A Staircase Transfer vindt inspiratie in 2 Unlimited A Staircase Transfer vindt inspiratie in 2 Unlimited

Biografie van de band zou mooi filmscript kunnen zijn

, Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen

A Staircase Transfer vindt inspiratie in 2 Unlimited

Biografie van de band zou mooi filmscript kunnen zijn

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen ,

In het eerste Spruitjesrock interview van 2010 gaat 3VOOR12/Eindhoven in gesprek met de net-niet-winnaar van het Soulex open podium in Budel. Ze wonnen niet de ‘officiele’ juryprijs, want die ging naar Clock, maar wel de officieuze juryprijs van 3VOOR/Eindhoven.
Die titel zorgde ervoor dat ze al lokaal talent van de week waren in ons radioprogramma.

Biografie van de band zou mooi filmscript kunnen zijn

Budel. Zondagochtend 10.00 uur. De gedachte die onderweg naar Staircase Transfer overheerst: ‘Vanaf nu maakt Leon niet meer de afspraken’. Eenmaal aangekomen, zien we al snel een stapel speakers op elkaar staan. Volume op maximaal en spelen maar. Het is wakker geschud worden in een setting die doet denken aan een studentenhuis: grote mokken koffie met vintage opdrukken, spannende foto’s uit de Aktueel aan de muur, al jaren afgeschreven meubilair en vooral veel jongens. Vier om precies te zijn. Plus een stand-in. We stellen voor:

Tom van Nuenen | zang en gitaar

Otto Donkers | beatmaker en toetsenist

Ronnie Duisters | bas  

Sander Timmermans | drums, tweede stem

Bart Davits | stand in op de drums bij afwezigheid van Sander

Sander is er niet bij, want die reist door Zuid-Afrika. Bart heeft tijdelijk zijn plaats overgenomen en vandaag zijn oefenruimte ter beschikking gesteld. Waarvoor dank.

Gezamenlijke biografie van de band:

Het verhaal achter A Staircase Transfer is mooi. Het zou het script kunnen zijn van een vervolg op een film als High Fidelity: de jongens wonen nu allemaal apart, maar ooit woonden zij in een studentenhuis. In het geval van Tom en Otto zelfs in hetzelfde studentenhuis. Echter zonder elkaar veel te spreken. Hun muzikale ideeën werden uitgewisseld met behulp van een USB stick die de ene keer de trap omhoog ging en de andere dag weer terug omlaag. Het stickje vloog meerdere malen door het trappenhuis, telkens weer voorzien van reacties en nieuwe ingevingen vertaald in stukjes ingespeelde muziek. Vaak totdat het nummer helemaal klaar was voor de opname. Deze manier van samenwerken is destijds noodgedwongen ontstaan doordat ze elkaar vanwege drukte nooit thuis aantroffen. Het beeld van een USB stick die altijd met wat tape aan de deur werd vastgeplakt, dragen wij hierbij graag aan als de ideale albumhoes.

Profiel van de band:

Indie Rock band met een voorliefde voor elektronica en een extra laag; zowel muzikaal als tekstueel. Ze werken gericht naar hun groei toe en spelen graag veel live om dat te bereiken.

Waar ken je ze van?

A Staircase Transfer is van die geinige buttons met de tekst ‘I want to talk to strangers’ die kado werden gedaan bij de tweede plaat. Als je die hebt gemist: het was een thuisopname die in eigen beheer is verspreid met een beperkte oplage.

Omschrijf jullie muziek in Jip en Janneke taal

Oftewel: wat zeg je tegen je oma als zij vraagt naar het soort muziek dat jullie maken? Het antwoord laat even op zich wachten, maar uiteindelijk is wel iedereen het eens met:

“Elektronische bliepjes overspoeld door gitaar gejank.”

Welke artiest, welke band heeft de grootste bijdrage geleverd aan alles wat jullie zijn?

“2 Unlimited!” wordt er als eerste luid geroepen. Het blijkt geen grap te zijn. Voornamelijk de techno based toetsenist vindt het erg logisch. “65 Days Of Static” wordt er later nog aan toegevoegd. “Live een extra motivatie door de hoeveelheid elektronica gemengd met drums.”

Wat is jullie hoogtepunt tot nu toe?

“Een zelf georganiseerd optreden in het huis van de ouders van Sander met een mooi vergestrekt uitzicht op het platteland.” Het ging toen duidelijk niet om de absolute grootte van het optreden, maar het gevoel wat eraan is overgehouden. “We hadden zelf mensen uitgenodigd die wij er graag bij wilden hebben. Uiteindelijk zijn ongeveer 50 mensen getuige geweest van een goede show in een huis dat nog maar net opgeleverd was. Het was een van de eerste optredens met het materiaal dat we op dat moment hadden wat zorgde voor een waar ontladingsmoment. De enthousiaste reacties zorgden voor een ware banner break”

Wat is jullie volgende mijlpaal?

“De muziek zelf is onze mijlpaal. We zijn ooit begonnen in een achterkamertje waar we bleven zoeken naar het rond krijgen van een set. Nu zie je dat onze pietlullige emoties betekenis hebben voor anderen.” Er wordt gegrapt dat Ronnie al langer bij de band wilde spelen en pas later gevraagd is als bassist; zijn mijlpaal was dus al bereikt bij zijn entree.

Is de Grote Prijs Van Nederland of een andere grote bandwedstrijd niets voor jullie?

“In 2011 willen we daar wel aan meedoen, dit jaar nog niet. Eerst willen we meer optreden en live nog beter worden.”

Wanneer verwachten jullie voor het eerst in de Kleine Zaal van de Effenaar te staan?

“Zeven mei, dan was toch jullie volgende clubavond he?” Er wordt gelachen om vervolgens het definitieve antwoord te geven: “Geef ons nog maar een jaar.”

Hoe vaak oefenen jullie om dat te bereiken?

“Één keer per week een uurtje of drie. De tijd die we besteden aan repeteren is sterk gereduceerd. Dat is een goed teken.”

Wat kunnen we binnenkort van jullie verwachten of is er iets dat we echt niet mogen missen?

“Onze demo is net uit. We willen nu meer tijd gaan besteden aan de eindmix van de opnames zodat de nummers die verspreid worden een betere kwaliteit hebben.” Wellicht kunnen we dus over een tijdje weer zo’n thuisopname met een leuke gimmick verwachten.

Hebben jullie nog een boodschap voor de lezers?

“Groeten aan de koningin.” wordt aangevuld met “Ga eens luisteren naar Hans en Mozart. Je vindt de clipjes op de website van ‘De Oefenruimte’ in Eindhoven.” Frontman Tom, duidelijk de leider van de band, sluit af: “Mensen, richt je blik eens wat meer naar buiten in plaats van naar binnen. Praat eens wat meer met elkaar.” Het mag duidelijk zijn dat dit interview kort na de bezorgde boodschap van onze koningin over de toenemende individualisering heeft plaatsgevonden. Misschien een goed idee om een volgende keer wat meer van die buttons te laten drukken jongens?

3VOOR12/Eindhoven in gesprek met A Staircase Transfer op 24 januari 2010

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven