"Vechten voor het goede doel" "Vechten voor het goede doel"

Rapper Bang Bang aan de tand gevoeld

, Tekst: Wanto van Renen / Fotografie: Ilvy Maijen

"Vechten voor het goede doel"

Rapper Bang Bang aan de tand gevoeld

Tekst: Wanto van Renen / Fotografie: Ilvy Maijen ,

Bang Bang maakte vroeger een gewelddadige jeugd door en was verslaafd aan harddrugs. Dit verleden liet hij achter zich door naar Amsterdam te komen in 2004. Daar raakte hij onder de indruk van de muziek van Kubus en samen brachten ze inmiddels al drie albums uit. Momenteel doorkruizen ze Nederland in het gezelschap van vrouwelijke rapper Lips, met hun Fighting For Water tour. Vlak voor het optreden in Effenaar wil Bang Bang wel even babbelen met 3voor12ehv.

Rapper Bang Bang aan de tand gevoeld

De kracht van het woord en de betekenis van woorden zijn overduidelijk erg belangrijk voor je. In een van je nummers zeg je dat je er aan gewend bent dat mensen niet luisteren. Is dat iets wat je dwars zit?

“Helemaal niet. Als je niet luistert dan luister je niet.”

Ieder album van je is een soort tijdcapsule voor je innerlijke monoloog. Wat is de boodschap die je aan mensen wil overbrengen met je muziek?

“Er is niet echt een bepaalde boodschap. Ik rap over universele dingen, het mens zijn. Mensen zouden de onderwerpen die ik aansnijd zelf wat meer aandacht moeten geven.”

Je hebt het veel over originaliteit en authenticiteit. Zijn jouw teksten een manier om definities van jezelf te formuleren en je eigen bewustzijn te onderzoeken?

“Ik ben de enige persoon op de wereld die ik vertrouw. Uiteindelijk is iedereen op zichzelf aangewezen. Dat is inderdaad een belangrijke reden geweest voor mij om te gaan schrijven.”

Je vecht verbaal en letterlijk voor water in Bangladesh met je Fighting For Water project. Waarom heb je besloten om mensen te mobiliseren voor een goed doel?

“Ik ben iemand die de problemen op de wereld niet zomaar kan negeren. De wereld is moeilijk te verbeteren, maar als ik merk dat ik met een vrij simpele handeling een ander kan helpen dan doe ik dat. Het gaat allemaal om de intentie die je hebt als mens. Als je de intentie verspreidt om goed te doen dan gebeurt er tenminste ook wat goeds. De hele wereld valt niet te verbeteren, maar er staat nu wel een waterput voor mensen in Bangladesh.”

“Ik heb tegen kickboxer Shannon Gomes in de ring gestaan om geld op te halen voor een waterput. Het perfecte excuus om mijn agressie de vrije loop te laten. Vechten voor het goede doel. Die kerel heeft mij wel aan flinke blessures geholpen, waaronder een gebroken teen en een kapotte schouder. Die knokpartij heb ik gewonnen, maar tegenwoordig kan ik dus niet zomaar meer in een gevecht verwikkeld raken. Nu moet ik diplomatieker zijn tegen irritante mensen, omdat ik mijn gereedschap niet meer volledig kan benutten in een straatgevecht. Dat voelt erg vreemd. Ik ben hierdoor in een nieuwe fase terecht gekomen.”

Er is veel hersenloos vermaak op televisie en overal om je heen. Wat beschouw jij als goede entertainment?

“Pffff...je drukt het nogal zacht uit. Nederland slaat alles wat betreft hersenloos en dom vermaak! Sinds ik hier woon val ik van de ene in de andere verbazing. Wat hier allemaal is getolereerd en bejubelt als zijnde vermaak gaat mijn begrip totaal te buiten. In de UK zou bijvoorbeeld een Ali B en Yes-R niet eens kunnen bestaan. Laat ik niet beginnen over K3 en meer van dat soort belachelijke ‘instituten’. Echt, jullie zijn zo makkelijk te vermaken hier in Holland, niet te geloven. Ik zit er serieus aan te denken om Nederland weer te verlaten.”

“Het enige wat ik dus verlang van mensen die zichzelf artiest noemen, is dat ze origineel zijn. Iets proberen te doen wat niemand nog kent. Het liefst iets constructiefs. “

Op je laatste album gebruik je een uitspraak van de Dalai Lama om aan te geven dat je geen moer geeft om haters. Geef je wel een moer om mensen die wel fan van je zijn?

“Natuurlijk. Al die haters kunnen mij gestolen worden. Laat ze maar lekker energie steken in iets waar ik helemaal niets om geef.”

“Ik krijg berichtjes van mensen die net als ik een criminele achtergrond hebben en hun leven aan het verbeteren zijn. Ze vertellen me dat mijn muziek hun inspiratie bron is om een studie te gaan volgen, of op een andere manier een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Muziek maken doe ik in eerste instantie voor mezelf, maar in dit geval doe ik het ook daar voor. Mensen raken met juiste intenties. Het is een geweldig gevoel om te merken dat je een positieve bijdrage hebt kunnen leveren aan het leven van iemand anders.”

Is er een vraag die nooit gesteld is aan je, maar die je heel graag zou willen beantwoorden?

“Ehm....ja. Hoe oud ik ben.”

Hoe oud ben je?

“Net zo oud als Peter Pan...”

 

 

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven