Gemeente Eindhoven draait ondernemers de nek om tijdens Koninginnedag Gemeente Eindhoven draait ondernemers de nek om tijdens Koninginnedag

Nieuw plan verplaatst festiviteiten naar beursgebouw en TU/E terrein.

, Tekst: Tijs Dijstelbloem

Gemeente Eindhoven draait ondernemers de nek om tijdens Koninginnedag

Nieuw plan verplaatst festiviteiten naar beursgebouw en TU/E terrein.

Tekst: Tijs Dijstelbloem ,

Een opmerkelijk bericht afgelopen dinsdag in het dagblad van Eindhoven: Koninginnedag in Eindhoven moet vanaf dit jaar weer een volksfeest worden voor vooral de ‘eigen inwoners’. Er komt een nieuwe opzet rond drie thema’s: familie, dance en pop. Dat heeft het college van B en W van Eindhoven maandag bekend gemaakt. Het college was niet gelukkig met het eenzijdige dance aanbod in de stad.

Nieuw plan verplaatst festiviteiten naar beursgebouw en TU/E terrein.

Een klein artikel met een vrolijke foto van de koningin. Niets bijzonders zou je zeggen. 3VOOR12/Eindhoven plaatst echter vraagtekens bij het besluit van de Burgemeester en zijn wethouders. Nu is het bijna carnaval en is het hopen voor de ondernemers in de stad dat dit een slechte, iets te vroeg geplaatste, grap is. Zeker in deze tijd van economische crisis kijken de horeca ondernemers in de stad uit naar 30 april. De stad wordt overspoeld door mensen van buiten Eindhoven die een dagje lekker uit hun dak willen gaan.

‘Dance-hoven’ biedt veel verschillende podia verspreid over de hele binnenstad waar iedereen wel ergens naar zijn of haar smaak los kan gaan. Het is samen met een eventueel kampioenschap van PSV  en carnaval het horeca hoogtepunt van het jaar. De kassa’s van de avondwinkels, supermarkten, eetcafe’s, marktkraampjes en natuurlijk de kroegen rinkelen veelvuldig maar dat is dus vanaf dit jaar afgelopen. Niet dat alle festiviteiten op deze vaak zon overgoten dag worden afgeschaft; dance activiteiten worden verplaatst naar het Beursgebouw en het Tu/e terrein ver uit de buurt van de ondernemers dus.

De officiële reden is dat het vieren van Koninginnedag veiliger moet in Eindhoven maar waar dit vandaan komt, is een raadsel. Jaar in jaar uit gaat het in Eindhoven goed waar het in andere steden tijdens gratis dance festiviteiten wel mis gaat. Het aanbod moet volgens de gemeente breder ook al kost dit een heleboel bezoekers; een redenatie die tot voor kort in de politiek niet voorkwam.

Maar laten we even terug gaan naar het veiligheidsaspect: Zodiak Commune, al sinds jaar en dag organisator van het feest op het lichtplein wordt zonder pardon aan de kant geschoven voor een multicultureel  feest. De sfeer op het naburige Wilhelminaplein zou al jaren door Zodiak bezoekers verpest worden. De afgelopen jaren is er echter geen enkele wanklank te horen en gaat ieder zijn eigen weg. De een naar de keiharde acid beats op het lichtplein een ander naar Koninginnerock in de tuin van de LaFoLie en weer een ander sjouwt met baby en kinderwagen naar het Wilhelminaplein.

Het besluit is dus hoogst opmerkelijk en slecht onderbouwd. Ook de algemene opinie op Internet snapt niets van de beweegredenen van de politiek. Na één dag staan er al meer dan twintig reacties onder het artikel, stuk voor stuk vol onbegrip over de nieuwe koers die de gemeente wil varen. Na Amsterdam was Eindhoven dé stad tijdens Koninginnedag, helaas gaan we weer terug naar het oud Hollandsch koekhappen en zaklopen. Deze kijksporten zijn leuk voor de kinderen maar zuur voor de horeca, want kijkers zijn geen kopers.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven