Jeugdcultuur ontstaat… en verdwijnt? Jeugdcultuur ontstaat… en verdwijnt?

Dynamo uit zorgen over jeugdculturen in Eindhoven

, Tekst: Tijs Dijstelbloem

Jeugdcultuur ontstaat… en verdwijnt?

Dynamo uit zorgen over jeugdculturen in Eindhoven

Tekst: Tijs Dijstelbloem ,

Naar aanleiding van alle berichten rondom Koninginnedag 2010 kreeg de redactie van 3VOOR12/ Eindhoven een persbericht binnen van jongerencentrum Dynamo. In dit bericht uit Dynamo haar zorgen omtrent de recente gebeurtenissen.

Dynamo uit zorgen over jeugdculturen in Eindhoven

14 jaar geleden ontstond het idee van een groep enthousiaste danceliefhebbers voor een feestje met Koninginnedag. Met legernetten, een dj set en een bar was het eerste Zodiak Commune feest bij Dynamo een feit. In de jaren daarop groeide de groep zo hard dat de mogelijkheden bij Dynamo al snel te klein werden. Een ruimere plek werd gevonden en Zodiak Commune ontwikkelde zich tot een van de drijvende krachten achter de opbloeiende Eindhovense Dancescene. Al jaren staat Zodiak Commune voor kwaliteit op het lichtplein tijdens Q-day. En waar Amsterdam de ultieme Koninginnedagstad boven de rivieren is, is Eindhoven dat in het zuiden.

Het voorbeeld van Zodiak Commune is hoe Dynamo toen werkte en dat is hoe ze het nu nog steeds doet. Jongerencultuur de kans geven zich te laten zien, daar staat Dynamo -inmiddels het grootste jongerencentrum van Nederland- voor. Op diezelfde wijze is Dynamo Open Air ooit gestart en op dezelfde wijze is Dynamo nu bezig om Hiphop een plek te geven in Eindhoven. Tijdens Koninginnedag staat het loading dock van Dynamo vol hiphop acts. Het Catharinaplein voor het Dynamo pand, bestemd als rustplein, was al jaren het plein waar Dynamo ‘rustige’ activiteiten kon organiseren. Dit jaar mag zelfs dat niet.

Om eerdergenoemde redenen plaatst Dynamo haar zorgen over de ontwikkelingen rondom Koninginnedag in een breder perspectief. Want telkens wanneer jongerenculturen zich ontwikkelen tot een groter initiatief waar Eindhoven als stad trots op kan zijn, kapt de stad het initiatief af. De gemeente lijkt niet in de gaten te hebben dat ze goud overboord gooit. Initiatieven die door lokale partners worden opgezet. Partners die het beste met de stad voor hebben. Andere steden zouden een kapitaal geven om op die manier op de kaart te kunnen staan. Maar Eindhoven wil het niet hebben.

Zodiak Commune mag nu alsnog geen feest organiseren op het lichtplein en daarmee verliest de stad iets van haar charme. Maar jongerencultuur laat zich niet stoppen, er ontstaan zo weer nieuwe initiatieven, op ongecontroleerde plekken in de stad, waar niemand weet van heeft, niet gereguleerd. Participatie van jongeren gebeurt niet door ze te vragen mee te helpen een fietsversierwedstrijd te organiseren maar door ze de kans te geven iets te doen wat bij hun belevingswereld past…niets is mooier voor jongeren dan mee te helpen aan een event in Eindhoven wat uitstraling heeft naar het hele land. Jammer dat deze visie niet gedeeld wordt.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven