Fakkelbrigade brengt een decennium aan Zwolse Hip Hop Fakkelbrigade brengt een decennium aan Zwolse Hip Hop

Het is nog steeds adrenaline dat ze aan willen bieden

, Tekst: Patric Muris

Fakkelbrigade brengt een decennium aan Zwolse Hip Hop

Het is nog steeds adrenaline dat ze aan willen bieden

Tekst: Patric Muris ,

Na de Buiten Westen toer en een dubbele Eigen Wereld show waren Sticks en Rico voor even weer terug in Eindhoven. Ook Typhoon, ooit nog de benjamin van de scene, James en A.R.T. waren erbij. We hebben er even op moeten wachten, maar ook de Fakkelbrigadiers konden vrijdagavond welkom geheten worden in ‘Eindje’. Het voelde als herenigde liefde, echter met de gordijntjes dicht.

Het is nog steeds adrenaline dat ze aan willen bieden

Met twee voorprogramma’s en een propvolle show van de hoofdact is het een lange Hip Hop avond in de grote zaal van de Effenaar. Niet punctueel zijn, betekent zowaar een voorprogramma missen. Maar dan is er altijd nog een tweede: Boef en De Gelogeerde Aap. Het duo rapt hard op originele beats, maar het is weinig overtuigend. Hun flow is eentonig en ook al wordt het hard gebracht, het komt niet hard aan. Even kunnen ze nog rekenen op support, maar na een tijdje vragen ze zelf aan de zaal: ‘Eindhoven, zijn jullie aan het slapen of wat?’ Zo origineel als ze zichzelf noemen, zo matig zijn de teksten. ‘Klets – Kaboem – Boef – Aap’ is vanavond het nieuwe Aap Noot Mies. Het geheel doet denken aan een quote van Sticks over de concurrentie: “Studentenrappertjes doen netjes hun best”. Hard werken wordt niet altijd beloond.

De opkomst van Fakkelbrigade is groots. Zoals gebruikelijk met een host van de avond en wat mensen langs de zijlijn. Ze komen op als een familie en vragen aan de paar honderd man om een stapje dichterbij te komen. Het publiek is jong: begin twintigers, late tieners en nog een paar veteranen die er ‘toen’ ook bij waren. Iedereen komt aan zijn trekken, want van 2001 tot aan nu komt alles voorbij. We gaan terug in de tijd met Colucci Era als uitgangspunt. Het publiek volgt de golven van de beats, maar komt pas echt helemaal los wanneer de ‘oude joints’ voorbij komen. Ze hoeven er niet om te vragen wat in andere steden wel eens het geval is geweest.

In alles doet Fakkelbrigade zijn voorgangers van deze avond verbleken: ze komen met lyrische rijms op beats die variëren van 90 bpm tot 190 bpm. De flow is ongeëvenaard, de verve waarmee het gebracht wordt eveneens. Ook al doen ze het met kwalitatief minder materiaal: het klopt en het raakt. Het is jammer dat veel Opgezwolle fans deze show aan zich voorbij hebben laten gaan omdat het album niet aansprak. Die kritieken zijn te billijken, maar ook al wordt het oude niveau op plaat niet gehaald, live is het nog altijd top of the bill.

Fakkelbrigade vormt een collectief dat met gemak gezien kan worden als een dreamteam van de Nederlandse Hip Hop scene; technisch perfect. Hun bagage is enorm en er wordt dan ook stevig uitgepakt: Typhoon doet zijn Bumaye, Sticks en Rico zijn weer even Opgezwolle met Balans en Hoedenplank, Sticks gaat solo met Spaanse Vlieg en Rico doet een freestyle waarna ze vervolgens weer allemaal bij elkaar komen op een Drum ’n Bass / Trip Hop versie van Fakkelteits ‘Ga’. Het voelt anders, de tijd is anders, maar welke naam deze mannen ook dragen: ze blijven goed.

Boef en De Gelogeerde Aap en Fakkelbrigade gezien op 12 maart 2010 in Effenaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven