Arid verovert Nederland Arid verovert Nederland

Onder de koude straatverlichting wordt het warm

, Tekst: Hans Blankendaal / Fotografie: Rop Oostveen

Arid verovert Nederland

Onder de koude straatverlichting wordt het warm

Tekst: Hans Blankendaal / Fotografie: Rop Oostveen ,

In België is de presentatie van Under The Cold Street Lights een item op het journaal van zeven uur. Dit illustreert nog maar eens hoe groot Arid in Vlaanderen is. In Nederland blijven ze nog een beetje een goed bewaard geheim, maar dat gaat na de release van dit vierde album zeker veranderen. Hun optreden in de Effenaar donderdagavond zal daar zeker een bijdrage aan gaan leveren.

Onder de koude straatverlichting wordt het warm

De afgelopen jaren zijn relatief grillig verlopen voor Arid. Vlak na de release van het tweede album ‘All Is Quiet Now’, wordt de band door de platenmaatschappij aan de kant gezet. En dat op een moment dat ze eindelijk ook buiten België aan het doorbreken zijn. Wat volgt is een lange stilte. In 2008 komen ze met een levensteken door opvolger ‘All Things Come In Waves’. Tijdens de tour die volgt, treden ze op in de Effenaar. Toen was de afstand tussen band en publiek redelijk groot, het was de vraag of dit vanavond weer zo is.

Na het niet onverdienstelijke voorprogramma van Cloudmachine, trapt Arid iets na negen uur af met 'Something Brighter' van het nieuwe album. Al snel valt op dat de liedjes, ondanks de onbekendheid, klinken alsof ze al jaren op de radio te horen zijn. De nieuwe composities worden nog steeds van emoties voorzien door de prachtige stem van Jasper Steverlinck. Als altijd op een basis van melodische rock vol dramatiek. Wat ook opvalt is, dat er meer dynamiek in zit. Het is ook net ietsje voller en steviger dan tijdens hun laatste bezoek aan Eindhoven. De nieuwe nummers dragen daardoor in hoge mate bij tot wat achteraf een perfect uitgebalanceerde setlist blijkt te zijn.

Het publiek doet vanaf het begin voorzichtig mee, maar is aanvankelijk nog een beetje aftastend. Jasper loopt als een tijger over het podium  en doet er alles aan om contact te krijgen. Balancerend op de rand van het podium maakt hij met zoveel mogelijk mensen oogcontact. Als de nieuwe single ‘Come On’ wordt ingezet, is het moeilijk om stil te blijven staan. Een stevige riff,  een pompende bas, strakke drums, beukende keyboards en een aanstekelijk refrein zorgen ervoor dat er vanaf dat moment sprake is van sterke interactie tussen band en publiek. Die chemie wordt nog eens versterkt als Jasper het podium verlaat om vervolgens al zingend een rondje te maken door de zaal. Op het moment dat  potentiële afsluiters ‘Too Late Tonight’ en ‘Believer’ relatief vroeg ten gehore worden gebracht, is het afwachten of dat verstandig is. Dat blijkt het geval, want het doel is dan namelijk al bereikt: de avond is geslaagd. Ook degenen die relatief onbekend zijn met dit Gentse fenomeen, worden vervolgens meegenomen op de rest van de reis die Arid nog voor ons in petto heeft. 

Na ongeveer een uur sluit de band af met het prachtige ‘Life’ van debuutalbum ‘Little Things Of Venom'. Er volgt nog een toegift van drie nummers, waarna de band een ovationeel applaus in ontvangst mag nemen. Voor de liefhebbers is er na afloop nog de gelegenheid om een praatje te maken met de bandleden. Terugkijkend op een heerlijke muziekavond ontstaat het gevoel dat de band nu eigenlijk door zou moeten pakken. Doe eens wat meer plaatsen aan in Nederland. We zijn er, zo blijkt vanavond, helemaal klaar voor.

Arid, gezien op donderdag 11 maart 2010 in Effenaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven