Smalle haven blijkt veilige haven Smalle haven blijkt veilige haven

3VOOR12/Eindhoven ging op pad tijdens Koninginnedag 2010

, Tekst: Tijs Dijstelbloem/Fotografie: Erik Jan Sijbers en Patric Muris

Smalle haven blijkt veilige haven

3VOOR12/Eindhoven ging op pad tijdens Koninginnedag 2010

Tekst: Tijs Dijstelbloem/Fotografie: Erik Jan Sijbers en Patric Muris ,

Koninginnedag 2010 in Eindhoven ligt weer achter ons. 3VOOR12/Eindhoven ging op pad om eens te kijken hoe het nieuwe gemeentebeleid er in de praktijk uitzag.

3VOOR12/Eindhoven ging op pad tijdens Koninginnedag 2010

Alle voorellende kennen we ondertussen, dus laten we het daar maar niet over hebben. De politiek heeft Koninginnedag naar zijn hand willen zetten en wij gingen eens kijken wat het resultaat was. We waren er vroeg bij dit jaar om niets te missen van het festijn. Om stipt 12:00 staan we in de regen voor een dicht hek aan de Kruisstraat tunnel: de nieuwe locatie van het PACT festival. Op last van de politie moesten er plots extra nooduitgangen gecreëerd worden en dus staan we nog een kleine drie kwartier weg te miezeren.

Stilstaan is ook maar niets en als we van rechts de eerste klanken muziek horen aan komen waaien besluiten we bij Zodiak maar eens een kijkje te gaan nemen. Op het Kennedyplein zijn wel genoeg nooduitgangen, want de eerste bezoekers druppelen vanuit het station het acid plein op. Voor het daadwerkelijk festivalterrein betreden kan worden moeten we door een hekwerk en worden we streng aangekeken door een klein leger security. Eenmaal voorbij deze ellende stellen we vast dat de oppervlakte van dit plein niet heel veel verschilt van die van het lichtplein. Het is nog akelig rustig dus besluiten we maar weer terug te wandelen.

De tweede keer dat we PACT benaderen mogen we wel naar binnen. Wat direct opvalt is het weergaloze geluid dat uit de speakers klinkt: kraakhelder en oorverdovend. De sfeer zit er al snel in en het aantal mensen neemt rap toe tot het bijna niet meer te doen is om jezelf een weg te banen door de mensenmassa. Tegen de avond lijkt het minder gezellig te worden. Op internet circuleren berichten dat er hooligans uit Rotterdam onderweg zijn naar Eindhoven. Op last van de politie wordt het feest dan ook vroegtijdig stilgelegd: een domper voor de vele vrijwilligers die kei hard aan dit festival gewerkt hebben.

Op weg naar het volgende feestje lijkt het wel of heel Nederland zich heeft verzameld in Eindhoven. Er is bijna geen doorkomen meer aan, de stationstunnel is niet te doen en het 18 september plein puilt uit van de mensen. Bij ieder podium/ feest dien je door hekken te lopen en dit maakt de sfeer er niet beter op. Bij de Effenaar is echter geen hek te zien en, al staat de muziek hier merkbaar zachter, dit is te merken aan de gemoedelijke sfeer die er hangt. Op naar de volgende bestemming: de Smalle Haven. Ook hier geen hekken maar wel een verplicht kaartje bij je hebben, want anders kom je er niet in. Het halfoverdekte terrein van deze hot spot blijkt een waar paradijs te zijn tussen al het geweld. Vriendelijke house muziek zonder een spoor van hooligans zorgen voor een heerlijke sfeer waar iedereen los gaat en geniet van de dag.

Al met al is Koninginnedag in Eindhoven veranderd. De veiligheidsmaatregelen die de organisaties gedwongen hebben moeten nemen hebben de ongedwongen sfeer van weleer verdrongen. Het grote ‘alles kan en alles mag’ gevoel is weg, spontane feestjes kunnen niet meer, al zorgde Eenheidsworst aan de vrijstraat met een straatfeest voor een uitzondering en de sterke arm der wet was overal duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Grote problemen zijn uitgebleven dus heeft het geholpen. Al is dat misschien wat te snel geconcludeerd, want hoe vaak is het eigenlijk misgegaan in het verleden op Koninginnedag in Eindhoven?

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven