Fiction Plane slaat met album ‘Sparks’ eigen weg in Fiction Plane slaat met album ‘Sparks’ eigen weg in

Niet iedereen in de wolken van nieuwe geluid

, Tekst: Eline van Santvoort/ Fotografie: Tim Vergeer

Fiction Plane slaat met album ‘Sparks’ eigen weg in

Niet iedereen in de wolken van nieuwe geluid

Tekst: Eline van Santvoort/ Fotografie: Tim Vergeer ,

In 2007 scoorden ze een aanstekelijke radiohit met Two Sisters. Eind 2008 speelden ze in een uitverkocht Paradiso. Na de eeuwenoude vergelijking met Sting heeft Fiction Plane inmiddels laten zien op eigen benen te kunnen staan. Met hun nieuwe album ‘Sparks’ wijken ze af van hun eerdere herkenbare ‘Police’ geluid en zoeken ze het meer in de stevige rock. Tijdens hun Europese tour met Nederland als uitvalsbasis willen ze aan het publiek laten horen dat ze kunnen rocken.

Niet iedereen in de wolken van nieuwe geluid

Het klinkt allemaal veelbelovend. Het schept verwachtingen. Toch is het vanavond in de Effenaar niet uitverkocht of heel erg druk. Misschien komt dit omdat ze een nieuwe kant op zijn gegaan. Of dat veel mensen na die ene hit toch niet echt veel meer van ze gehoord hebben. Aan de driekoppige rockband uit Engeland ligt het deze avond in ieder geval niet. Ze lijken vastberaden hun goede live-reputatie waar te maken. Verschillende nummers van het album ‘Sparks’ worden gespeeld, waaronder ‘Push Me Around’ , ‘Humanoid’ en ‘Out of My Face’. Dit laatste nummer is gekozen als tweede single van hun album en wordt goed ontvangen door het publiek.

Ondanks de afwisseling in nummers, komt er weinig reactie van het publiek. Er wordt nauwelijks meegezongen of gedanst. Lichteffecten, nieuwe experimentele rocknummers, pittige gitaarsolo’s, Sumner’s sprong van een versterker... Het mag allemaal niet baten. Tijdens Death Machine lukt het de band wel om het publiek te laten swingen en vanaf de eerste noten van ‘Two Sisters’ gaat iedereen uit zijn dak. Helaas is dit ook meteen het einde van de reguliere set.

De drie nummers durende toegift (met name ‘You Know You’re Good’) wordt goed ontvangen en men danst en zingt er vrolijk op los. Erg leuk, maar jammer dat het zo lang geduurd heeft om het publiek op gang te krijgen. Als dit aan het begin van het concert was gebeurd, had er wellicht een hele andere sfeer gehangen.

Ligt het aan het feit dat zowel de gitarist als de zanger ziek waren? Heeft het Fiction Plane publiek toch liever het typische ‘Police’-geluidje dan de nieuwe rockende nummers?
We zullen het niet weten.

Joe Sumner refereerde in een interview aan zijn publiek: “Zij zijn de vierde man van onze band”. Een heel mooi streven, maar vanavond heeft het Brabantse publiek hier vriendelijk voor bedankt.

Fiction Plane gezien op 23 september 2010 in Effenaar

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven