Mindpark maakt popmuziek zoals popmuziek zou kunnen zijn Mindpark maakt popmuziek zoals popmuziek zou kunnen zijn

In gesprek met ‘die echte gitarenband’ die hier zo hard nodig is

, Tekst: Patric Muris/Fotografie: Leon Versmissen

Mindpark maakt popmuziek zoals popmuziek zou kunnen zijn

In gesprek met ‘die echte gitarenband’ die hier zo hard nodig is

Tekst: Patric Muris/Fotografie: Leon Versmissen ,

Mindpark is 'die echte gitarenband’ die hier zo hard nodig is
Opeens stond de band op die Hollandse Nieuwe compilatie van 3VOOR12NL. Even later werd hun show in de Effenaar als voorprogramma van Balthazar aangekondigd en op dit moment is de band bezig met een Popronde tour. Tussen alle bedrijvigheid hoor heeft de Eindhovense band, met een Vlaams randje, ook nog tijd om ons te woord te staan.

In gesprek met ‘die echte gitarenband’ die hier zo hard nodig is

Mindpark mag inmiddels als band al wel bekend zijn in Eindhoven: we recenseerden hun show in de Effenaar en we draaien regelmatig muziek van de prerelease in ons radioprogramma. Het contrast tussen de nummers op plaat en live is groot. Dat is tijdens hun mini sessie na het interview niet anders: weloverwogen en in alle rust worden de vragen beantwoord, maar zodra de instrumenten in de handen worden genomen, komt alle energie naar buiten. Normaal speelt de band eerst een paar nummers voordat we in gesprek gaan, nu gaat het in omgekeerde volgorde. Dat is achteraf gezien misschien wel een goede keuze geweest.

Maak kennis met Mindpark dat bestaat uit de volgende bandleden:

Ralph: zanger/gitarist

Johan: gitarist

Jeroen: drummer

Jan: bassist

Mindpark heeft een Belgisch bandlid in het midden. Iemand die hoofdzakelijk vanwege de band is verhuisd naar Eindhoven. Dat maakt nieuwsgierig. We vragen naar de gezamenlijke biografie:

Ralph, geestelijk vader van Mindpark en hoofdwoordvoerder deze avond, vertelt dat hij Jeroen kent van zexy superglue, uit België. Ralph en Jeroen maakten kennis toen Ralph zijn vorige band, Sweet Assembler,  in Belgie speelde. Ralph en Jeroen besloten een keer samen iets op te nemen en door de klik die toen ontstond, vroeg Ralph of Jeroen in Sweet Assembler wilde komen spelen. Sweet Assembler veranderde en niet iedereen kon zich daar in vinden waardoor de band op een gegeven moment uit elkaar viel. Één van de vertrekkende bandleden is een bekende van ons: Chris van der Linden, nu frontman van Fourteen Twentysix. Sweet Assembler transformeerde in Mindpark dat op zoek moest naar een nieuwe bassist. Dat is uiteindelijk Jan geworden, die overigens veel meer kan dan bas spelen alleen. De meeste bandleden kunnen meer dan hun rolverdeling hierboven. Mindpark zingt ook regelmatig meerstemmig.

Waar ken je de bandleden van Mindpark van?

Misschien komt het door de informele sfeer waarin deze interviews altijd worden afgenomen, misschien komt het door het lauwe bier, maar de eerste antwoorden zijn als volgt: Shaving Private Ryan, Lord Of The Cockrings en nog veel meer soft erotische parodieën op bekende films.

Ralph geeft uiteindelijk als enige een serieus antwoord: “Voornamelijk via optredens.” Zowel van Mindpark als voor diverse  theaterproducties. Ralph is naast veelzijdig muzikant ook uitvoerend componist. Ow ja, één van de bandleden bezorgt dagelijks jouw post, maar wil hier niet publiekelijk voor uitkomen.

Omschrijf jullie muziek in Jip en Janneke taal.

“Popmuziek zoals wij denken dat het zou kunnen zijn.”

Welke bands hebben de grootste bijdrage geleverd aan alles wat jullie nu zijn? Oftewel: wie is de grootste inspiratiebron?

Voor het eerst wordt één voor één door de bandleden antwoord gegeven. Als de cirkel rond is, zijn de volgende namen genoteerd:

Talk Talk, Sukilove, Led Zeppelin en Wayne Shorter.

Doordat Jan er vanavond niet bij kan zijn, omdat hij ziek op bed ligt, wordt besloten hem te bellen voor zijn inbreng. Helaas neemt hij niet op. Ralph heeft naderhand zijn grootste inspiratie nog even per mail toegestuurd: John Frusciante.

Wat is jullie hoogtepunt tot nu toe?

“Alle optredens in Parijs” wordt als eerste geroepen. Iedereen is het daar wel mee eens.

Is er nog een bepaald optreden in Parijs dat het best is bijgebleven?

“Ja, onze show in La Scène Bastille. Dat is een prachtige locatie. Het was druk, we speelden goed en het publiek was geweldig. Het was de totaalbeleving die avond.” Er wordt toegelicht dat het voornamelijk om het gevoel gaat op zo’n avond. Het is niet één aspect maar het geheel dat daar voor zorgt.

Wat is naar verwachting jullie volgende mijlpaal?

“Ons album dat in het eerste kwartaal van 2011 uitgebracht wordt.”

Ah, jullie pre release van mei dit jaar krijgt een vervolg. Is dat al definitief en mag daar al meer over bekend worden?

“Ja, dat is definitief. De plaat wordt begin 2011 uitgebracht bij Cavalier Recordings & V2.” Eerder liet Ralph al weten dat er zelfs over is gesproken om de plaat dit jaar al uit te brengen, maar het laatste kwartaal van een jaar is nooit zo’n gunstig moment voor de release van een album bevonden.

De pre release van Mindpark is te horen op de website van de band. Wij hebben verzocht om Peanut Butter, dat ooit de titel ‘Peanut Butter Murder At Lisa’s Appartment’ had, ook een plek op het definitieve album te geven.  Als je de band ooit tegenkomt, adviseren we je te vragen naar de aanleiding van de titel en vanwaar de naamsverandering.

Is een grote bandwedstrijd zoals de Grote Prijs Van Nederland niet iets voor jullie?

Er wordt gezocht naar een diplomatieke manier om de afkeer tegen bandwedstrijden in het algemeen te verwoorden. Het is overduidelijk niet pretentieus bedoeld, het is het Idols achtige karakter van de meeste bandwedstrijden dat de band stoort. Ralph licht toe: “Ik geloof niet in bandwedstrijden, omdat het zelden om de muziek gaat. Ik zie in het geval van de GPVNL dat grote biermerk voor me dat helemaal niets om de bands geeft, maar gewoon geld wil verdienen. Het is een marketinginstrument. De muzikale kwaliteit van de bands is zelden doorslaggevend, het is de aanhang die het succes van deelname bepaalt: vaak wint de band met de meeste meereizende fans”.

Normaal volgt nu, volgens het format van het Spruitjesrock interview, de vraag wanneer de band verwacht voor het eerst in de Effenaar te staan. Mindpark heeft daar dus al gestaan: op 26 juni 2010, als voorprogramma van Balthazar. De hoofdzaal of spelen als hoofdact is het volgende doel.

Hoe vaak repeteren jullie?

“Een goede dag in de week. Dat zijn vaak wel echt lange dagen. Soms zelfs met een volgende ochtend erbij doordat we het zo laat maken dat terug naar huis gaan niet handig meer is en we hier allemaal blijven slapen. Als we een bijzonder optreden hebben of er zijn andere uitzonderingen, dan een keertje extra”

Ruimte genoeg daar in TAC. Naast een repetitieruimte heeft de band nog een studioruimte en een opslagruimte ter beschikking. Er is zelfs een loungehoek ingericht. 

Tot slot: hebben jullie nog een boodschap voor onze lezers?

Als eerste volgt een verzoek tot het afschaffen van verkleinwoordjes gevolgd door:

“Kijk minder televisie.” Het interview wordt afgesloten met een verhaal over ‘antichrist’, maar hoe dat ook alweer precies zit…

3VOOR12/Eindhoven was in gesprek met Mindpark op 2 september 2010 in TAC, Eindhoven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven