Column: ‘Niet te missen’ Column: ‘Niet te missen’

De agenda van Eindhoven onder de loep

, Tekst: Patric Muris

Column: ‘Niet te missen’

De agenda van Eindhoven onder de loep

Tekst: Patric Muris ,

Wat begint deze maand heerlijk. Het is zondag 1 maart, een typisch weekend waarin het eind van het één, het begin van het ander betekent. Carnaval is definitief voorbij waarvan de nasleep gisteravond in een vrijwel lege binnenstad te ervaren was. Er kan uitgekeken worden naar een nieuwe maand met als belangrijkste eigenschap daarvan; veel goede muziek. Naast de wekelijkse agenda tijdens het uurtje radio van 3VOOR12/Eindhoven op EFM, blik ik graag even vooruit.

De agenda van Eindhoven onder de loep

Het begint al op de eerste dag van deze maand in PopEi waar meer muziek te vinden is dan ooit tevoren. Er is een platen/cd beurs georganiseerd met een goede verhouding tussen beide. Van de legendarische jaren ‘90 ‘Turn Op The Bass’ compilaties tot en met promotiesamplers van David Bowie was er een ruim aanbod met voor ieder wat wils. Alle staanplaatsen zijn verhuurd, maar de entree is gratis wat zorgt voor een aardige verzameling van muziekliefhebbers die tussen de bananendozen en Curver kisten naar hun favorieten zoeken. Wordt dit dan de nieuwe tendens? Platenzaken die steeds vaker hun deuren moeten sluiten en dit soort beurzen die ‘uitverkopen’? Of ligt het gewoon aan de charme van de combinatie van albumklassiekers en unieke verzamelaars tegen ronde prijzen, aangeboden in kartonnen opbergdozen met koffie en gebak na afloop? Het antwoordnummer is geopend.

De eerste week van maart gaat donderdag goed van start met de steeds populairder wordende Sabrina Starke in de kleine zaal van de Effenaar. Van alle verhalen die er over haar de ronde doen, ben ik nog het meest onder de indruk van de persoonlijke contractoverhandiging door de eigenaar van platenmaatschappij ‘Blue Note’. “Deze ondertekening wilde hij niet missen”, aldus de eigenaar van het kwalitatieve jazzlabel die speciaal hiervoor even overvloog vanuit de States. Leuk voor Sabrina Starke en wellicht een bevestiging van formaat van wat zij ten gehore zal brengen aanstaande donderdag.

In het eerste weekend van maart (zaterdag 7 maart, kleine zaal Effenaar) is er weer een nieuwe editie van ‘Indie Disco’. In de hoogtijdagen van deze muziekstroom kon een themafeest natuurlijk niet uitblijven. De benaming van deze rock-de-pan-uit avondjes is even speels als de gemiddelde playlist van de dj’s die komen draaien. Stelde het aantal bezoekers in eerdere edities nog wel eens teleur, nu het feestje meer bekendheid heeft gekregen is het vaste prik in mijn agenda.

De weekagenda van de week daarop is divers en van hoge kwaliteit. Dinsdag 10 maart staat al maanden in mijn agenda gehighlight vanwege het optreden van Friendly Fires dat ditmaal naar verwachting wel doorgaat. In een eerdere column heb ik me hier al over uitgeweid en van al het enthousiasme toen is nog steeds geen woord gelogen. Luister naar ‘Paris’ of ‘In The Hospital’ en scoor snel een kaartje.
Ook Friendly Fires is te zien in de kleine zaal van de Effenaar.

Minder propaganda heeft de band nodig die twee dagen later staat geprogrammeerd in de hoofdzaal van de Effenaar: Racoon. Wellicht is het Sky Radio gehalte van deze band wat hoog, maar eenieder die ze al eens live heeft gezien kan niet anders dan toegeven dat het een goede liveband is die haar hits op erg fraaie wijze speelt. Leuk extraatje voor de bezoeker is het onbekende materiaal dat de band haast altijd laat horen. Dit zijn de nummers die wegens een financieel tekort niet meer op hun hitalbum ‘Another day’ pasten, zoals de frontman tijdens een introductie van één van deze nummers bekende tijdens hun theatertour.

Aan het einde van de maand is er nog een laatste aanrader van dezelfde poptempel: Cross Linx. In samenwerking met Muziekcentrum Frits Philips zijn er leuke acts geboekt met Yuko als absolute winnaar van de originaliteitsprijs. Deze Belgische Indie-Electro act was al een sensatie op Eurosonic en zal nu dus ook in Eindhoven te zien zijn. Neem iets van keukengerei mee tijdens deze show en je maakt zomaar kans op een uitnodiging voor improviserend samenspel: meer verklap ik niet! Deze editie van Cross Linx lijkt wat op een zuidelijke versie van Eurosonic met de vele Belgische namen die zijn aangekondigd. Zita Swoon, één van de headliners, is het zoveelste bewijs daarvan. Voor slechts eenvijfde van de entreeprijs van het hoofdfestival is er overigens een kaartje voor de afterparty te verkrijgen. Daar is A-Brand de hoofdact en dat is, zoals wellicht inmiddels bekend, een absolute aanrader!

Voor nog minder is er nog meer improvisatie op zaterdag 28 maart tijdens ‘Noise’ in PopEi, waar de entree wederom gratis is. Alleen de flyer die op de site te zien is zou al voor voldoende animo moeten zorgen. Anders de namen die zullen optreden wel: ‘Noisegekanker’, ‘LSD Mossel’ en ‘Kristus Kut’ zijn enkele, mij nietszeggende namen, die in ieder geval voor voldoende nieuwsgierigheid zorgen.

Muzikaal maart is officieel gestart en wordt hierbij zowel geopend als afgesloten door PopEi. Luister op maandagavond naar 3VOOR12/Eindhoven op EFM voor actuele informatie over de agenda van Eindhoven en verdere toelichting van de programmering.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven