Local Natives bevestigt status van nieuwe Indie sensatie Local Natives bevestigt status van nieuwe Indie sensatie

Laatste kans op het zien van grote band in kleine setting

, Tekst: Patric Muris

Local Natives bevestigt status van nieuwe Indie sensatie

Laatste kans op het zien van grote band in kleine setting

Tekst: Patric Muris ,

Ze waren al een aantal keren in Nederland, maar pas na de lovende recensies van debuutalbum Gorilla Manor, dat verwacht kan worden in de eindejaarslijstjes, is er sprake van volle zalen. Volle kleine zalen, want de landelijke zenders hebben het nog niet ontdekt en daardoor blijft het bereik van deze nieuwe Indie favoriet nu nog beperkt tot ‘de liefhebber’. Dat zal vermoedelijk niet lang zo blijven.

Laatste kans op het zien van grote band in kleine setting

Voorprogramma The Secret Love Parade is ook een act die in het klein gezien moet worden. Het is een duo bestaande uit twee schattige meisjes met een neurotische uitstraling dat heel goed weet wat het doet. Dat blijkt vooral bij de aankondiging van hun liedjes; die gaan over pony’s, sociale hoeren en een traumatische middelbare schoolervaring die is getransformeerd tot “een nummer over Balkenende”. Zingen doen ze bijzonder aardig. De beats zijn voorgeprogrammeerd, maar de toetsen en de goed ingebrachte rockinvloed van de gitaar brengen ze live. Door het veelvuldig spelen met de Korg varieert het geheel van dromerige elektronica tot aan ambient, maar altijd met een popachtige insteek waardoor de nummers toegankelijk blijven.

Ook Local Natives komt op zonder verdere introductie; de vijf mannen nemen hun plaats in en beginnen direct met ‘Camera Talk’. Er staan dubbele drums, een toetsenbord, twee gitaristen, en een basgitarist op het podium. Niet direct zichtbaar, maar wel de gehele avond hoorbaar: Local Natives bestaat uit vier zangers. Alleen de drummer doet niet mee. De dubbele drums zijn geen eenmalig truckje, maar worden bijna de gehele avond ingezet. De nummers met een steviger ritme worden daardoor zowaar dansbaar.

Local Natives kan je gemakkelijk en ongedwongen in vervoering brengen. De band speelt intens en brengt de nummers van debuutalbum Gorilla Manor met volle overtuiging. Bij ‘Warning Sign’ wordt het zelfs uitgeschreeuwd. Er wordt niet ingehouden waardoor hun enthousiasme aanstekelijk werkt. Het Folkachtige ‘Shape Shifter’ waarbij de kraakheldere meerstemmige zang indruk maakt, wordt afgewisseld met het uptempo ‘Wide Eyes’ waarmee de band hun wijde speelveld laat zien. Er wordt regelmatig van positie op het podium en daarmee ook van instrument gewisseld; de band bestaat uit meerdere multi-instrumentalisten die geen van allen voor elkaar onder doen. Alleen de ritmesectie blijft dezelfde waardoor er maar liefst drie wisselspelers zijn.

Ondanks de diversiteit van de band worden de meeste nummers in eenzelfde uitvoering als de albumversie gespeeld. Het effect wat de nummers hebben in beide settings is echter totaal niet met elkaar te vergelijken. Het wordt live met veel registers en vol bezieling ten gehore gebracht. Het kwetsbaar opstellen tijdens hun dankwoord en de genoemde band met Nederland wekt sympathie op. Het moet wel oprecht zijn. Het publiek verdient het ook, want de aandacht wordt er de gehele avond -en dus ook tijdens de rustigere nummers- goed bijgehouden.

Toegift ‘Sun Hands’, het meest climaxerende nummer, zorgt voor die laatste onvergetelijke indruk waarbij alles nog eenmaal tot in perfectie samenkomt: de geweldige, gecontroleerd hysterische, zang, de heerlijke drums en het niet bijzonder virtuoos, maar toch erg fraaie gitaarspel. Local Natives is een aanstormende sensatie die niet anders dan een favorietenrol verdient.

Local Natives en The Secret Love Parade gezien op 20 juni in Effenaar.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven