Hollandse Nieuwe Fresku: "Tekening door Kees is in scene gezet" Hollandse Nieuwe Fresku: "Tekening door Kees is in scene gezet"

Hiphopper wil Nederlandse hiphopscene minder Amerikaans maken

, Marijke Ursem

Hollandse Nieuwe Fresku: "Tekening door Kees is in scene gezet"

Hiphopper wil Nederlandse hiphopscene minder Amerikaans maken

Marijke Ursem ,

Noem Fresku niet kritisch. “Ik ben gewoon maatschappelijk betrokken, niet bang om te zeggen wat ik denk en ik vertel graag aan anderen wat ik heb geleerd”, aldus de hiphopper. Hij heeft net getekend bij Top Notch en is bezig om, naar eigen zeggen, een hiphopklassieker te maken. Deze week is hij Hollandse Nieuwe.

Hiphopper wil Nederlandse hiphopscene minder Amerikaans maken

Het filmpje waarin Kees de Koning van platenlabel Top Notch Fresku letterlijk tekent is in scene gezet, geeft hij eerlijk toe. “De deal was al bijna rond, ik moest alleen nog mijn handtekening zetten. We wilden mensen via een grap iets langer laten wachten op uitsluitsel of ik nou door een label getekend was of niet.”

Eerder maakte Fresku al een nummer voor de baas van Top Notch. Het nummer Brief aan Kees was in eerste instantie niet bedoeld als open sollicitatie, vertelt hij: “Het was meer kritiek op de industrie. Het is voor talentvolle muzikanten heel moeilijk om een contract te tekenen bij een label. Daar had ik genoeg van.”

Deze week is deze nobele strijder Hollandse Nieuwe. Naast solomuzikant is hij ook te zien als Gino Pietermaai in filmpjes van zijn producer Teemong en vormt hij samen met Kareemineel het duo Zwarte Schapen.

WIE OF WAT IS FRESKU?
“Ik ben half Nederlands, half Antiliaans. Van mijn zevende tot mijn veertiende heb ik op Curaçao gewoond en ben daarna weer teruggekomen naar Nederland. Ik begon toen met het maken van hiphop en op een gegeven moment heb ik wel besloten om het hier te gaan maken.”

WAAROM DIE NAAM?
“Fresku betekent brutaal in het Antilliaans. En ik denk dat ik, zeker achter de microfoon, niet bang ben om te zeggen wat ik denk.”

3VOOR12 OORDEEL:
DEZE WERELDVERBETERAARD BEREIKT MET ZIJN SCHERPE TEKSTEN EN BEATS DE JEUGD OP EEN MANIER WAAROP HUN OUDERS OF DE POLITIEK DAT NOOIT ZAL LUKKEN. FRESKU IS DE NIEUWE SUPERNANNY.

“Als jullie dat echt vinden dan wil ik me daar bij aansluiten. Ik hoop dat het echt zo is. Ik heb geen kritiek op de maatschappij maar ben wel betrokken.”

KEUZES:
BEWUSTWORDING OF KRITIEK?
“Ik probeer mezelf te uiten, en mijn eigen visie te geven op hoe het gaat in Nederland. Dat is geen kritiek of bewustwording. Ik vertel alleen wat ik zelf heb geleerd.”

ACTEREN OF MUZIEK MAKEN?
“Muziek maken.”

DUO OF SOLO?
“Ik vind dat echt heel moeilijk. De jongen waar ik een duo mee ben, Kareem, staat voor de volle honderd procent achter mijn soloproject en zonder hem zou ik mijn soloproject waarschijnlijk niet zo goed hebben kunnen doen. Dus dan kies ik toch voor het duo en blijf trouw aan hem, ik ben best wel een goede jongen wat dat betreft.”

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK?
“Omdat ik niet anders kan. Als ik geen muziek zou maken dan zou er geen balans zijn in mijn hoofd en in mijn doen en laten. Als ik bijna doorsla dan ga ik even de studio in en zet ik het van me af. Het is een soort therapie.

WAT HOOP JE ER MEE TE BEREIKEN? WAT STREEF JE NA? 
“Ik ben niet tevreden over de scene, dus ik hoop dat te kunnen veranderen. Het zou arrogant zijn om te zeggen dat ik een ‘sceneverbeteraar’ ben, maar ik hoop wel dat ik verandering kan brengen. Wij lopen met Nederlandse hiphop veel te veel achter Amerika aan. Amerikaanse hiphop is goed in Amerika maar wij moeten hier ons eigen product maken.”

HEB JE EEN ROUTE VOOR JEZELF UITGESTIPPELD? WAT IS HET PLAN?
“Mijn doel is om een album neer te zetten die een hiphopklassieker wordt. Daar ben ik nu al mee bezig.”

WAAROM MOET IEDEREEN FRESKU GAAN HOREN? 
“Omdat het gewoon gruwelijke muziek is die de jeugd graag wil horen. En omdat ik dat heel erg zou waarderen.”

Voor optredens van Fresku: www.zwarteschapen.com

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven