De vijf Gouwe Lempkes van Fourteen Twentysix De vijf Gouwe Lempkes van Fourteen Twentysix

De beste schijven ooit van dj’s en artiesten uit Eindhoven

, Tekst: Tijs Dijstelbloem

De vijf Gouwe Lempkes van Fourteen Twentysix

De beste schijven ooit van dj’s en artiesten uit Eindhoven

Tekst: Tijs Dijstelbloem ,

In aanloop richting onze nieuwe clubavond op 10 september in de Effenaar stellen we via de Gouwe Lempkes de bands aan je voor die op deze avond zullen spelen. Deze keer Fourteen Twentysix.

De beste schijven ooit van dj’s en artiesten uit Eindhoven

Het is altijd erg verschillend hoe bands en dj’s reageren op ons verzoek om hun favoriete single’s en of albums door te sturen. Het lijkt vaak een onmogelijke taak om slechts 5 geluidsdragers uit te kiezen. Fourteen Twentysix pakt het echter totaal anders aan. Niet de gehele band, maar alle bandleden afzonderlijk hebben ons hun keuze toe gezonden. Ik bega echter een fout door te stellen dat alle bandleden hun keuze door hebben gestuurd, de bassist ontbreekt helaas in het rijtje. Niet dat we hem niet gevraagd hebben: hij leest zijn mail nooit.

CHRIS VAN DER LINDEN

1.
Album: A Deeper Kind of Slumber - Tiamat
Song:  A Deeper Kind of Slumber
Waarom:

De meest invloedrijke plaat wat betreft de sound van Fourteen Twentysix. Hypnotiserende gitaar tokkels, sfeervolle synths, donkere diepe, spirituele sound. Ik ben opgegroeid met het luisteren naar metal, er was een tijd dat ik je alle namen kon opnoemen van de meest obscure bands. Vanaf een bepaald moment is mijn interesse gaan schuiven en vond ik het fantastisch als een band een nieuwe weg in sloeg. Paradise Lost, My Dying Bride en Tiamat deden dat allemaal. Kenmerkend voor die specifieke platen is dat ze ermee grotendeels hun trouwe fanschare kwijtraakte. Ik snapte dat nooit, want voor mijn gevoel hadden ze juist hun meest geniale plaat afgeleverd. 'A Deeper Kind Of Slumber' is psychedelisch, gaat over drugs, depressie en afscheid nemen. Ik kon me destijds, en nog steeds enorm herkennen in deze plaat (behalve de drugs) en vind het nog steeds een indrukwekkende mix van ypnotiserende rock, triphop en ambient.

Ik zal nooit meer vergeten dat ze met dit album afsluiter waren op Dynamo Open Air. Ik had de avond van mijn leven, terwijl achter me 100.000 duitsers een ware oorlog begonnen, de "alpha" tent in de fik zetten en de camping naar de tering holpen. Het was blijkbaar niet wat zij van een afsluiter act hadden verwacht.

2.
Album: A Fine Day To Exit - Anathema
Song: A Fine Day To Exit
Waarom:

Wederom een band uit de categorie "The Big Three" die het Doom metal genre uitvonden maar daarna drastisch van koers veranderden. Met hun album "Eternity" werd een nieuwe koers ingezet, vervolgd door het slecht ontvangen, door mij geprezen, Alternative 4. Ze verloren fans maar wonnen ook een grote schare nieuwe. Uiteindelijk vonden ze zichzelf met het fenomenale album A Fine Day To Exit, dat verhaalt over een man die uit het leven stapt.  Voor mij is dit een van de meest emotionele rock platen die ik ooit gehoord heb, moeilijk te bevatten in woorden.

3.
Album: Sol Niger Within - Fredrik Thordendal's Special Defects
Song: Thatagata
Waarom: Jeroen! Dit is de most Epische drummer ever!!! :-)

Toelichting:

Overweldigende mix van metal meets jazz. Gitarist van Meshuggah neemt in zijn vrije tijd een plaat op met een geweldige drummer en schrijft geschiedenis. Het 26 nummers tellende album loopt aan een stuk door en is een surrealistische, psychedelische trip door de kosmos en terug.
Overstijgt werkelijk alle bands die tot op heden iets met math, prog of anderszins metal hebben willen bereiken.

4.
Album: Zoo TV live DVD - U2
Song: The Fly, Love Is Blindness
Waarom: Stadionrock met een boodschap
Toelichting:

Ik ben opgegroeid met de muzieksmaak van mijn "grote" broer en zus. Zo ontdekte ik Duran Duran, The Doors en U2. Ik ben dan ook altijd een grote fan gebleven van deze ierse rockband. Vooral hun grotesque Zoo TV maakte op mij veel indruk. Tot op de dag van vandaag vind ik het overweldigend om te zien hoe ze op zo'n grote schaal toch intimiteit kunt creëereen en een gemeende (daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld) boodschap kunnen overbrengen. Tevens, wie wil er niet zijn eigen sateliet hebben, tijdens de show bellen met het Witte Huis en een prive jet om je crew in te vliegen?

5.
Album: Antics - Interpol
Song: Take You On A Cruise
Waarom: Fred Astaire meets Rockcity.

Toelichting:

Sfeer is alles. Interpol is wat mij betreft de koning van hoekige ritmes, geniale baslijnen en mooie gitaarlijnen. De staccato gitaren, verknipte baslijnen en donkere cynische zanglijnen maken Antics tot een ware klassieker. Enerzijds modern, anderzijds de vergande glorie van vroeger tijden klinkt door in hun muziek.

TOM VAN NUENEN

Ik weet het niet, Chris. Een top 5 bestaat niet. Al deze platen hebbenmijn leven veranderd. Dus overal maar tekst en uitleg bij. Kies jij er maar één.

#. Jon Anderson - Olias of Sunhillow

Een conceptplaat van de zanger van Yes over een ruimtereis, waarbij tussen en onder alle synthesizers vooral een paar schitterende
popnummers verscholen liggen. Eén grote epische trip, tot en met de kaft, en het bewijs voor het feit dat smaak en herinnering moeilijk te scheiden zijn. Ouderlijk huis, een jaar of acht, met deze plaat op de achtergrond in de huiskamer, door het raam kijkend en half hopend, half vrezend dat de Moorglade opeens uit de wolken zou verschijnen om je mee te nemen. Maar eigenlijk deed de muziek dat al.

#. Nick Drake - Pink Moon

Een archetypische singer/songwriter wiens laatste album in twee  middagen werd opgenomen. Simpel, stil - uitgeblust zelfs, op de rand van zelfmoord die zich enkele maanden na het verschijnen (en floppen) van deze plaat zou voltrekken. Het laatste album van een gebroken man die, te midden van alle ellende, ook het besef van schoonheid niet
verloren heeft. 'From the morning' is misschien wel het meest weemoedige nummer ooit vastgelegd.

#. Death Cab for Cutie - Transatlanticism

De definitie van wat indie pop behoort te zijn. Een album vol ijzersterke teksten en songs, die nooit clichématig zijn maar tegelijkertijd waanzinnig catchy en sfeervol. De eerste keer dat ik 'The Sound Of Settling' hoorde vond ik het een verschrikkelijk nummer - later pas leerde ik begrijpen wat voor een effectief verhaal je in
twee minuten popmuziek kunt vertellen. Dan nog de epische opbouw van de titeltrack, of de melancholische zesachtste bij 'Death Of An
Interior Decorator', of de briljante nostalgie in 'We Looked Like Giants', of, of...

#. Radiohead - OK Computer

Van de onvergetelijke cellopartij in Airbag tot de laatste triangelslag van The tourist, van de diepten van Exit music tot de hoogten van Climbing up the walls: een meesterwerk over de moderne mens, gevangen en tegelijk bevrijd door zijn technologische revolutie. Het bewijs dat muziek net zo hard aan het denken kan zetten als Naomi
Klein of George Orwell.
 
#. Eels - Electro-Shock Blues

Een dappere, complexe ode aan de dood van Mark Everett's geïnstitutionaliseerde zus, in al zijn facetten. De grote thema's van verlatingsangst, paranoia, verdriet en de uiteindelijke bezinning
komen allemaal aan bod, door kleine sfeerbeschrijvingen en voorbeelden, met als hoogtepunten de verschrikkelijk simpele maar o zo
doeltreffende titeltrack, en het pareltje 'The Medication Is Wearing Off'.

JELLE GOOSSENS

Lol alright. Favoriete nummers hangt teveel van het moment af, albums it is. Waarom albums sowieso en niet gewoon bands/artiesten? :P Live shows even!  Achja fuck dit, ik heb een top 5 van zo'n 15 albums dus een selectie met een beetje nostalgische invloed wordt het:

1. Nine Inch Nails - The Downward Spiral

Ontzettend sterke songs en goede herrie. destructieve muziek at its best. een bepaalde energie die alleen Trent Reznor zo kan brengen. sound design, performance, the whole lot.
 
2. Radiohead - Kid A/Amnesiac

3. Autechre - Untilted

4. Aphex Twin - Drukqs
 
5. Nine Inch Nails - The Fragile

JEROEN DIRRIX

De top 5 valt altijd te betwisten natuurlijk, maar dit is een ruwe gok:
 
1.
Album: Hail To The Thief - Radiohead
Song: Sail To The Moon.
Waarom: Toppunt van songwriting wat mij betreft!

2.
Album: With Teeth - Nine Inch Nails (evenals alle andere eigenlijk)
Song: With Teeth
Waarom: Most epic drum sound ever!
Toelichting: Dit zou iedere drummer moeten vinden!

3.
Album: Heavy Ghost - DM Stith
Song: Pigs
Waarom: Geweldig goede solo muzikant. En iedere nummer op dit album is goed. Er zijn altijd wel een paar nummers die ik skip op een album.

4.
Album: Song for the Deaf - Queens Of The Stone Age
Song: Go With The Flow
Waarom: Een van mijn favoriete bands, omdat het gewoon zo ontzettend rockt!

5.

Album: Continuo - Avishai Cohen
Song: The Ever Envolving Etude (album-Gently Disturbed)
Waarom: Drie geweldig goede muzikanten in een jazzband doen wonderen. Neem als voorbeeld de drumsolo op het eind van het hierboven genoemde
nummer. Je staat versteld hoe maatsoorten elkaar zo gemakkelijk opvolgen.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven