Winnaars halve finale Kempenerpop bezorgen een zwoele zomeravond Winnaars halve finale Kempenerpop bezorgen een zwoele zomeravond

Affiche Finale Kempenerpop 2009 compleet

, Tekst: Patric Muris/Fotografie: Leon Versmissen

Winnaars halve finale Kempenerpop bezorgen een zwoele zomeravond

Affiche Finale Kempenerpop 2009 compleet

Tekst: Patric Muris/Fotografie: Leon Versmissen ,

Het is vrijdagavond en het is bedrukkend warm. Toch kiest een aardig gevuld PopEi ervoor om het terras te verruilen voor de aanvang van de halve finale van Kempenerpop. Zes bandjes treden hier vanavond op waarvan er twee mogen terugkeren in de finale tijdens het festival Kempenerpop 2009. En alsof we nog niet genoeg verwend zijn met talent uit eigen stad: beide winnaars komen uit Eindhoven.

Affiche Finale Kempenerpop 2009 compleet

Kayleigh

Als je nog aan het toetje zit op het moment dat Keyleigh start, kun je ze zomaar gemist hebben. Er wordt ruimschoots op tijd begonnen en alle bands krijgen net iets minder dan een half uur om zich te presenteren. New country pop is de omschrijving van hun muziek. Het klinkt niet onaardig, maar het voegt ook niet zo heel veel toe. De formule is iets te veilig met zoveel concurrentie. De vier gitaristen (!) en de zangeres proberen er duidelijk het beste van te maken, maar voor deze avond is het niet genoeg. Een scherp randje wordt volledig gemist.

 

God’s Monkey

Dat is al meer hoorbaar wanneer God´s Monkey het podium opkomt. Het is de eerste band uit Eindhoven in deze halve finale. Tijdens ‘Wake Up’ is duidelijk hoorbaar hoe de band speelt met melodie en hoe gemakkelijk er gewisseld wordt in tempo en verloop van de nummers. De dubbele microfoon maakt het mogelijk om ook het stemgeluid te veranderen. Het geheel klinkt origineel hoewel het achteraf herhaling van een trucje blijkt.

 

The Sofu Sessions

De zaal wordt steeds leger, maar het niveau neemt toe. De derde band, ook uit Eindhoven, heet The Sofu Sessions. Wat een verfrissende verschijning staat daar opeens op het podium. De zangeres ziet er prachtig uit met een kleurrijke rok en rode pumps. Nog maar zeventien jaar en nu al zo overtuigend. Ze zoekt voortdurend contact met het publiek waarbij zowel haar lach, als haar stem, het onmogelijk maakt deze verleiding te weerstaan. The Sofu Sessions swingt, het is funky en het past perfect bij deze warme zomeravond. De jamsessie op het einde van de set, met de zangeres als hostess, laat zien dat deze muzikanten zowel gezamenlijk als individueel indruk maken. De eerste winnaar van deze halve finale lijkt bekend.

 

Channel 7

Channel 7 blijkt al snel een logische volgende act; zij spelen een mix van jazz en funk. Voornamelijk de zangeres heeft die typerende jazzintonatie waarbij de laatste lettergrepen lang worden uitgerekt. Ook zij schuwt de aandacht van het publiek niet. Ze beweegt ritmisch op het geluid van haar band die stuk voor stuk uit prima muzikanten bestaat. De toetsenist krijgt de eer om even alleen met de zangeres op het podium te staan tijdens een ‘cooling down’ terwijl de bassist zelf wel zorgt voor een persoonlijk hoogtepunt: hij gaat helemaal op in zijn ritmesectie wat een enorme ‘fingersnap’ drang oplevert. Channel 7 sluit waardig af met het funky ‘Deadly Chemistry’ en toont zich een tegenstander om rekening mee te houden.

 

Redemption Falls

Na twee charmante zangeressen staan er opeens 5 mannen, allen in korte broek, voor ons. Zowel hun presentatie als de bandnaam, Redemption Falls, maken al snel duidelijk dat het over is met liefdadigheid. De band speelt hard en maakt het contrast met alle voorgangers gelijk aan zwart en wit. Deze gasten gaan echt te keer. Jeetje, wat een energie. Voor het eerst is de muziek ook buiten op het terras redelijk hoorbaar. De verkoeling daar krijgt echter de voorkeur. De organisatie probeert er nog wel iets aan te doen door te melden dat de volgende band aan het spelen is, maar het voorkomt niet dat de zaal behoorlijk leeg is. Jammer, want dan was er bijstand geweest om te achterhalen welke aangekondigde cover ze nou eigenlijk speelden.

 

Jacuzy Sunset

De afsluiter van vanavond is Jacuzy Sunset, een alternatieve rock band uit Eindhoven. “Ongelofelijk dat ze dat geluid er met z’n drieën uit krijgen” is al snel een terecht gehoorde opmerking. Het volle geluid zorgt voor een intense beleving. Ze zoeken maar zelden interactie met elkaar maar hun individuele benadering zorgt desondanks voor een kloppend geheel. Het laatste nummer ‘Fake’, dat de ernst heeft van het geluid van Radiohead, wordt gelinked aan Michael Jackson. In welk opzicht is niet helemaal duidelijk. Dat zij een terechte finalist zijn tijdens de finale van Kempenerpop eens te meer. De andere band die we daar terugzien is, uiteraard, The Sofu Sessions.

 

Halve finale Kempenerpop 2009 gezien in PopEi op 26 juni.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven