Niet te missen: de muzikale invasie in Eindhoven Niet te missen: de muzikale invasie in Eindhoven

Terugblikken en vooruitblikken in de muziekscene van Eindhoven

, Tekst: Patric Muris

Niet te missen: de muzikale invasie in Eindhoven

Terugblikken en vooruitblikken in de muziekscene van Eindhoven

Tekst: Patric Muris ,

Was het begin dit jaar nog treurig gesteld met het aanbod van muziek uit Eindhoven, op dit moment beleven we een piek in kwantiteit en kwaliteit. Veel nieuwe bands overtuigen tijdens een van de vele bandjesbattles en oude sterren herrijzen. Even een resumé en een vooruitblik in de kleurrijke toekomst.

Terugblikken en vooruitblikken in de muziekscene van Eindhoven

Van alle 250 bands op het Eurosonic/Noorderslag festival in januari kwam er geen enkele uit Eindhoven. Zelfs Drenthe was vertegenwoordigd! Met de nieuwe generatie eigenzinnige bands uit Eindhoven zal ‘ons’ dat niet nog een keer overkomen. Om een bijdrage te leveren aan iets meer zekerheid hierbij de volgende oproep aan alle bands die zichzelf in dit stuk herkennen: de inschrijving is geopend! Genoeg bands uit Eindhoven op dit moment die niet onderdoen voor wat daar begin dit jaar is gepresenteerd. Dat is echter toekomstmuziek, even terug naar eerdere en huidige hoogtepunten.

Er zijn veel bandjesbattles geweest in Eindhoven en omgeving. Zeer recentelijk won The Sofu Sessions de halve finale van de Kempenerpopprijs. Naar eigen zeggen was dat hun beste optreden tot op dat moment. Het was in ieder geval meer dan goed genoeg om ze uit te nodigen voor een interview voor Spruitjesrock. Daarin gaven ze aan dat ze datzelfde weekend ook Summernight Rock in Geldrop hebben gewonnen. Meer over deze frisse band met een geheel eigen geluid kun je binnenkort lezen in het Spruitjesrock dossier, gewoon op deze site.

Geldrop is ook al een plaats met goede herinneringen voor Hunting The Robot dat grote indruk maakt. “Hunting The Robot schudt Geldrop wakker” schreef 3VOOR12/Eindhoven al eerder. Sindsdien is het bijna onmogelijk om nog objectief te blijven over de muziek van deze jonge, maar ongelooflijk potentievolle band. Dat ze ver reiken blijkt ook uit de gewonnen uitwedstrijd in Breda waar ze de beste van Zuid-Nederland zijn gebleken en daarmee ‘Popsport’ wisten te winnen. Die prijs heeft ze een dag in de studio opgeleverd. Ik kan niet wachten totdat dat materiaal beschikbaar is. Binnenkort zijn ze live te horen tijdens 3VOOR12/Radio op EFM. De band heeft na mijn uitnodiging aangegeven aan de slag te gaan met het repeteren van akoestische versies van hun originele rock-electro sound. Wanneer ze in de uitzending komen wordt nog bekend gemaakt.

Laatste te noemen band in de achteruitkijkspiegel is Jacuzy Sunset: die andere winnaar van de halve finale Kempenerpopprijs. Ook tijdens de Peeland Rock Rally is wel gebleken hoe geliefd deze band is: daar hebben ze een plek op het Nirwana tuinfeest gewonnen. Veel goede bands uit de regio dus ´on a winning streak´. Daar gaan we nog meer van horen. Onder andere op het gratis Kempenerpopfestival op 19 september en op het Nirwana tuinfeest op 22 augustus. Later dit jaar zal de nieuwe EP van Jacuzy Sunset verschijnen.

Er was al nieuw materiaal van Barbabob, The Risque en het veel geprezen LEFT; onlangs is bekend gemaakt dat ook Suimasen binnenkort met nieuw werk zal komen. Zij vertegenwoordigden jaren geleden Eindhoven tijdens Noorderslag. Wellicht volgend jaar weer? Ze zijn eerder alvast te zien in de Effenaar, op 10 september. Rob van den Brand, een van de bandleden, liet onlangs weten dat de laatste hand wordt gelegd aan de ‘mastering’ van het nieuwe materiaal. Zodra het album uit is, zal 3VOOR12/Eindhoven een recensie schrijven. Daar wordt nu al naar uitgekeken.

De invasie aan nieuwe bands en nieuw materiaal van bestaande bands is niet te missen. De goedbezochte optredens van lokale acts toont aan dat het geluid overal hoorbaar is. Enkele optredens van ‘onze bands’ blijken zelfs legendarisch, of voelen voor sommigen in ieder geval zo aan. Zo kwam ik onlangs een poster van het optreden van The Spades tegen. Die hing voor het raam in een huis bij mij in de buurt. Het concert vond plaats op 17 april, maar de poster is op de dag dat deze column geschreven is nog steeds zichtbaar ergens op de hoek van de straat in Woensel Zuid. Indien de eigenaar bezwaar heeft met deze publicatie kan dat kenbaar gemaakt worden in een reactie onderaan dit artikel. Anders vriendelijk bedankt voor de medewerking. En zorg ervoor dat je het allerlaatste optreden van The Spades niet mist! Ze staan op 31 juli in Dynamo.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven