drie maanden verder en hebben de in Eindhoven opgenomen plaat even kunnen laten bezinken.

Indrukwekkende debuutplaat van Eindhovens trio

‘We Will Adapt’ bestaat stuk voor stuk uit sterke liedjes. Het album is slim opgebouwd met nummers die je gelijk pakken en hier en daar een groeibriljantje dat je misschien even de tijd moet geven. Soms doet het gitaarwerk denken aan Radiohead in haar post-Amnesiac periode (‘Delicate’, ‘Out of the Maze’ & ‘Closer’). Andere keren horen we liedjes die zich kunnen meten met het beste wat dEUS ooit heeft uitgebracht. De stem van zanger Ralph Timmermans heeft ook wat weg van de stem van Tom Barman: beknepen met een rauw randje. Precies zoals je dat wilt horen bij de betere gitaarmuziek.

De hier en daar snelle drumpartijen dragen er aan bij dat Mindpark geen standaard popsongs voor de kiezen geeft. Je wordt uitgedaagd te ontdekken. Het is denkbaar dat mensen bij het belusiteren van deze plaat denken dat ze met een Belgische band te maken hebben; buiten een compliment is dit voor een derde ook waarheid.

Er lijkt geen vast recept gebruikt te zijn voor het schrijven van de liedjes. Ze zitten niet in een vast stramien waardoor avontuur is gegarandeerd. Opener ‘Beautiful Morning’ heeft bijvoorbeeld een dreigende opbouw. Twee minuten mag de luisteraar wachten op de eerste drums. Laag naar laag wordt toegevoegd. Je wil meer, maar dan is het klaar. ‘Box Is Better’ heeft een sterk refrein en is het meest hitgevoelige nummer van de plaat. 

Hoogtepunt ‘Dead People’ gaat gelijk van start met een dwepende gitaarsound die nog dagenlang in je hoofd kan blijven hangen. Een track waarop Ralph alleen backing vocals verzorgt. Het is hier Jeroen Coudron die de hoofdzang voor zijn rekening neemt. Het is niet alleen leuk voor de afwisseling, maar het toont ook de vele talenten van de bandleden die in ons interview in de tijd van de pre release van 'We Will Adapt' uitgebreid zijn voorgesteld.

Nederland is met Mindpark een sterke gitaarband rijker en voor ‘We Will Adapt’ mag je zonder twijfel een plekje vrij maken in je platenkast.

Releasedatum 'We Will Adapt': 4 juni 2011, op V2/Cavalier Recordings.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven