Waarom je metalfestivals beter indoor kunt houden

Metalfestivals in podia profiteren van betere spreiding en minder kosten

Ingmar Griffioen ,

Het gaat goed met metalfestivals in poppodia. Zo huisvestte 013 net het uitverkochte Roadburn en voor dit weekend zit het met Neurotic Deathfest ook twee dagen geramd. De Eindhoven Metal Meeting in Effenaar breidt uit naar twee dagen. Een positief geluid, na alle grote afgelaste metalfestivals als Sonisphere en Waldrock. "Die wilden allemaal groter worden dan de markt is."

Metalfestivals in podia profiteren van betere spreiding en minder kosten

Het lijkt een succesverhaal: metal- en rockfestivals in poppodia, in ieder geval in Brabant. Twee weken geleden huisvestte 013 nog het uitverkochte driedaagse Roadburn en voor dit weekend zit het met Neurotic Deathfest in Tilburg ook twee dagen geramd. En de Eindhoven Metal Meeting in de Effenaar breidt na een uitverkochte eerste editie nu uit naar twee dagen. Het is een opvallend positief geluid, na alle grote afgelaste metalfestivals als Sonisphere en Waldrock. "Die wilden allemaal groter worden dan de markt is", meent Ruud Lemmen van Neurotic Deathfest en 013.

Lemmen denkt dat een goed buitenfestival voor metal niet zo moeilijk hoeft te zijn, als je maar niet te groot wil worden. "Die festivals dachten: 'we moeten wel AC/DC of Rammstein hebben, anders wordt het kut'. Ik denk dat er in Nederland wel plek is voor metalfestivals voor vijf- tot zevenduizend man, zeker voor een stuk of drie. Zoiets als Fortarock in Nijmegen, met veel goede bands, maar zonder een headliner waar je een ton voor neer moet leggen." Wat volgens Lemmen ook scheelt zijn de promotiekosten. Lemmen: "Want je moet minder kaarten verkopen. Wij gaan gewoon mee in de publiciteit van 013 voor een zaal van tweeduizend man. Dat kost zo veel meer bij een groot festival, waar zoveel mogelijk man naar binnen moeten."

De zaalhuur en bandgages van zijn festival bedragen volgens Lemmen "ongeveer een vijfde van de kosten van een groot buitenfestival met één podium. Dat maakt het een stuk minder risicovol. Ergens in een weiland een paar podia neerknallen gaat ook niet meer voor niks." Ook Marlies Timmermans, hoofd PR van de Effenaar, wijst bij de verschillen tussen een buitenfestival en een indoor-evenement op de financiën. "Als indoorfestival heb je voor betrekkelijk weinig geld al een hele mooie package. Buiten wordt dat vaak toch prijziger. Hoe meer publiek er verwacht wordt, hoe hoger de gages die bands vragen."

"Die buitenfestivals beconcurreren elkaar natuurlijk ook wel", legt Timmermans uit. "De Eindhoven Metal Meeting is niet seizoensgebonden. Binnen het festivalseizoen zijn er zoveel keuzes. Misschien gaan metalliefhebbers ook wel graag naar Rockin' Park, of naar de Zwarte Cross met hun metalweide. Zelfs Lowlands programmeert metal. Wij kiezen als nichefestival, waar je geen sportvelden mee vult, voor december." Neurotic Deathfest, gericht op alle vormen van death metal en grind, is volgens Lemmen dit jaar een maand vervroegd. "Om de reguliere tours van bands mee te pikken."

Verder is het publiek volgens Timmermans selectiever geworden. "Met dance zie je ook duidelijk dat mensen minder behoefte hebben aan dat massale en meer aan het intieme. Of ze kiezen voor iets als Lowlands, dat door veel aandacht voor beleving en sfeer toch klein aanvoelt. Ik denk ook dat publiek geluidskwaliteit heel belangrijk vindt. En in een podium krijg je toch meer mee en zie je ook meer." Lemmen onderschrijft dat. "Dat zie je ook bij Roadburn. Mensen komen graag naar zo'n nichefestival, waar ze gelijkgestemden tegenkomen. Grotere buitenfestivals hebben vaak toch een middle-of-the-road line-up, met van alles voor iedereen. Wat ik zie is dat mensen best bereid zijn verder te reizen voor meer specialistische dingen die wel volledig bij hun smaak aansluiten."

Roadburn beslaat inmiddels drie-en-een-halve dag en Neurotic Deathfest en Eindhoven Metal Meeting breiden uit naar twee dagen. "Vanwege het succes, er is gewoon veel vraag naar", legt Timmermans uit. "Je kunt ook kiezen voor schaalvergroting door naar het STRP-gebouw te gaan, maar wij kiezen liever voor uitbreiding met behoud van kwaliteit, zoals Roadburn ook doet." Timmermans, die bij 013 ook zes jaar lang met Roadburn werkte, kan zich voorstellen dat het binnen voor bands ook fijner is. "Ze worden goed opgevangen en die zalen staan ook bekend om goed geluid en hun intieme setting. Voor bands is Roadburn ook een uitje, waar ze elkaar weer zien en vaak ook samenwerken." 

Neurotic Deathfest, op 30 april en 1 mei in 013, Tilburg met 42 acts waaronder Napalm Death, Carcass en Bolt Thrower. Uitverkocht.
Eindhoven Metal Meeting, op 17 en 18 december, in Effenaar, Eindhoven, met 34 acts waaronder Mayhem en Pestilence.