Koninginnedag Eindhoven 2009: fel oranje gekleurd met een dun zwart randje Koninginnedag Eindhoven 2009: fel oranje gekleurd met een dun zwart randje

Wat hebben ze nou met Felix Da Housecat gedaan?

, Tekst: Patric Muris/Fotografie: Erik Jan Sijbers en Patric Muris

Koninginnedag Eindhoven 2009: fel oranje gekleurd met een dun zwart randje

Wat hebben ze nou met Felix Da Housecat gedaan?

Tekst: Patric Muris/Fotografie: Erik Jan Sijbers en Patric Muris ,

Al vroeg op deze stralende dag vol beloftes zorgt een dwaze eenmansactie voor een domper die zijn weerga niet kent. Na Apeldoorn besluiten ook Amsterdam en Rotterdam hun festiviteiten te staken. Eindhoven gaat door. Of dat terecht is mag een ieder voor zichzelf uitmaken...

Wat hebben ze nou met Felix Da Housecat gedaan?

...De zon blijft in ieder geval schijnen en de programmering lacht je nog steeds toe. Aan het einde van de rit blijkt toch ook dat Eindhoven moet stoppen waar het zo goed mee bezig was: Koninginnedag vieren als één groot outdoor dancefeest.

Doordat Koninginnedag in Eindhoven op veel verschillende locaties wordt gevierd is de weg naar één van de vele parkeerplaatsen of enkele pleinen al even vermakelijk als moeizaam. Zo blijven de activiteiten van de Kruisstraat beperkt tot het opstellen van wit plastic terrasstoelen op de afgezette straat, maar daardoor is het er niet minder druk. Op straat zitten is dan ook niet altijd even gebruikelijk als vandaag.

Het Stadhuisplein heeft zoals gewoonlijk het grootste podium met de mooiste aankleding. Enkele populaire kroegen van Stratumseind hebben hier het Royal Dance Event georganiseerd. Al vroeg op de dag staat Roog te draaien. Samen met een MC weet hij het publiek goed te vermaken. Geen spectaculaire setlist, maar wel het typische Roog geluid dat ook te horen is op Planet Hardsoul. Hoogtepunt, afgaande op de reactie van het publiek, is de remix van ‘The Other Side’ van The Red Hot Chili Peppers.

Geen grote fullcolour vlaggen zoals op het Stadhuisplein, maar een basic design met de letters: ‘Dommelvalei’ hangt bij parkeerplaats ’t Eindje. Deze parkeerplaats komt maar eenmaal per jaar goed tot zijn recht en dat is met Koninginnedag. Ook vandaag is de sfeer hier weer even uniek en ligt het tempo van het aantal beats net even iets hoger dan elders. Overdag kiezen veel feestvierders voor het gras op de helling, buiten in de zon. Hoe verder de zon naar beneden zakt, hoe meer zij underground gaan.

De indeling van de parkeerplaats van Keizersgracht voelt onwennig aan. Het podium is ver naar achteren geplaatst en uitstekende klinkers zorgen voor lastige hindernissen. Naast het podium hangen de spandoeken met de namen van de dj’s die hier zullen draaien. Maar geen timetable. Dat blijft wachten totdat Felix Da Housecat komt. Dat is echter geen straf met dj Kruh die even energiek als altijd draait. Of met Sidney Samson die later afsluit met de heerlijke klassieker ‘What Else Is There’ van Royksopp.

Het is inmiddels al 22.00 uur geweest en vol ongeduld wordt er gewacht op Felix. Het blijft een vreemd idee dat hij vanuit Amerika is overgevlogen om te mogen draaien op een parkeerplaats in Eindhoven. Nog veel vreemder is het besef dat hij daar nooit aan toe komt. De organisatie besluit tijdens de dj wissel aan te kondigen dat ze ermee stoppen. “Eindhoven, wij kunnen er ook niets aan doen” volgt nog als troostende woorden. Wanneer dezelfde boodschapper heel populistisch ‘kam-pi-oe-nen’ inzet heeft hij de helft van het publiek al weer tevreden gesteld. Deze dag is al zo goed geweest voor ons. Zou tevredenheid dan hebben gezorgd voor de ontzettend rustig verlopen leegloop?

Of zijn het de snel voor hand zijnde alternatieven zoals kroegen die als een ‘gewone donderdag’ geopend blijven tot 02.00 uur? Of het feestje op de hoek van De Demer dat volgens de ‘organisatie’ slechts drie dagen voor aanvang is georganiseerd? De mix van eenvoud, spontaniteit en liedjes als ‘Voodoo People’ van The Prodigy zorgen voor een niet te missen treffer. Eenheidsworst bedankt. Voor wie hier meer van wil horen of meer van wil zien: op 30 mei staat Lustige Lola onder de vlag van Eenheidsworst in de Effenaar. Haar publiciteitsstunt is bij deze ook gelukt. Koninginnedag Eindhoven 2009 is een geweldige dag gebleken, maar heeft buiten haar schuld om de hoge verwachtingen niet helemaal kunnen waarmaken door een begin en een eind dat er niet had mogen zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven