FuckYouWereFromEindhoven maakt belofte helemaal waar FuckYouWereFromEindhoven maakt belofte helemaal waar

Einderground festival zet stad weer op de kaart

, Tekst en fotografie: Tijs Dijstelbloem

FuckYouWereFromEindhoven maakt belofte helemaal waar

Einderground festival zet stad weer op de kaart

Tekst en fotografie: Tijs Dijstelbloem ,

FYWFE zit erop, het enige wat ons rest zijn de plaatjes en de filmpjes. 3VOOR12/ Eindhoven was erbij om te zien hoe alles verliep!

Einderground festival zet stad weer op de kaart

Na maanden van voorbereiden was het afgelopen zaterdag zover. Het FuckYouWhereFromEindhoven festival (FYWFE) barstte los op een zonovergoten nazomerdag. Beter weer had de organisatie zich niet kunnen wensen. In een week waarin het met bakken uit de lucht kwam, bleef het uitgerekend op de dag van FYWFE droog en met een 25 graden in de zon was de temperatuur ook meer dan prima. De eerste bezoekers wisten dan ook al vroeg op de dag de Ijzeren man, de plaats des onheils, te vinden.

Over het hoe en wat omtrent dit festival kon je de afgelopen weken al alles lezen op deze pagina dus daar wijden we niet verder over uit. Met zeven podia en een buslading aan acts variërend in de stijlen van Techno tot Electro en alles wat daar tussenin ligt, was er voor ieder wat wils. Het terrein was minimaal maar doeltreffend ingericht en ieder podium had zijn eigen publiek. Slechts bij de, in voldoende mate aanwezige, toiletten troffen de diverse subculturen elkaar. Dit alles overigens zonder noemenswaardige incidenten. Het enige minpuntje was dat de podia gelegen in het midden van het terrein te dicht bij elkaar stonden waardoor het geluid, als je niet op de juiste plek stond, een kakofonie werd die niet viel te beatmatchen in je hoofd. Ook de onderling afgesproken 5db limiet werd niet door iedereen even serieus genomen waar andere podia dan weer last van ondervonden.

De sfeer zat er al snel in. Toch duurde het echter tot de zon onder was voordat het bij de diverse podia echt los ging. En los ging het: zelden in Eindhoven gingen zoveel mensen op de vierkante meter zo uit hun plaat. Zo kregen de mannen van RawEndz, geprogrammeerd op het Nachtlampen podium, het publiek zo hard aan het dansen dat zelfs de partytenten er aan moesten geloven tijdens de beats van The Prodigy. Wie verder door liep kwam bij Minstens terecht waar Joachim iedereen door de knieën kreeg om vervolgens subtiel zijn laatste track terug erin te knallen waarbij iedereen vrolijk opveerde.

Dit alles gaf een heerlijk vrij underground gevoel waar de stad sinds een aantal jaren zo naarstig naar opzoek is. De verschillende partijen en initiatieven zijn er wel, maar ze hadden dit festival nodig om nog eens ouderwets een feestje te bouwen. Eindhoven liet zien dat de dance scene het bij een gebrek aan een echte club moeilijk heeft maar zeker niet dood is. 3VOOR12/Eindhoven durft hier zelfs te beweren dat het gras wellicht in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam (Nijmegen?) groener is maar dat buiten deze drie grote steden er in Eindhoven toch een meer dan representatieve groep mensen is die er iets van probeert te maken.

Het mooiste voorbeeld is misschien wel het optreden van Solid Decay. Het laatste optreden van het duo bij de organisator waar het ook ooit allemaal begon. De sfeer, het gevoel en de muziek deden in alles denken aan 10 jaar geleden. Nostalgie ten top, kippenvel bij een ieder die erbij was en een sfeer waar nog jaren over zal worden na gepraat. Check de filmpjes die her en der op het internet te vinden zijn om het te bewijzen. Dit wil echter niet zeggen dat Eindhoven in het verleden leeft want op de officiële FYWFE after in Club Massa, die er voor de verandering eens niet uitzag als een goedkope Stratum tent, ging het feest vrolijk verder. Met beats van nu en een publiek wat waarschijnlijk het mooiste decorstuk van de dag, avond en nacht was. Hulde aan de organisatie!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven