Turk: gedreven talent vindt in Noah's Ark een thuis Turk: gedreven talent vindt in Noah's Ark een thuis

Wereldburger met bewogen jeugd gaat voor de top

, Erik Zwennes

Turk: gedreven talent vindt in Noah's Ark een thuis

Wereldburger met bewogen jeugd gaat voor de top

Erik Zwennes ,

Dit jaar heeft 3VOOR12 weer een avond vol topacts geprogrammeerd tijdens Noorderslag 2010. Tot Noorderslag stellen we de artiesten (opnieuw) aan je voor. Önder Dogan aka Turk presenteert een maand na Noorderslag zijn debuutalum. "Mijn familie was rijk, ik had een chauffeur. Enkele jaren later stond ik op de straathoek zonder een rooie cent." Op Noorderslag komt Turk met zijn Amersfoortse familie Noah’s Ark.

Wereldburger met bewogen jeugd gaat voor de top

In een vrijstaande oude woning in de binnenstad van Amersfoort heeft rapper en labelbaas Jiggy Dje zijn Noah’s Ark aangelegd. Hij houdt er kantoor, kan er merchandise opslaan en heeft er een simpele studio gebouwd. Samen met zijn labelgenoten Spacekees, Kraantje Pappie en Turk staan ze 16 januari op het 3VOOR12 podium op Noorderslag. Vandaag komt Turk een track van zijn langverwachte debuutalbum opnemen.

Önder Dogan noemt zich op en naast het podium Turk. Hij is geboren in Amsterdam Noord maar groeide op in Madrid en Istanbul. Zijn moeder woont daar nog steeds. Turk komt naar eigen zeggen uit een familie van mensen die wel eens problemen met de wet hadden, maar tevens een van kunstenaars en levensartiesten. Turk's vader stond aan de basis van de eerste Turkse toneelgroep in Nederland. "Hij stond met één voet in de kunst en één voet op de straat." Elf jaar van Turk's jeugd zat zijn vader in de gevangenis. "Mijn vader heeft me altijd gezegd dat ik gewoon naar school moest gaan." Ironisch genoeg beleeft Turk zijn acteurdebuut in de hoofdrol van de Nederlandse film Gangsterboys. Vanaf 18 februari draait de film in de bioscopen. "Ik kwam met iemand mee naar de castings voor een bijrol en ging er met de hoofdrol vandoor." De andere hoofdrol is voor de Egyptisch-Marokkaanse rapper Yes-R.
 
Een maand na de première van de film verschijnt Turk's debuutalbum De Kassier. Een promotionele meevaller, maar ook toeval. Er had namelijk al lang een plaat moeten zijn. Sterker, hij was al af. Samen met producer FS Green maakte Turk het album Bennie Baklava, maar beiden waren niet tevreden. "Het geheel klopte gewoon niet. FS en ik zijn beiden sindsdien heel sterk gegroeid." Op de dag van het gesprek zijn tien van de veertien tracks af en staat een elfde op stapel. Turk laat wat nummers horen. Het is een heel Amerikaans album geworden. FS Green heeft zich ingegraven in de futuristische Amerikaanse hiphop van boegbeelden Lil' Wayne, T-Pain en nieuwkomer Drake, zonder zijn eigen touch te verliezen. De Kassier kent veel synths en de karakteristieke Roland 808 en 909 drumcomputersnare's, maar ook soulsamples en 80's verwijzingen.
 
De ondertitel van De Kassier is: een Monnie Album. Ja, de plaat gaat over geld, maar het staat voor veel meer. "Het gaat over geld maken, de reis is belangrijker dan de bestemming. Ik rap niet over hoeveel geld ik heb, maar wel over de wens succesvol te zijn. Het staat ook voor mijn leven. Mijn familie was enorm rijk, ik had een chauffeur. Enkele jaren later stond ik op de straathoek zonder een rooie cent. Ik zeg eerlijk: ik ben verliefd op die biljetten en werk enorm hard om ze in mijn handen te krijgen. Met goede muziek zal ik er komen. De top."

Volgens Turk had de plaat ook in het Engels, Turks of Spaans opgenomen kunnen zijn. Net zo min als een thuisland, heeft Turk een thuisstad. Hij woonde in Eindhoven, in Amsterdam en sinds hij getekend is door Noah's Ark van Jiggy Dje is hij ook veel in Amersfoort. Hij woont nu zelfs in de Keistad in hetzelfde huis als Spacekees. De Amersfoortse link liep ook via Spacekees. Toen hij nog in Eindhoven woonde kwam Turk regelmatig langs. De relatie met SpaceKees evolueerde van roken naar meer roken, terwijl ze nummers opnemen. Kees nodigde Turk uit op het podium van de Noah's Ark tour van Jiggy Dje. "Bij de vijfde show stond ik al mee te rappen. Ik ben niet het type dat alleen op het podium hangt en toekijkt." Nog geen twee maanden nadat Turk zijn eerste Nederlandstalige tekst heeft geschreven is zijn debuut EP Turkse Pizza af. 

Turk mist Eindhoven soms wel. Zijn contact met Kempi en diens Sterrenlaan is nog hecht, maar veel contacten zijn ook verloren gegaan. Zo woonde en rapte hij ooit samen met die andere belofte van 2010 Roy Reymound oftewel Fresku. Turk wil er niet te diep op in gaan, maar ergens ging het mis en inmiddels spreken ze elkaar niet meer. "Ik heb altijd mijn bek gehouden over die tijd, maar nu gooien ze tracks op mij. Het is jammer dat het zo is gelopen. Op De Kassier verbreek ik de stilte, maar ik blijf er niet lang in hangen." Inmiddels zijn veel artiesten onder de indruk van Turk. Een flink aantal zal ook te horen zijn op De Kassier. Spiekend over Turks schouder vallen in de iTunes-lijst namen op als Dio, Jiggy en Sef. "Morgen komen Kempi en Winne een verse tapen, ik kan niet wachten man."

Dan steekt Spacekees zijn hoofd om de hoek van de studio om gedag te zeggen. Alsof hij ruikt dat Turk zijn wiet zit te grinden. "Noah's Ark is een hechte familie," vertelt Turk. "Dit is echt de basis van de Ark, wie er ook bijkomt. Ik kijk op naar Jiggy, hij is mijn broer. Hij weet wat het beste voor me is. Relaties kun je opfokken, maar dit is familie." Na het gesprek trekt Turk zijn jas aan om eten te halen. Hij verontschuldigt zich bij Jiggy. "Morgen tape ik twee tracks, okay?" Jiggy mompelt wat.

Op 16 januari geeft Noah's Ark een showcase op het 3VOOR12-podium tijdens Noorderslag.
Op 19 maart verschijnt De Kassier: een Monnie Album bij Noah's Ark.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven