Eigenzinnige tieners zorgen voor hysterie in de Effenaar Eigenzinnige tieners zorgen voor hysterie in de Effenaar

Cinema Bizarre: meer dan puberaal anarchisme

, Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen

Eigenzinnige tieners zorgen voor hysterie in de Effenaar

Cinema Bizarre: meer dan puberaal anarchisme

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen ,

Al maanden is het concert van Cinema Bizarre uitverkocht. De Duitse rockformatie is mateloos populair en op dit moment dé muzikale belichaming van de glamrock subcultuur. In Nederland weet Destine de lokale vertolking op zich te nemen. Als beide dan ook nog eens op eenzelfde avond geprogrammeerd zijn, lijkt het droomaffiche voor de liefhebber compleet: het haalt mensen van ver en het brengt mensen dicht bij elkaar.

Cinema Bizarre: meer dan puberaal anarchisme

Het is vrijdagmiddag en de eerste fans lopen al zingende door het centrum van Eindhoven. Je haalt ze er zo tussenuit: alternatief gekleed, zwart of geblondeerd haar en ongeacht de sekse: veel mascara. Het publiek bestaat vanavond hoofdzakelijk uit tieners en wellicht wat begeleiders. Er wordt Duits en Belgisch gesproken terwijl er ook een Franse vlag zichtbaar is. Hello Kitty is universeel en komt overal terug.

 

De jonge bezoekers laten zich al snel gaan wanneer Destine het podium opkomt. Er wordt geklapt, geschreeuwd, maar vooral gekrijst. Dat wordt niet minder wanneer de nieuwe single ‘Stars’ wordt aangekondigd. De band toont voortdurend lachende gezichten. Het overmatige geluk ligt er iets de dik bovenop, maar dat hoort er allemaal bij. Het enthousiasme van de band gecombineerd met het, nu al uitzinnige, publiek levert een plaatje op dat ongekend is.

 

Dat het geluid wat blikkerig klinkt en dat de zang niet altijd van alle bandleden goed hoorbaar is, deert niet. Als de set wordt afgesloten met de populaire single ‘In Your Arms’ gaan de armen massaal de lucht in, wordt er gesprongen en louter euforisch gereageerd. Met dit, misschien niet al te kritische, publiek is iedere avond bij voorbaat al goud.

 

De voorbode tijdens Destine wordt al snel een feit tijdens de start van Cinema Bizarre. Wat direct opvalt, is het extreme uiterlijk van de zanger die daar duidelijk veel aandacht aan heeft besteed. Ook bij de hoofdact van vanavond is de mascara flink in de aanslag genomen. Het went.

 

Cinema Bizarre werkt momenteel aan een nieuw album dat meer elektronische invloeden heeft en dat is bij de eerste nummers al goed hoorbaar. Naast nieuw materiaal, van het album Toyz, worden alle singles van het album Final Attraction gespeeld. ‘How Does It feel’, Forever Or Never’, ‘The Way We Are’ en ‘Lovesongs (they kill me)’ worden gespeeld zoals ze ook te horen zijn op het album. Allen worden luid meegezongen. En dat terwijl de singles zelden op de Nederlandse radio te horen zijn. Zoals deze jongeren elkaar vinden, weten ze ook hun weg naar de muziek te vinden.

 

De extravagante verschijning en performance van de band geeft de meeste nummers een extra dimensie. Beeld en geluid zijn zelden zo complementair als bij deze muziek. Het geluid klinkt nog steeds wat samengeperst zo nu en dan, maar de emotie die de zanger in zijn stem legt is altijd goed hoorbaar. En als dat niet het geval is, zorgt hij wel voor een theatrale verbeelding.

 

Cinema Bizarre provoceert graag. Dat blijkt uiteraard uit hun niet alledaagse kleding, de seksueel getinte bewegingen van de frontman, maar ook uit hun teksten. “Do you have some toys, do you wanna play?” wordt aan de jonge tieners gevraagd. Ze vinden het geweldig. Evenals het aangereikte antwoord op de vraag “Does anybody think you’re strange?”: “Just say: Fuck you, it’s just the way we are”.

 

Zouden de fans zich er echt allemaal in herkennen of is het de marketingafdeling die een award verdient? De enorme, druk bezochte, merchandise stand met kleding vanaf maatje 176 spreekt boekdelen. De producer van deze band geeft echter een passende reactie. Cinema Bizarre is meer dan een gecultiveerd bandje, maar de cultuur rondom dit genre is echter groter dan de muziek.

Cinema Bizarre & Destine, gezien 10 juli in de Effenaar.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven