Braziliaans Carnaval met Sepultura Braziliaans Carnaval met Sepultura

Zo’n goeie hebben wij nog niet gehad

, Tekst: Guido Segers/Fotografie: Hans Dehing

Braziliaans Carnaval met Sepultura

Zo’n goeie hebben wij nog niet gehad

Tekst: Guido Segers/Fotografie: Hans Dehing ,

Carnaval is nog maar amper afgelopen of het is weer tijd voor het volgende festijn. Sepultura bezoekt namelijk Eindhoven. Natuurlijk kennen de meeste mensen de band nog uit zijn glorietijd voordat de broertjes Cavalera vertrokken waren. Zelf zag ik ze op televisie tijdens Pinkpop 1996 en ik was er zeker van dat dit de hardste band ter wereld moest zijn. Het is inmiddels vele jaren later en met een beetje carnavalsgaarheid, ga ik ze nu ook eens live zien.

Zo’n goeie hebben wij nog niet gehad

De opener voor deze tour die tevens is ter promotie van de nieuwe plaat A-lex, is The Sorrow uit Oostenrijk. Er moet echt nog volop alcohol in het bloed zitten van de meeste bezoekers, want het publiek begint volop in beweging te komen bij deze band. Achterop het podium hangt een afbeelding van een schip op stormachtige zee. Dat is erg toepasselijk want de band klinkt precies als zo’n woeste storm op zee. De band speelt vrij strak en vooral erg enthousiast, wat natuurlijk aanstekelijk werkt voor het toch al losse publiek.

Sepultura in zijn hedendaagse opstelling lijkt weinig op die ik me van televisie herinner. De nieuwe drummer Jean Dolabella is zeker een waardige vervanging van Igor en zanger Derrick Green is een imposant donker monster, wanneer hij zijn tanden ontbloot en de teksten brult. In een sneltreinvaart speelt de band het eerste aantal nummers zonder pauze. De stemming in de zaal lijkt alsmaar joliger te worden. Het is erg vreemd om plots tussen wat nummers door nog ‘de balletjes van de koningin’ te horen. De band neemt dan ook wat gas terug lijkt het. Dan volgt er een serie nummers waarvoor de fans konden stemmen.

Ondertussen beginnen de rookpluimpjes zichtbaar te worden boven het publiek. Net als de hele carnaval, moet iedereen het weer even proberen om binnen een peuk op te steken. Ik heb me uiteraard langs een hele groep gepositioneerd en al snel ruikt het in de zaal als vanouds. Na het verpletterende ‘Arise’ verlaat Sepultura even het podium. Na het traditionele gefluit en geschreeuw om meer, maar ook een lallend ‘zo’n goeie hebben wij nog niet gehad’ achter uit de zaal, komt de band natuurlijk weer terug en speelt eerst een instrumentaal nummer gevolgd door ‘Roots’. Het bier en zelfs toiletrollen vliegen door de zaal. Dan is het toch wel weer mooi geweest. Ondanks dat er weinig carnavalesks te ontdekken is aan de muziek van Sepultura, weet het publiek dat er toch van te maken.

Brazilië kennen we wel van haar carnaval, voetbal en Sepultura, maar deze combinatie beviel me niet zo heel erg goed. Toch blijft Sepultura een band die je eens gezien moet hebben.

 

Gezien: Sepultura, Grote Zaal Effenaar op 26 februari 2009

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven