Fresku's album en dochtertje vechten om voorrang

Eindhovense rapper debuteert 23 april bij TopNotch

Ingmar Griffioen ,

Reyaan Reymound ziet binnenkort twee grote dromen uitkomen. De 23-jarige half-Antilliaanse Eindhovenaar, beter bekend als Fresku, kan elk moment vader worden en TopNotch brengt 23 april zijn debuutalbum uit. Beide dromen vechten om voorrang in zijn hoofd. "Ik ga nu volop touren, maar wil wel heel eventjes van mijn dochter genieten."

Eindhovense rapper debuteert 23 april bij TopNotch

Reyaan Reymound ziet binnenkort twee grote dromen uitkomen. De 23-jarige half-Antilliaanse Eindhovenaar, beter bekend als Fresku, kan elk moment vader van een dochtertje worden en TopNotch brengt 23 april zijn debuutalbum uit. Beide dromen vechten om voorrang in zijn hoofd. "Mijn familie en gezinsleven is altijd een droom geweest, tegelijkertijd is dit ook een droom. Gelukkig begrijpt mijn vriendin dat en heeft ze brede schouders, maar het is wel moeilijk."

Liefst drie State Awards won Fresku in december. De jonge Eindhovenaar werd Revu Rookie Of The Year, Twijfel werd tot Beste Single uitgeroepen en het eerste verse van die single was goed voor de Lijn5 Award. "Dat was tot nu toe wel hét hoogtepunt. Mensen kennen nog zo weinig van je en voor wat ze kennen, krijg je drie nominaties en die win je ook nog..." Die prijzen brachten ook veel druk, geeft Fresku toe. "Ik zat al in een periode dat ik niks deed, omdat ik begon te schrikken van de verwachtingen van mensen."

Reymound sloeg dicht en worstelde met een writers block. "Ik zag mensen huilend met Twijfel mee rappen. Dat gaf me echt kippenvel, ik kwam thuis en kon niet slapen. Ik dacht dat ik toch niets kon schrijven wat zo goed was als Twijfel en dus beter niets kon schrijven. Ik begon heel lang na te denken over elke zin die ik schreef, terwijl Twijfel uit de losse pols was geschreven." Langzaam trok hij weer bij. "Ik moest echt nadenken: man je maakt muziek voor jezelf, laat los wat mensen denken, uiteindelijk moet jij tevreden zijn. Dat heeft even geduurd."

Vervolgens maakte hij in korte tijd zijn debuutalbum af. Zestien nummers die, op bonustrack Brief Aan Kees en de singles Twijfel en Ik Ben Hier na, allemaal nieuw zijn. Op het album zullen we vooral Fresku aan het woord horen, alleen Winne en Neenah doen een nummer mee, en vooral producties van Teemong. "Ik wilde eerst het hele album met Teemong doen, maar omdat ik me op mijn debuut toch zoveel mogelijk wil laten zien, heb ik nog drie anderen benaderd. Ik miste nog iets, nog een beetje soul en die vond ik in een productie van K-Lion uit Bergen Op Zoom." Het album heet gewoon Fresku. "Omdat ik niet conceptueel te werk ben gegaan, laat ik het gewoon voor zichzelf spreken." Reymound kreeg eerst bekendheid met de hilarische persiflages die hij neerzette als Gino Pietermaai. De vraag of hem dat geholpen heeft, beantwoordt hij met een schaterlach. "Dat moet je toch aan hem vragen, ik ben Fresku."

In Mama Ik Snap Je (de track die dit weekend door label TopNotch gratis ter download aangeboden werd) bedankt Fresku zijn moeder en verwijst hij naar zijn nog ongeboren dochter, aan wie slotnummer Mijn Dochter ook is opgedragen. En de persfoto is door zijn broertje gemaakt. Toch is Fresku geen familiealbum geworden, vindt de Eindhovenaar. "Ik vind het zo moeilijk om te labelen, daarom had ik ook moeite met de titel. Ik denk dat het een luisterplaat is. Er zit voor iedereen wel wat in: voor de familieman, voor de nadenker en ook voor een maatschappelijk betrokken persoon. Er zitten ook heel veel normen en waarden in, maar dat klinkt meteen weer zo 'self righteous', als een wereldverbeteraar. Ik denk dat de luisteraar zelf moet oordelen."

Zijn vriendin is vrijdag 2 april uitgerekend en dat houdt Fresku nu nog het meeste bezig. "Vooral in mijn hoofd. Aan de ene kant is het geweldig en aan de andere kant is het jammer dat je als artiest soms de hele dag druk bent. De kleine dingetjes als mijn hand op de buik van mijn vriendin en zo de band met mijn dochter opbouwen, die mis ik soms wel." Het aanstaande vaderschap is iets dat ook hij romantiseerde. "En uiteindelijk blijkt dat je gewoon te druk bent. Ik sta nooit stil, ik ben altijd tracks aan het schrijven. Die hou ik even het liefst geheim en ga nu volop touren. Maar ik wil wel heel eventjes van mijn dochter genieten om eerlijk te zijn."

Fresku presenteert zijn debuutalbum op vrijdag 23 april in Dynamo, Eindhoven.